Buzz

Instant classic: δείτε το ντοκιμαντέρ των γυρισμάτων του «Ολα για την Εύα» (ίσχυαν όλες οι διαβόητες φήμες;)

στα 10

Eνα behind-the-scenes ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη σειρά «Backstory» του AMC βάζει το βούτυρο στο ψωμί των σινεφίλ που τρελαίνονται για παρασκηνιακές ιστορίες κλασικών ταινιών. Πατήστε το play και μάθετε όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την επεισοδιακή επιστροφή της Μπέτι Ντέιβις στο σινεμά...

Instant classic: δείτε το ντοκιμαντέρ των γυρισμάτων του «Ολα για την Εύα» (ίσχυαν όλες οι διαβόητες φήμες;)

Το «Ολα για την Εύα» είναι ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του Old Hollywood για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί μιλά, συμβολικά, για την ίδια την αδηφάγο φύση της showibiz βιομηχανίας. Δεύτερον, γιατί σήμανε την επιστροφή μίας από τις εμβληματικότερες πρωταγωνίστριές του που τη θεωρούσαν ξεγραμμένη. Στα 42 της χρόνια η Μπέτι Ντέιβις ήταν γριά, πεθαμένη για το Χόλιγουντ. Κι όμως, ως «Μάργκο Τσάνινγκ» έδωσε μία ιστορικής σημασίας ερμηνεία και κέρδισε την 9η (από τις 11 συνολικά) οσκαρικές υποψηφιότητες της καριέρας της.

Διαβάστε επίσης: την αναλυτική κριτική του Flix για το «Ολα για την Εύα»

All About Eve 607 1

«Ο Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς με ανέστησε από τους νεκρούς» είχε δηλώσει η ίδια η Ντέιβις για αυτή την ταινία, αναγνωρίζοντας ότι η επιμονή του σκηνοθέτη της την επέβαλε ξανά στα πράγματα. Κάτι που δεν ήταν τόσο απλό. Το 25λεπτο behind-the-scenes ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη σειρά «Backstory» του AMC δίνει όλες τις λεπτομέρειες της προπαραγωγής και των γυρισμάτων της ταινίας.

Πώς ο Μάνκιεβιτς, για παράδειγμα, παρέδωσε ένα αρχικό σενάριο με τον τίτλο «Η Καλύτερη Ερμηνεία» στον θρυλικό παραγωγό της εποχής Ντάριλ Ζάνουκ, ο οποίος από όλα όσα διάβασε έβαλε σε κύκλο τη φράση: «...αλλά περισσότερα για την Εύα, μετά. Ολα για την Εύα, μετά» και παθιάστηκε με το να κάνει αυτή την ιστορία τον κεντρικό άξονα της ταινίας. Ή πώς ο Ζάνουκ ήθελε την Τζίνι Κρέιν για το ρόλο που τελικά κέρδισε η Αν Μπάξτερ και σίγουρα δεν ήθελε την Μπέτι Ντέιβις, της οποίας η καριέρα ήταν τελειωμένη.

All About Eve 607 2

Κι όμως, το παράλληλο σύμπαν της πραγματικότητας της βιομηχανίας και των όσων λέει η ταινία δούλεψε ρολόι. Η Μπέτι Ντέιβις έπαιξε το ρόλο της «τελειωμένης» πάλαι ποτέ σταρ κι άφησε ιστορία. Και, όπως θα δείτε στο ντοκιμαντέρ, δεν ήταν το δύσκολο πλάσμα που όλοι θεωρούσαν ότι θα είναι. Προς έκπληξη όλων, η Ντέιβις ήταν υπέροχη συνεργάτης - ακόμα και η Μπάξτερ αρνείται κατηγορηματικά όλες τις διαβόητες φήμες που τις ήθελαν να μην μιλάνε στα γυρίσματα με την συμπρωταγωνίστριά της.

Υποψήφια για 14 Οσκαρ, βραβευμένη με έξι, απόλυτα κλασσική, η ταινία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς έχει ξεπεράσει τα όρια του σινεμά κι αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για κάθε ιστορία αντιζηλίας, φιλοδοξίας, προδοσίας και... ηθοποιίας.

Θέλετε να μάθετε κι άλλες πιπεράτες λεπτομέρειες; Πατήστε το play!

.

Διαβάστε περισσότερα: