Buzz

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται το Σούνιο στο ΒΒC και τον Παρκ Τσαν-γουκ

στα 10

Εν μέσω θριαμβολογιών για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, μια φιλόδοξη μίνι-σειρά του BBC βρίσκεται αντιμέτωπη με το «διάσημο» Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται το Σούνιο στο ΒΒC και τον Παρκ Τσαν-γουκ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας γυρισμάτων στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μίνι - σειράς «The Little Drummer Girl» - βασισμένη στο ομώνυμο best - seller του Τζον Λε Καρέ, που γυρίζεται στην Ελλάδα σε παραγωγή του BBC, σκηνοθέτη τον Παρκ Τσαν-γουκ του «Old Boy» και της «Υπηρέτριας» και πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Μάικλ Σάνον και Φλόρενς Πιου.

Για λογαριασμό της σειράς, έχει ήδη δοθεί άδεια για χρήση άλλων αρχαιολογικών χώρων, ανάμεσά τους και η Ακρόπολη στην οποία θα γίνουν γυρίσματα μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τους επισκέπτες.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και στην περίπτωση του Σουνίου.

Διαβάστε ακόμη: Το Filming in Greece γίνεται μια κάποια πραγματικότητα

Η αιτιολογία της άρνησης χορήγησης της άδειας στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου ήταν το γεγονός πως το γύρισμα θα λάμβανε χώρα μια μέρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, ο μεγάλος αριθμός των 120 ατόμων που θα έλεγχαν τη ροή των επισκεπτών διακόπτοντάς την ανά τακτά διαστήματα για το γύρισμα και ο βαρύς εξοπλισμός που θα απαιτούνταν για το γύρισμα. Τα μέλη τοποθετήθηκαν ποικιλοτρόπως, με τη μειοψηφία να προτείνει τα γυρίσματα να γίνουν δυο μέρες, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή νωρίς το πρωί, οπότε η κίνηση είναι μειωμένη (έτσι ώστε να μην εμποδιστούν οι περίπου 1000 επισκέπτες που αναμένονται σε μια ημέρα σαν αυτή που ζητήθηκε από την παραγωγή - 12 Απριλίου), ενώ υπήρξε και η τοποθέτηση ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο.

Είναι ειρωνικό (ή τελικά απολύτως λογικό) πως η άρνηση του ΚΑΣ για τη χρήση του Σουνίου από την εν λόγω παραγωγή έρχεται μερικά 24ωρα μετά την πανηγυρική παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά του μηχανισμού για το επενδυτικό κίνητρο για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Στην προωθητική του καμπάνια, διαφημίζει την ομορφιά των ελληνικών μνημείων αλλά και την ευκολία στην έκδοση αδειών για τα γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ματ Ντέιμον κατεβαίνει Σύνταγμα στις νέες σκηνές από το «Jason Bourne»