Industry

Η Κινηματογραφική Eνωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) για τα μέτρα προστασίας των κινηματογραφικών αιθουσών

στα 10

Ανοιχτή επιστολή από την Κ.Ε.Β.Ε. λίγο μετά την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας του πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Flix Team
Η Κινηματογραφική Eνωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) για τα μέτρα προστασίας των κινηματογραφικών αιθουσών

Με τίτλο «Κοντά στην οριστική παύση λειτουργίας», η Κινηματογραφική Ενωση Βορείου Ελλάδος αντιδρά στην ελλιπή προστασία των κινηματογραφικών αιθουσών με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και η Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη: Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα θερινά σινεμά σε όλη την Ελλάδα


Διαβάστε αυτούσια την ανοιχτή επιστολή της Κινηματογραφικής Ενωσης Βορείου Ελλάδος προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Πολιτισμού:

Προς:

Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας,
κο Απόστολο Βεσυρόπουλο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΘΕΡΙΝΟΙ & ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ,

Η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) που έχει ιδρυθεί το 1938και εκπροσωπεί όλους τους κινηματογράφους της Βορείου Ελλάδος, χειμερινούς καιθερινούς, εκφράζει την τεράστια απογοήτευση των μελών της μετά τις ανακοινώσειςτων μέτρων στήριξης του Πολιτισμού, από την αρμόδια Υπουργό κυρία Μενδώνη.

Περιμέναμε κάποιες από τις προτάσεις που σας υποβάλλαμε και εμείς αλλά και ηΠανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών (Π.Ε.Α.Κ.) να υιοθετηθούν,έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κινηματογράφοι της χώρας να επιβιώσουν από τιςτεράστιες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Όμως δυστυχώς δεν ακούσαμε:


Ούτε μείωση του Φ.Π.Α. εισιτηρίου κινηματογράφου από 24% που είναισήμερα (με διαφορά το υψηλότερο της Ευρώπης) σε 6%, όπως ισχύει σε όλατα άλλα Πολιτιστικά Δημόσια Θεάματα. Η τεράστια αδικία σε βάρος τωνκινηματογράφων παραμένει.


Ούτε ανάλογη ρύθμιση για τα υπέρογκα μηνιαία ενοίκια τωνκινηματογράφων, χειμερινών και θερινών, που υποχρεούνται να πληρώσουν60% του τεράστιου ενοικίου τους, όντας κλειστοί σε συνθήκες Ανωτέρας Βίαςόπως είναι η πανδημία, αλλά ούτε και πρόβλεψη αναλογικής μείωσης αυτώνακόμα και όταν επαναλειτουργήσουν. Τότε θα είναι αναγκασμένοι ναχρησιμοποιούν το 40% της χωρητικότητάς τους, αλλά να πληρώνουν το 100%του ενοικίου, που αντιστοιχεί σε όλο τον χώρο, αλλά να αντιμετωπίσουν καιόλα τα άλλα πάγια λειτουργικά έξοδα που θα παραμένουν το ίδιο υψηλά.


Ούτε ουσιαστική έκτακτη οικονομική επιχορήγηση, όπως έχουν εξαγγείλειπολλές Ευρωπαϊκές χώρες, για να περισώσουν τους Πολιτιστικούς χώρους καιφυσικά και τους κινηματογράφους. Παραμένει μόνο η προ μηνός εξαγγελίαγια 1.500 ευρώ για κάθε αίθουσα κι αυτό με κάποιες προϋποθέσεις. Για νακαταλάβετε το ύψος αυτής της βοήθειας, το ποσό αυτό για ένανκινηματογράφο, αντιστοιχεί σε έναν μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος.


Αντίθετα, ακούσαμε ανακοίνωση που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερηαπογοήτευση, την έναρξη λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων από την1η Ιουνίου, με μέγιστη χωρητικότητα 40% των θέσεών τους, ενώ πριν μίαεβδομάδα είχε ανακοινωθεί ως μέγιστη επιτρεπτή χωρητικότητα 60%.Αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε ότι για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε ναπεριοριστεί η χωρητικότητα και να τηρηθούν οι κατάλληλες αποστάσεις. Ηυγεία και η ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού μας αποτελεί και γιαεμάς προτεραιότητα. Όμως στους θερινούς κινηματογράφους που η πλήρηςχωρητικότητα των περισσότερων είναι 200 με 250 άτομα, ακόμα και με 60%μέγιστη πληρότητα, η προσέλευση του κοινού δεν θα ήταν τόσο μεγάλη πουδεν θα μπορούσαν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείαςσε ένα ανοιχτό χώρο. Αντίθετα, το 40%, όταν μάλιστα δεν συνοδεύεται απόαντίστοιχη μείωση ενοικίου και μείωση του Φ.Π.Α. του εισιτηρίου, καθιστάτη λειτουργία τους εντελώς ασύμφορη. Ήδη, πολύ θερινοί κινηματογράφοιτης χώρας σκέφτονται να μην ανοίξουν καθόλου. Αν λοιπόν αυτά ισχύουνστους θερινούς κινηματογράφους, που είναι ανοιχτοί χώροι, σκεφτείτε τι θαγίνει το χειμώνα με τους χειμερινούς κινηματογράφους.

Ελπίζουμε να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις αυτές και να υιοθετηθούν οι προτάσειςμας, ειδάλλως οι ανακοινώσεις αυτές των μέτρων στήριξης του Πολιτισμού, θασημάνουν την οριστική ταφόπλακα ενός τόσο αγαπημένου Πολιτιστικού θεσμού τηςχώρας μας, αυτό των θερινών κινηματογράφων, που συνήθιζαν να ομορφαίνουν τοΕλληνικό καλοκαίρι για τόσες δεκαετίες, αλλά δυστυχώς προμηνύουν και το τέλοςτων χειμερινών σινεμά. Και αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στην απίστευτη υγειονομικήκρίση, αλλά και στην αδυναμία της Πολιτείας να τους προστατεύσει.

Με εκτίμηση το Δ.Σ. της Κ.Ε.Β.Ε.


Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Αιθουσαρχών για το μέλλον των κινηματογραφικών αιθουσών