Buzz

Τζον Μάσκερ: Κατακρίνοντας την Disney για την πολιτική της ορθότητα

στα 10

Ο σκηνοθέτης των κλασικών animation της Disney «Η Μικρή Γοργόνα», «Αλαντίν» και «Ηρακλής», λέει πως το στούντιο χρειάζεται να αλλάξει πορεία από τα πολιτικά μηνύματα που προσπαθεί να περάσει τελευταία και να επικεντρωθεί στη διασκέδαση.

Τζον Μάσκερ: Κατακρίνοντας την Disney για την πολιτική της ορθότητα

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κατηγορήσει την Disney πως πέρα από τα αχρείαστα live action remakes, χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες ταινίες για να περάσει διάφορα πολιτικά μηνύματα - συν την αχρείαστη συμπερίληψη στο καστ τους.

Σε όλες αυτές τις φωνές έρχεται να προστεθεί και αυτή του σκηνοθέτη Τζον Μάσκερ των κλασικών επιτυχιών «Η Μικρή Γοργόνα», «Αλαντίν» και «Ηρακλής».

Προσκεκλημένος στο φεστιβάλ animation Animayo, o Μάσκερ μίλησε στο ισπανικό site El Pais για την νέα πορεία της Disney τα τελευταία χρόνια: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουν μια διόρθωση πορείας και πρέπει να θέσουν το μήνυμα ως δευτερεύον και να συγκεντρωθούν στην ψυχαγωγία και την συναρπαστική ιστορία και τους ελκυστικούς χαρακτήρες».

«Οι κλασικές ταινίες της Disney δεν ξεκίνησαν προσπαθώντας να έχουν ένα μήνυμα. Η φιλοδοξία τους ήταν να ταυτιστεί ο θεατής με τους χαρακτήρες, την ιστορία, και νομίζω ότι όλα αυτά είναι ακόμα στην καρδιά των ταινιών. Δεν χρειάζεται να αποκλειστούν οι ατζέντες, αλλά πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν χαρακτήρες με τους οποίους ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί», συμπλήρωσε ο Μάσκερ.

Διαβάστε ακόμα: Oh I just can't wait to be king! Πρώτο τρέιλερ του «Mufasa: The Lion King» του Μπάρι Τζένκινς

little mermaid

Ο Μάσκερ επίσης συνεργάστηκε και στην σκηνοθεσία της ταινίας «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» στην οποία έκανε την εμφάνισή της η πρώτη μαύρη πριγκίπισσα της Disney, με πολλούς τότε να κατηγορούν το στούντιο ότι ήταν woke. «Δεν προσπαθούσαμε να ήμασταν woke, αν και καταλαβαίνω την κριτική», είπε ο Μάσκερ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων μοιράστηκε τις σκέψεις του για τα live-action remakes της Disney και κυρίως άσκησε κριτική για το remake της «Μικρής Γοργόνας» λέγοντας πως «τα στούντιο σκέφτονται πάντα πως να μειώσουν το ρίσκο που παίρνουν για μια νέα ταινία. Απλώς θα το κάνουν ξανά κάτι που αρέσει στο κοινό και θα τους το πουλήσουν με διαφορετική μορφή. Ή σκέφτονται πως θα μπορούσαν να το βελτιώσουν. Δεν έπαιξαν την ιστορία πατέρα-κόρης και αυτή ήταν η καρδιά της ταινίας, κατά κάποιο τρόπο. Και το καβούρι — θα μπορούσατε να κοιτάξετε ζωντανά ζώα σε έναν ζωολογικό κήπο και έχουν περισσότερη έκφραση».

Η αλήθεια είναι πως ο Μάσκερ δεν έχει εντελώς άδικο. Η Disney τα τελευταία χρόνια προσπαθεί πολύ περισσότερο να πει πιο πολιτικά ορθές παρά ενδιαφέρουσες και γεμάτες μαγεία ιστορίες, όπως έκανε τα παλιότερα χρόνια. Ισως αν καταφέρει να βρει εκείνη χρυσή τομή μεταξύ των δυο, να μπορέσει να πετύχει να έχει και πάλι της επιτυχίες που τόσο πολύ χρειάζεται τα τελευταία χρόνια.