Φεστιβάλ / Βραβεία

Ερχεται ο Λεός Καράξ στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

στα 10

Με αμερικανικό πειραματικό σινεμά, γερμανικό νέο αίμα, ελληνική έμπνευση και καλεσμένο τον πιο ακριβοθώρητο Γάλλο σκηνοθέτη, η Ταινιοθήκη ετοιμάζεται για 8η χρονιά να βουτήξει στην avant garde.

Flix Team
Ερχεται ο Λεός Καράξ στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Για όγδοη συνεχή χρονιά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει και φιλοξενεί το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που φέτος θα γίνει από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου. Ως δώρο, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος στο πρόγραμμά του ένα αφιέρωμα στον Λεός Καράξ, ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα να παρουσιάσει τις ταινίες του! Στο αφιέρωμα, που έχει τον τίτλο «Boy Meets Girl» και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, θα προβληθούν επτά φιλμ του Καράξ, δίνοντας στο αθηναϊκό κοινό την ευκαιρία να τα ξαναευχαριστηθεί στη μεγάλη οθόνη και να κλάψει λίγο στη σκοτεινή αίθουσα: τα «Boy Meets Girl» (1984), «Mauvais Sang» (1986), «Οι Εραστές της Γέφυρας» (1991), «Sans Titre» (1997, 9΄), «Pola X» (1999), «Tokyo!» (2008, σπονδυλωτή, με το επεισόδιο του Καράξ «Merde») και «Holy Motors» (2012).

Λεός Καράξ: Ζήσε σαν αιώνιο παιδί-θαύμα, κάνε σινεμά σαν πυροτέχνημα! (δείτε το video-αφιέρωμα του Flix στην τέχνη του Λεός Καράξ)

Παρακάτω, αναλυτικά, οι υπόλοιπες ενότητες του Φεστιβάλ

Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία

Κεντρική θέση στο φεστιβάλ φέτος έχει το αφιέρωμα Πανόραμα Αμερικανικών Πειραματικών Αφηγήσεων στη Νέα Χιλιετία, ένα πρόγραμμα με συνολικά 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ των σκηνοθετών Στιβ Μπίλιτς, Τζεμ Κόεν, Τζένιφερ Ριβς, Τζόνας Μέκας, Πένι λέιν, Τζον Τζιανβίτο, Μπιλ Μόρισον, Αμπιγκεϊλ Τσάιλντ, Μαρκ Στριτ, Τζούλι Τέιλεν, Κρις Σάλιβαν, Ματ Πόρτερφιλντ και Τόμας Αλεν Χάρις. Από τη δεκαετία του ’60, η Αμερική αποτελεί το πιο ενεργό κέντρο του πειραματικού κινηματογράφου. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Τζον Γκάρτενμπεργκ, curator στο κινηματογραφικό αρχείο του Museum of Modern Art (MOMA) της Νέας Υόρκης επί 18 χρόνια, ο οποίος σήμερα, με την εταιρεία του, Gartenberg Media Enterprises (GME), αποκαθιστά και διανέμει συλλογές από κλασσικές και avant garde ταινίες, καθώς και εκδοτικά και φωτογραφικά αρχεία. Ο Γκάρτενμπεργκ θα βρεθεί στην Αθήνα για το Φεστιβάλ, όπως και οι Τζούλι Τέιλεν και Αμπιγκεϊλ Τσάιλντ.

mayhem abigail child 607 «Mayhem»

Ο Πειραματικός Κινηματογράφος της Αμπιγκεϊλ Τσάιλντ

Ενα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Αμερικανίδα καλλιτέχνη έχει δεσπόζουσα θέση στη φετινή διοργάνωση. Η Τσάιλντ είναι ποιήτρια, σεναριογράφος και σκηνοθέτης πειραματικών ταινιών από τη δεκαετία του ’70, με περισσότερες από τριάντα ταινίες, βίντεο και installations, ενώ έχει παράλληλα εκδόσει έξι βιβλία. Αναγνωρισμένη πρωτοπόρος στο μοντάζ, οι πρώτες δουλειές της Τσάιλντ έθεταν το ζήτημα της αλληλεπίδρασης ήχου και εικόνας μέσα από την ανάπλαση της αφήγησης και προεικόνιζαν θέματα που αφορούσαν τον σύγχρονο κινηματογράφο και τα media. Οι ταινίες της που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι: Πρόγραμμα No #1 - The Subversive Body (78’), Perils (1986, 5΄), Covert Action (1984, 10΄), Mayhem (1987, 20΄), Mirror World (2006, 14΄), Vis à Vis (2013, 24΄), If I Can Sing a Song about Ligatures (2009, 5΄) | Πρόγραμμα #2 - The Suburban Trilogy (73’), Cake and Steak (21΄), The Future Is Behind You, (21΄), Surf and Turf (30΄) | Πρόγραμμα #3 - Unbound (2013, 67΄) | Πρόγραμμα #4 - The Body Politic (52’), Prefaces (1981, 9΄), Mutiny (1983, 10΄), Mercy (1989, 10΄), To And No Fro. (2005, 4.5΄), Surface Noise, (2000, 18΄).

peak 607 «Peak»

Προκαλώντας το παρόν: Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς

Τέσσερις Γερμανοί σκηνοθέτες της νέας γενιάς, οι Τζέσικα Κρούμαχερ, Τίμο Μίλερ, Χάνες Λανγκ και Μαξιμίλιαν Λιντς, είναι δημιουργοί εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, το έργο των οποίων, όμως, ξεχωρίζει για το πώς αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σήμερα. Τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις σκηνοθετών, οι οποίοι συνθέτουν μια νέα πρωτοπορία στη σύγχρονη Γερμανία. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Totem της Τζέσικα Κρούμαχερ (2011, 86΄), Morscholz του Τίμο Μίλερ (2008, 104΄), Peak του Χάνες Λανγκ (2011, 91΄) και Ich will mich nicht künstlich aufregen (Asta Upset) του Μαξιμίλιαν Λιντς (2014, 84΄).

Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, στο οποίο ο Μαξιμίλιαν Λιντς θα παρουσιάσει ντοκιμαντέρ των πρωτοπόρων του Oberhausen, αλλά και το δικό του κινηματογραφικό έργο «Das Oberhausener Gefühl» (2012). Το πασίγνωστο φεστιβάλ του Oberhausen έχει υπάρξει στη δεκαετία του ’60 το φυτώριο του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, η αφετηρία μιας συνεχιζόμενης πρωτοπορίας που ανέδειξε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Κλούγκε, ο Φασμπίντερ, ο Ράιτς κ.ά.). Ενα σεμινάριο, λοιπόν, για την τότε πρωτοπορία με σημερινό βλέμμα από το έργο-σχόλιο του Μαξιμίλιαν Λιντς . Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen.

Διεθνές Διαγωνιστικό (Αφηγηματικά + Οχι)

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα (Αφηγηματικά + Όχι) του 8ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος περιλαμβάνει 9 ταινίες παραγωγής 2013-2014, ανάμεσά τους και βραβευμένες σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Το βραβείο του διαγωνιστικού τμήματος είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία Authorwave για την επόμενη ταινία του βραβευμένου.

Κινηματογραφικά Μέτωπα

Στο 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, τα Κινηματογραφικά Μέτωπα φέρνουν στο αθηναϊκό κοινό τέσσερεις παραγωγές από την Ελλάδα, τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό καθώς και μια συμπαραγωγή Καναδά-Λίβανου. Πρόκειται για ταινίες με εξαιρετικό ενδιαφέρον θεματικά, από την αρχαιολογία μέχρι την παγκοσμιοποίηση του καταναλωτισμού, που εναρμονίζονται απόλυτα με τους στόχους του συγκεκριμένου τμήματος να προλάβει ένα σινεμά διαφορετικό, αλλά όχι απόμακρο, που παρατηρεί, αλληλεπιδρά και, αναπόφευκτα, επηρεάζει την ευρύτερη κινηματογραφική γλώσσα.

Ελληνικό Σινεμά

liappa 607

Αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο της Φρίντας Λιάππας τον ερχόμενο Νοέμβριο, το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας αποδίδει φόρο τιμής στη σημαντική Ελληνίδα δημιουργό Φρίντα Λιάππα οργανώνοντας ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο της. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Μετά 40 μέρες (1972, 20΄), Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977, 45΄), Apetaxamin (1980, 25΄), Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί (1981, 90΄), Ηταν ένας ήσυχος θάνατος (1986, 88΄), Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης (1991, 104΄).

spirtokouto 607 «Σπιρτόκουτο»

Αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη

Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει το πρώτο πλήρες αφιέρωμα στον Γιάννη Οικονομίδη, έναν δημιουργό ο οποίος, για πολλούς άνοιξε το δρόμο για μια νέα σελίδα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με το «Σπιρτόκουτο» το 2003. Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Καλημέρα νύχτα (1990, doc., 15΄), Σταδιακή βελτίωση του καιρού (1992, 20΄), Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (1994, doc. 30΄), Η ζωή που θα ήθελες (1995, doc., 65΄), Σπιρτόκουτο (2003, 81΄), Η Ψυχή στο Στόμα (2006, 111΄), Μαχαιροβγάλτης (2010, 108΄), Το μικρό ψάρι (2014, 137΄).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας Περιήγησις με φωτογραφίες της Αννας Μαρίας Χατζηστεφάνου από τα γυρίσματα της ταινίας «Το Μικρό Ψάρι». «Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Ταινίας περιήγησις είναι ένας φωτογραφικός διάλογος με την ταινία Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη. Μέσα από τον διάλογο αυτό προσπάθησα να δημιουργήσω ένα σύνολο από εικόνες που αντανακλούν την προσωπική φωτογραφική μου ματιά στους σκηνικούς χώρους και τους χαρακτήρες-ηθοποιούς της ταινίας. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες. Τοποθετούνται έξω από τον έγχρωμο κόσμο της ταινίας και προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνες στις οποίες κυριαρχούν το φως και τα σχήματα, επινοώντας έναν κόσμο παράλληλο με τον κόσμο της ταινίας», γράφει η Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου.

