Buzz

Ο Τζέιμς Κάμερον πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη δε μπορεί να γράψει καλά σενάρια

στα 10

Μπορεί ο Τζέιμς Κάμερον να μην φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά από έναν υπολογιστή, αλλά δεν πιστεύει πως είναι και εντελώς αθώα...

Ο Τζέιμς Κάμερον πιστεύει πως η τεχνητή νοημοσύνη δε μπορεί να γράψει καλά σενάρια

O Τζέιμς Κάμερον δεν μασάει τα λόγια του. Τα είπε έξω από τα δόντια μετά το δυστύχημα του Titan τον Ιούνιο, αλλά και τώρα με την Τ.Ν. και την χρήση της στο Χόλιγουντ – η οποία ήταν και μια από τις αιτίες που οδήγησε τους σεναριογράφους και τους ηθοποιούς σε απεργία.

Μιλώντας στο CTV News ο Κάμερον δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει ένα σενάριο ταινίας και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράψει μια καλή ιστορία. «Απλώς δεν πιστεύω προσωπικά ότι ένας νους χωρίς σώμα που απλώς αναμασάει ό,τι άλλα ενσαρκωμένα μυαλά έχουν πει - για τη ζωή που είχαν, για την αγάπη, για το ψέμα, για το φόβο, για τον θάνατο - και τα κάνει όλα μια σαλάτα και μετά τα αναμασά… Δεν πιστεύω ότι θα έχει κάτι που θα συγκινήσει το κοινό. Πρέπει να είσαι άνθρωπος για να τα γράψεις. Δεν ξέρω κανέναν που να σκέφτεται καν να γράψει ένα σενάριο με Τ.Ν. Ας περιμένουμε 20 χρόνια και αν μια τεχνητή νοημοσύνη κερδίσει Οσκαρ καλύτερου σεναρίου, νομίζω ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.»

Διαβάστε ακόμα: Ο Τζέιμς Κάμερον δεν θα σκηνθετήσει ποτέ κάτι για την καταστροφή του υποβρυχίου Titan

James Cameron main

Αλλά ο Κάμερον φαίνεται πως φοβάται πολύ περισσότερο για το ότι μια Τ.Ν. μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο, παρά το Χόλιγουντ. «Σας προειδοποίησα το 1984! Και δεν ακούσατε», αναφερόμενος στο «Terminator 2». Και συνέχισε «Ποιος φτιάχνει αυτά τα πράγματα; Είτε τα φτιάχνουν για να κυριαρχούν στο μάρκετινγκ, έτσι του διδάσκετε απληστία, είτε το φτιάχνουν για αμυντικούς σκοπούς, άρα του διδάσκετε την παράνοια. Νομίζω ότι ο οπλισμός της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.»

Και συνέχισε λέγοντας ότι «νομίζω ότι θα μπούμε σε έναν αγώνα πυρηνικών όπλων εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης, και αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, τότε κάποιοι άλλοι σίγουρα θα τη κατασκευάσουν, και έτσι τότε θα κλιμακωθεί η κατάσταση… Θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια τεχνητή νοημοσύνη σε μια κατάσταση μάχης, με το όλο θέμα να εξελίσσεται από τους υπολογιστές με μια ταχύτητα που οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να μεσολαβήσουν και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποκλιμακώσουμε.»

Πραγματικά σκοτεινά σενάρια, αλλά εδώ που τα λέμε δεν θα περιμέναμε και κάτι λιγότερο από τον Κάμερον.