Buzz

«Idem Paris»: Ενα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Λιντς για τη λιθογραφία

στα 10

Ενας καινούριος κόσμος από ιδέες άνοιξε για τον σκηνοθέτη όταν επισκέφθηκε ένα ατελιέ λιθογραφίας στο Παρίσι, σύμφωνα με τον ίδιο. Και αποφάσισε να γυρίσει ένα φιλμάκι 7 λεπτών γι αυτό. Δείτε το πιο κάτω.

«Idem Paris»: Ενα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Λιντς για τη λιθογραφία

Το Idem Paris, είναι ένα από τα πιο διάσημα τυπογραφεία στο Παρίσι, ειδικευμένο στην λιθογραφία. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1880 και από τότε υπηρετεί την τεχνική της λιθογραφίας, με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και και με επιμονή σε παραδοσιακές μεθόδους.

Ο Ντέιβιντ Λιντς μπορεί να γοητεύεται από τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή εποχή, αλλά στο φιλμ που γύρισε για το Idem Paris, μοιάζει να δοξάζει την χειροποίητη, λεπτομερή, υπομονετική διαδικασία της δημιουργίας ενός έργου με τον «παλιομοδίτικο» τρόπο.

Ο ίδιος γράφει: «Ο Ερβέ Σαντέ, από το ίδρυμα Cartier με έφερε στο Idem και με γνώρισε στον ιδιοκτήτη του Πατρίς Φορέστ. Είδα αυτό το απίστευτο μέρος και είχα την ευκαιρία να δουλέψω εκεί. Ηταν σαν ένα όνειρο! Ενας καινούριος κόσμος, αυτός της λιθογραφίας ανοίχτηκε μπροστά μου, η μαγεία αυτής της τεχνικής, η μαγεία της πέτρας. Και ήταν ένα υπέροχο, υπέροχο πράγμα! Η λιθογραφία ήταν σαν να άνοιξε έναν δίαυλο μέσα μου και μια σειρά από ιδέες ξεχύθηκαν που οδήγησαν σε περίπου εκατό λιθογραφίες. Θα έλεγα ότι το Idem έχει μια μοναδική, πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που βοηθά καταλυτικά τη δημιουργία. Ο Πατρίς έχει μια υπέροχη νοοτροπία απέναντι στους καλλιτέχνες, δημιουργεί έναν χώρο ελευθερίας, απόλυτα δημιουργικό. Είναι τόσο όμορφο. Και νομίζω ότι και το ίδιο το μέρος παίζει έναν σημαντικό ρόλο -με άλλα λόγια η ίδια πέτρα θα μπορούσε νε μετακινηθεί κάπου άλλου και το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Είναι ένας συνδυασμός, της πέτρας, του χώρου, των ανθρώπων, της ατμόσφαιρας που γεννά συγκεκριμένες ιδέες».

Αυτή ακριβώς την ατμόσφαιρα, τον ιδιαίτερο αέρα του ατελιέ Idem δοκιμάζει να συλλάβει ο Λιντς στο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του που μπορείτε να δείτε παρακάτω.