Εγκαίνια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου | Χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα μπλουζ της μεταπολίτευσης

Η ελληνική μεταπολιτευτική αγωνία και η ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό στα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τον έρωτα της περιπλάνησης θα παρουσιαστεί φέτος στο ελληνικό πρόγραμμα «Τα μπλουζ της μεταπολίτευσης». Οι ταινίες του προγράμματος (ψηφιακή και αναλογική προβολή) , οι οποίες παρήχθησαν μεταξύ των ετών 1976-1979, αναδεικνύουν το υπαρξιακό άγχος και την ανασκαφή της μνήμης ή την προσαρμογή στο υπέροχο αλλά βίαιο πρόσωπο της Αθήνας . Οι ταινίες του αφιερώματος είναι: Παρασκευή με Δευτέρα του Βασίλη Βαφέα (1975, μ.μ.), Η σκοτεινή καταγραφή μιας ηλιογραφίας του Δημήτρη Δημογεροντάκη (1978), Περιπλάνηση του Χριστόφορου Χριστοφή (1979), Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976, 71), Η καγκελόπορτα του Δημήτρη Μακρή (1978).

mamadada 607 «The Filmballad of Mamadada»

Ειδικές Προβολές

  • Mula sa kung ano ang noon / From what is before του Λαβ Ντίαζ (Φιλιππίνες, 2014, 338΄). Η ταινία που κέρδισε φέτος τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο
  • Iranian / Iranien του Mehran Tamadon (Γαλλία-Ελβετία, 2014, 105΄). Μια πολιτική ταινία που διαχειρίζεται ζητήματα θρησκευτικής και εθνικής πίστης, καθώς και οικογενειακών δεσμών, και έφυγε με το πρώτο βραβείο από το διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ Cinéma du Réel.
  • The Filmballad of Mamadada των Λίλι Μπένσον και Κασάντρα Γκουάν (ΗΠΑ, 2013, 80΄). Ενα ζωηρό κινηματογραφικό κολάζ δουλεμένο από περισσότερους από πενήντα καλλιτέχνες, οι οποίοι αποκαλύπτουν την συναρπαστική ζωή της Ελσα φον Φράιταγκ-Λόρινγκχοβεν, πρωτοπόρου του Ντανταϊσμού και του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και μιας γυναίκας-αίνιγμα του 20ου αιώνα. Κοντραμπάντο – Μια ταινία για τη Μέλπω Αξιώτη της Βουβούλας Σκούρα (Ελλάδα, 2014). Ενας λαβύρινθος της ιστορίας και της έκφρασης της σπουδαίας Ελληνίδας λογοτέχνη, η οποία άφησε πίσω της ένα πολυσύνθετο έργο, που κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αριστουργημάτων της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

family instinct 607 «Family Instinct»

Carte blanche στον Σύλλα Τζουμέρκα

Ο σκηνοθέτης του «A Blast» επιλέγει, προτείνει και συστήνει στο κοινό δυο αγαπημένα του ντοκιμαντέρ:

  • La Deutsche Vita των Αλεσάντρο Κασιγκόλι και Τάνια Μάζι (Ιταλία, 2014, doc., 61΄). Τι σημαίνει για τους Ιταλούς το να ζουν στο Βερολίνο; Ενα ντοκιμαντέρ με έντονα κωμικά στοιχεία που όμως σου σφίγγει την καρδιά.
  • Family Instict του Αντρις Γκάουτζα (Λετονία, 2010, doc. 61΄). Μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει στο περιθώριο, σ’ ένα χωριό της Λετονίας. Ενα ντοκιμαντέρ για το κοινωνικό ταμπού της αιμομιξίας και την καταπάτηση των θρησκευτικών επιταγών που τραβάει τόσο πολύ τα όρια των πιθανοτήτων ώστε σε κάποιες σκηνές ο θεατής να μην πιστεύει στα μάτια του.

Some Like it Short

Μερικοί το προτιμούν μικρό. Γιατί η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μόνο το πρώτο βήμα για την μεγάλου μήκους ταινία. Είναι μια αυθύπαρκτη κινηματογραφική φόρμα και μια πολύτιμη άσκηση αφηγηματικής οικονομίας. Φέτος το τμήμα Some Like it Short φιλοξενεί μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, όλες παραγωγής 2013-2014.

info

  • 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
  • από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου 2014
  • Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (Μετρό Κεραμεικός) | 210 3609695, 3612046
  • www.tainiothiki.gr
  • facebook.com/tainiothikigr
  • Ολες οι πληροφορίες για το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα αναρτηθούν σύντομα στο 8aagff.tainiothiki.gr/