Industry

Οι συντελεστές του «Just Mercy» αντιδρούν με το δικό τους τρόπο στο ρατσισμό

στα 10

Σκηνοθέτης και πολύκροτο καστ προσφέρουν την ταινία τους ως μάθημα ιστορικών αδικιών κατά των μαύρων στην Αμερική.

Οι συντελεστές του «Just Mercy» αντιδρούν με το δικό τους τρόπο στο ρατσισμό

Με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Μπι Τζόρνταν, Τζέιμι Φοξ και Μπρι Λάρσον, το «Just Mercy» («Αγώνας για Δικαιοσύνη» στις ελληνικές αίθουσες) πήρε ικανή δημοσιότητα όταν βγήκε στις αίθουσες του κόσμου, τη σεζόν 2019 - 2020. Ακόμη περισσότερη, επειδή βασίζεται στα απομνημονεύματα του θανατοποινίτη Γουόλτερ ΜακΜίλαν, ο οποίος συνελήφθη με μοναδική μαρτυρία αυτή ενός άλλου κατηγορούμενου, σε μια καταφανή περίπτωση αστυνομικού και δικαστικού εκβιασμού με ρατσιστικά κίνητρα. Και, ταυτόχρονα, καταγράφει την ιστορία του δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπράιαν Στίβενσον, που από τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα αφοσιώθηκε στην υπεράσπιση ανθρώπων που κατηγορήθηκαν άδικα, εξαιτίας του ρατσισμού.

Διαβάστε ακόμη: Τζορτζ Κλούνεϊ, «Ο ρατσισμός είναι η μεγαλύτερη αμερικανική πανδημία»


Την ώρα που η Αμερική φλέγεται από διαδηλώσεις κι αντιδράσεις μετά την on camera δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς, η ομάδα του «Just Mercy» κάνει ακτιβισμό με τον δικό της τρόπο, κυκλοφορώντας την ταινία, δωρεάν, σε όλες, ταυτόχρονα, τις πλατφόρμες VOD, για όλο τον Ιούνιο, ως ένα ιστορικό αντιρατσιστικό μάθημα.

Στο λογαριασμό της ταινίας στο twitter δημοσιεύτηκε: «Πιστεύουμε στη δύναμη της ιστορίας. Το #JustMercy είναι το βοήθημα που μπορούμε να προσφέρουμε σ' εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον συστημικό ρατσισμό που μαστίζει την κοινωνία μας. Για τον μήνα Ιούνιο, το #JustMercy θα είναι διαθέσιμο, δωρεάν, στις ψηφιακές πλατφόρμες στην Αμερική.» Στο συνοδευτικό κείμενο, ο σκηνοθέτης Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον και η ομάδα της ταινίας σημειώνουν: «Προκειμένου να συμβάλλετε ενεργά στην αλλαγή της χώρας μας που απεγνωσμένα αποζητούμε, σας προτρέπουμε να μάθετε περισσότερα για το παρελθόν μας και τις αναρίθμητες αδικίες που μας οδήγησαν εδώ όπου βρισκόμαστε σήμερα. Δείτε την ταινία με την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συμμάχους σας.»

Δείτε παρακάτω τα online posts του «Just Mercy» - μπορεί η ταινία να ήταν, σεναριακά κυρίως, ένα συμβατικό μελόδραμα (διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix), αλλά η πραγματική ιστορία είναι συγκλονιστική και, σε κάθε περίπτωση, η κίνηση είναι συγκινητική.