Τρίτη υποψηφιότητα για τον Αντώνη Δαγκλίδη στη Σκηνογραφία, φέτος για τον «Απόστρατο» του Ζαχαρία Μαυροειδή. Ηταν υποψήφιος το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη όπου και κέρδισε και ήταν υποψήφιος ξανά το 2019 για το «Ελεύθερο Θέμα» της Στελλας Θεοδωράκη.
Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ο χώρος σε επιμέλεια του Αντώνη Δαγκλίδη για το πάρτι μεταμφιεσμένων στον «Απόστρατο»
Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;
Η ιδιαιτερότητα της υποψηφιότητάς μου αυτή τη χρόνια είναι ότι προκύπτει σε μια φάση γενικότερης απειλής και φόβου που μας οδηγεί στο να επανεκτιμήσουμε την αξία της απλής (μέχρι πρότινος) κανονικότητας και καθημερινότητας. Κάθε βράβευση αποτελεί πάντα μια αφορμή για χαρά για όσους την κερδίσουν ή για λύπη για όσους τη χάσουν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει καθένας που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και γιορτή και να το αποδεχτεί. Μια βράβευση για μένα θα σήμαινε μια επιβράβευση και ένδειξη εκτίμησης της δουλειάς μου από τους ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου και θα μου έδινε δύναμη και κουράγιο στην συνέχιση της δουλειάς μου μέσα στις δύσκολες συνθήκες όπου όλοι μας δουλεύουμε. Είναι σαν ένα γέμισμα της μπαταρίας για να συνεχίσεις και να αντέχεις τα πιο δύσκολα.
Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;
Στην ερώτηση αυτή θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Είναι αυτονόητο ότι όλοι μας επιλέγουμε τη δική μας δουλειά για βράβευση. Και οι δύο άλλες υποψηφιότητες έχουν τις χάρες και τις ιδιαιτερότητές τους γι' αυτό βεβαίως και βρέθηκαν στο τελικό στάδιο της επιλογής και έχουν την εκτίμησή μου. Ομως υπάρχουν και σκηνογραφίες και άλλων ταινιών που δεν έφθασαν σε αυτό το στάδιο, σκηνογραφίες που προσωπικά έχω εκτιμήσει χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ το αποτέλεσμα της κατάταξης στην τελική ευθεία.
Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;
Το μεγάλο ευχαριστώ θα πήγαινε στα μέλη της Ακαδημίας που με την ψήφο τους θα χάριζαν μια τέτοια εκτίμηση και διάκριση στη δουλειά μου. Και θα έκανα και μια ευχή! Κάποιος από τους φοιτητές μου στο μάθημα της σκηνογραφίας στην Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ όπου διδάσκω να χαρεί κάποτε στο μέλλον μια τέτοια η μεγαλύτερη διάκριση.
Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;
Θεωρώ πολύ σημαντικό ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οπως θεωρώ πολύ σημαντικό την ίδια την ύπαρξή της. Ειναι πολύ σημαντικό ότι τα βραβεία προκύπτουν από τα ίδια τα μέλη αυτής της κοινότητας που δουλεύει στον κινηματογράφο και εκφράζουν τις επιλογές, τα γούστα, τις τάσεις αυτής της κοινότητας. Γι' αυτό πιστεύω ότι πέρα από την ανακοίνωση της απονομής του βραβείου θα έπρεπε να ακολουθεί μετέπειτα μια δημοσιοποίηση αναλυτικότερη για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χωρίς καθόλου να σημαίνει αυτό αμφισβήτηση του κύρους των αποτελεσμάτων. Πόσα μέλη της Ακαδημίας συμμετείχαν στη διαδικασία και στις δύο φάσεις; Πόσα μέλη ψήφισαν τελικά πχ για το βραβείο σκηνογραφίας; Πόσες ψήφους πήρε κάθε υποψήφιος; Και αυτό όχι σαν μέτρο ελέγχου αλλά ως πληροφορίες που θα μετέτρεπαν την απονομή βραβείων σε ένα εργαλείο για κάποιο μελετητή, ερευνητή του κινηματογράφου και όλων των ειδικοτήτων του στην Ελλάδα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού; (πατήστε το play)
Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.
Το σπίτι του «Απόστρατου»