Buzz

«Διαβάζοντας» από την αρχή τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη

στα 10

Eνας animator, ένας ράπερ και τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Ο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνης Ανδρέας Καραουλάνης ντύνει με εικόνα και ήχο το καβαφικό σύμπαν, μέσα από τέσσερα animated βίντεο κολάζ σε τέσσερα επιλεγμένα ποιήματα του Καβάφη, τα οποία απαγγέλλει ο Eλληνας ράπερ Saske.

Flix Team
«Διαβάζοντας» από την αρχή τέσσερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη

Το Ίδρυμα Ωνάση, με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του Κωνσταντίνου Καβάφη καλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες να δώσουν νέα πνοή σε κλασικά ποιήματά του.

29 Απριλίου 2021. 158 και 88 χρόνια, αντίστοιχα, από τη γέννηση και τον θάνατο του ποιητή, το Ιδρυμα Ωνάση καλεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο animator να ζωντανέψει τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και έναν νέο Ελληνα ράπερ να τα απαγγείλει.

Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα...», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στο έργο του, ως «παρηγορία» για το παράξενο 2021. Ο ταλαντούχος MC Saske, ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού hip-hop, απορροφάται από τους στίχους του Καβάφη, κάνοντας μια βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής, ενώ ο διεθνώς αναγνωρισμένος animator Ανδρέας Καραουλάνης, για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα και με εκθέσεις ανά τον κόσμο, συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική, δημιουργώντας τέσσερα animated βίντεο κολάζ που ολοκληρώνουν την εμπειρία.

καβάφης

καβάφης

καβάφης

Ο Ανδρέας Καραουλάνης μιλάει στο Flix για την πρόκληση: «Ηταν πολύ τιμητικό να μου δοθεί η ευκαιρία να εικονοποιήσω τα ποιήματα του σπουδαίου μας ποιητή. Λειτούργησα με βάση την αυθόρμητη πρώτη αντίδρασή μου ακούγοντάς τα. Σαν να βάζεις σε εικόνες τις πρώτες σου σκέψεις, σαν αυτόματη γραφή με κλειστά μάτια, γραμμένη με το χέρι που κανονικά δεν γράφεις. Αυθορμητισμός και αμεσότητα που ανοίγει δρόμους σε κάθε θεατή να φτιάξει και εκείνος τις δικές του εικόνες, ως ένας ακόμα φόρος τιμής στον Αλεξανδρινό ποιητή.»

Ο Saske συμπληρώνει τις ανταμοιβές του εγχειρήματος: «Μέσα από τις απαγγελίες αυτές ένιωσα πιο κοντά στον ίδιο τον ποιητή, σαν να εισέβαλα μέσα στη ζωή του ανθρώπου που ήταν ο Καβάφης, ένιωσα σαν να ανοίγω ένα παράθυρο στο τι αισθανόταν όταν έγραφε σε αυτό το σκοτεινό σπίτι. Μπόρεσα να νιώσω τα ποιήματά του σαν εικόνες. Λόγω της μουσικής που κάνω, που συχνά επιβραβευόμαστε όταν λέμε τους στίχους μας πιο γρήγορα, με την απαγγελία των ποιημάτων έδωσα χώρο και ανάσες στους στίχους, κάτι που με βοήθησε να καταλάβω ότι αφήνοντας χώρο, αφήνεις τελικά χώρο και στο να δημιουργηθούν εικόνες.»

Συντονιστείτε στο Onassis Channel στο YouTube στις 29 Απριλίου 2021 και δείτε τα ποιήματα του Κ. Π Καβάφη, «Θυμήσου, Σώμα...», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά—» να ζωντανεύουν.


Λίγες πληροφορίες για το Αρχείο Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση: έναν απόλυτα στρογγυλό κύκλο ζωής. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, συνιστούσαν μια εξαιρετική περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο και να αποκτά πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.

Ο Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του, είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Αρχείο Καβάφη

καβάφης

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση