Φεστιβάλ / Βραβεία

H προβολή του «Ida» στην Πολωνική τηλεόραση ανάβει τα αίματα

στα 10

Η κρατική τηλεόραση της χώρας αποφάσισε πριν προβάλει την ταινία να την κριτικάρει με τρόπο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

H προβολή του «Ida» στην Πολωνική τηλεόραση ανάβει τα αίματα

Την περασμένη εβδομάδα η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι προβλήθηκε στο κρατικό κανάλι, αλλά πριν από την ταινία προηγήθηκε ένα ρεπορτάζ με αποσπάσματα από την ταινία και τις απόψεις ενός κριτικού κινηματογράφου κι ενός ιστορικού οι οποίοι ήταν εξαιρετικά κριτικοί απέναντι στην ταινία.

Σύμφωνα με την γνώμη τους το «Ida» είναι μια ταινία γεμάτη ιστορικές ανακρίβειες που δείχνει μια λάθος εικόνα της συμπεριφοράς των Πολωνών στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής και διαστρεβλώνει την στάση του λαού στην καταδίωξη των Εβραίων από τους Ναζί.

Το δωδεκάλεπτο βίντεο που είχε τον τίτλο «Σχετικά με την “Ida”» άφηνε επίσης υπόνοιες ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο το φιλμ κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, ήταν το γεγονός ότι ήταν «φίλο-εβραϊκό» κι έκλεινε με μια σειρά από κάρτες που ήταν σχεδιασμένες έτσι ώστε να δείχνουν μέρος της ταινίας και οι οποίες δήλωναν ανάμεσα σε άλλα πως η πλειοψηφία των Πολωνών δεν συνεργάστηκε με τους Ναζί και βοήθησαν χιλιάδες Εβραίους να ξεφύγουν.

Διαβάστε ακόμη: Πολωνοί εθνικιστές εναντίον της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Ida 607

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες από την ένωση σκηνοθετών και κριτικών της χώρας, ενώ ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου εξέδωσε μια ανακοίνωση καταδικάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το κανάλι άσκησε ιδεολογική κριτική στο φιλμ.

Οσο για τον ίδιο τον Πάβελ Παβλικόφσκι, σκηνοθέτη της ταινίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην ταινία του από το συντηρητικό κομμάτι των πολιτικών στην Πολωνία -που βρίσκονται τώρα στην εξουσία- είναι κάτι συνηθισμένο.

«Δεν έδωσαν καμιά σημασία στην ταινία όταν βγήκε στις αίθουσες, ήταν μικρή, ασπρόμαυρη δεν είχει διάσημους πρωταγωνιστές. Αλλά όταν άρχισε να αποκτά ένα διεθνές κοινό, άρχισε να κερδίζει βραβεία κι έφτασε ως τα Οσκαρ, χρησιμοποίησαν το φιλμ ως μέρος μιας καμπάνιας φόβου, λέγοντας ότι είναι αντί-Πολωνικό και μέρος μιας μεγαλύτερης καμπάνιας που ήθελε να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας. Αυτοί οι εθνικιστές δεν ασχολούνται με το ίδιο το φιλμ, δεν νομίζω ότι το έχουν δει καν. Το χρησιμοποιούν απλά ως μέρος μιας ρητορικής για να ξυπνήσουν πατριωτικά συναισθήματα και να δώσουν επιχειρήματα στην εμμονή τους με μια υποτιθέμενη γερμανική-εβραϊκή-αριστερή-ρώσικη συνωμοσία εναντίον της Πολωνίας. Και φυσικά είναι οι εξωφρενικές ξενοφοβικές δηλώσεις τους που κάνουν κακό στην Πολωνία κι όχι η ταινία μου».

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι