Buzz

Οταν ο Εμίρ Κουστουρίτσα αφιέρωσε στον Ντιέγκο Μαραντόνα

στα 10

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Εμίρ Κουστουρίτσα το 2008 για τον ήρωα της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης ζωής του που έφυγε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 σε ηλικία 60 ετών.

Flix Team
Οταν ο Εμίρ Κουστουρίτσα αφιέρωσε στον Ντιέγκο Μαραντόνα

«Η ζωή του Μαραντόνα είναι τόσο πλούσια, τόσο γεμάτη από διαφορετικές αποχρώσεις, ώστε δεν θα άλλαζα τίποτα, ακόμη κι αν γύριζα μια ταινία μυθοπλασίας γι' αυτόν.» - Εμίρ Κουστουρίτσα

μαραντόνα

Μπουένος Αϊρες, 1η Απριλίου 2005: Η πρώτη συνάντηση | Είναι τα γενέθλια της κόρης του Μαραντόνα. Ο Κουστουρίτσα βρίσκεται εκεί, με 2 κάμερες και το συνεργείο του. Ο Μαραντόνα υποφέρει από σοβαρό πρόβλημα βάρους, μια αδύναμη καρδιά, ένα κατεστραμμένο γόνατο και εξάρτηση από την κοκαΐνη. «Την ημέρα που τον συνάντησα ήταν πιο σοβαρός απ' ό,τι περίμενα», λέει ο Κουστουρίτσα. «Είναι μια δύναμη από μόνος του, εκπέμπει πάθος, γοητεία. Ενα μοναδικό ον».

Η επιστροφή στη Villa Fiorito | Υστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Μαραντόνα επιστρέφει απροειδοποίητα στη φτωχική γειτονιά όπου γεννήθηκε. «Ο Μαραντόνα δεν είναι από αυτούς τους ανθρώπους που πλουτίζουν και ξεχνούν το παρελθόν τους, δεν έχασε ποτέ την ψυχή του. Ηταν πολύ συγκινητική η στιγμή της επιστροφής του, είναι ο ήρωας των κατοίκων της περιοχής. Ηταν σαν να μην έφυγε ποτέ», τονίζει ο Κουστουρίτσα. Στο σπίτι όπου μεγάλωσε, ο σταρ και ο σκηνοθέτης συζητούν για την παιδική του ηλικία, την οικογένεια, το ποδόσφαιρο. Αλλά και την πολιτική! Και οι δυο λατρεύουν τον Τσε, και οι δυο αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό, τον Μπους και τον ιμπεριαλισμό.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών- Μάιος 2005 | Ο Κουστουρίτσα είναι πρόεδρος της Επιτροπής- ασφαλώς και προσκαλεί τον Μαραντόνα. Οι δυο τους περνούν υπέροχες στιγμές στη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ η No-Smoking Orchestra ροκάρει και διάφοροι διεθνείς σταρ - Χαβιέ Μπαρδέμ, Σάλμα Χάγιεκ, Τζιμ Τζάρμους κ.ά. - παρευρίσκονται στο πάρτι!

μαραντόνα

Βελιγράδι- Ιούνιος 2005 | Μια πόλη της τρέλας, κατά κάποιον τρόπο δίδυμη του Μπουένος Άιρες. Αφού συναντούν τον Πρωθυπουργό, ο Κουστουρίτσα και ο Μαραντόνα περπατούν στο διάσημο στάδιο Red Star, όπου ο Μαραντόνα «ξαναζωντανεύει» ένα από τα σπουδαιότερα γκολ της καριέρας του, με το οποίο η ομάδα του κέρδισε την Μπαρτσελόνα το 1982. Οι δυο άντρες παίζουν στο άδειο στάδιο, σαν αδέρφια. Ο Μαραντόνα μοιάζει νέος- έχει χάσει και 40 κιλά απ' όταν ξεκίνησε το γύρισμα του φιλμ.

Νάπολι - τέλος Ιουνίου 2005 | Ο ήρωας που γέμισε με υπερηφάνεια την πόλη έχει επιστρέψει. Μέσα σε κάποια λεπτά, οι δρόμοι γεμίζουν. Ένας όχλος στο στάδιο San Paolo, όπου ο Μαραντόνα παρακολουθεί τον Τσίρο Φεράρα. Δάκρυα, υστερία, πανηγυρισμοί, από οπαδούς, πολλοί εκ των οποίων είναι αρκετά νέοι για να έχουν δει τον μεγάλο ποδοσφαιριστή στις στιγμές δόξας του. Ο σούπερ σταρ της μουσικής, Μάνου Τσάο, είναι επίσης εκεί. Γράφει ένα τραγούδι για τον πρωταθλητή και ζητά να του υπογράψει στην κιθάρα του.

μαραντόνα

Κούβα- Δεκέμβριος 2005 | Πάντοτε πολιτικά συνειδητοποιημένος, ο Μαραντόνα έζησε για μεγάλο διάστημα στην Κούβα κι έγινε στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο. Ο Κουστουρίτσα ταξιδεύει στην Αβάνα για να αναζητήσει τα ίχνη του πρωταθλητή.

Βαρκελώνη - Νοέμβριος 2005 | Η κινηματογράφηση του Μέσι, του «νέου Μαραντόνα». Ο Ντιέγκο έχει πει ότι αυτός ο παίκτης της Βαρκελώνης (που γεννήθηκε στην Αργεντινή) είναι ο διάδοχός του. Ο Κουστουρίτσα τραβάει πλάνα του στο Camp Nou, το στάδιο όπου ο Μαραντόνα δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα όνειρά του και όπου τώρα, υπό το βλέμμα του μέντορά του, ο Μέσι συνεχίζει το όραμά του.

Πίσω στο Μπουένος Άιρες- Φεβρουάριος 2006 | Το ταξίδι τελειώνει εκεί όπου ξεκίνησε. Ενας υγιής και γεμάτος ζωντάνια Μαραντόνα δίνει την τελευταία του συνέντευξη στον Κουστουρίτσα. Το ταξίδι έλαβε τέλος..

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα ακολουθεί τον Ντιέγκο Μαραντόνα για 12 ολόκληρους μήνες. Δείτε το αποτέλεσμα εδώ:


Το 2019 ο Ασίφ Καπάντια γυρίζει το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Κάνει κι αυτό πρεμιέρα στις Κάννες. Χωρίς τον Μαραντόνα παρόντα.

μαραντόνα