Buzz

Πολωνοί εθνικιστές εναντίον της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

στα 10

Εθνικιστικές οργανώσεις στην Πολωνία υπογράφουν διαμαρτυρία εναντίον της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, κατηγορώντας το φιλμ ως «αντι-Πολωνικό» και ανιστόρητο.

Πολωνοί εθνικιστές εναντίον της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Φαίνεται πως το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι ακολουθεί τη μοίρα του «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ - και οι δύο ταινίες είναι υποψήφιες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας - που πρόσφατα έπεσε θύμα επίθεσης από τη ρωσική κυβέρνηση ως «αντιρωσικό», με κύκλους να ζητούν την απαγόρευσή του αλλά και την επιστροφή των κρατικών χρημάτων με τα οποία ενισχύθηκε η παραγωγή του.

Διαβάστε αναλυτικά: H Ρωσία δεν χάρηκε καθόλου με την οσκαρική υποψηφιότητα του «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Η οργάνωση Polish Anti-Defamation League υπογράφει διαμαρτυρία εναντίον του «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι κατηγορώντας το πως παραποιεί την ιστορία «αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσει τη γερμανική κατοχή» και πως «ο θεατής που δεν ξέρει ιστορία μπορεί να φύγει από το φιλμ με την εντύπωση πως υπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα ήταν οι ίδιοι οι Πολωνοί».

Στο κέντρο της διαμαρτυρίας που απευθύνεται προς το Πολωνικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, βρίσκεται φυσικά το μυστικό της ταινίας (προσοχή spoilers): η ανακάλυψη της Ιντα πως οι γονείς της ήταν Εβραίοι και πως εκτελέστηκαν από από την πολωνική οικογένεια που τους φυγάδευσε από τους Γερμανούς. Η διαμαρτυρία επισημαίνει πως ο διεθνής θεατής της ταινίας μπορεί να παρερμηνεύσει τα κίνητρα του δολοφόνου ως οικονομικά ενώ στην πραγματικότητα ενώ οι Πολωνοί γνωρίζουν πως αυτό γινόταν από φόβο προς τους Γερμανούς.

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2014: Ο αναμενόμενος θρίαμβος της «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Η Polish Anti-Defamation League ζητά με την επίσημη διαμαρτυρία της (την οποία έχουν υπογράψει ήδη περισσότεροι από 29 χιλιάδες άνθρωποι) την προσθήκη στους τίτλους αρχής της ταινίας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πως η Πολωνία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή από το 1939 έως και το 1945 και πως το κρύψιμο των Εβραίων επέφερε τη θανατική ποινή.

Ida 607

Το Δεκέμβριο του 2014 ο δεξιός πολιτικός Γιάνους Βοτζετσόφσκι κατηγόρησε το φιλμ πως εξαφανίζει τους Γερμανούς από την Ιστορία και κατηγορεί τους Πολωνούς χωρικούς, ενώ φιλελεύθεροι πολιτικοί με τη σειρά τους κατηγόρησαν τον Παβλικόφσκι πως διαιωνίζει τα στερεότυπα του «Εβραίου Κομμουνιστή» και πως «Χριστιανοποιεί το Ολοκαύτωμα». Ο ιστορικός Μάρσιν Ζαρέμπα, ωστόσο υποστήριξε το φιλμ λέγοντας πως «δεν χρειάζεται κάθε ταινία να είναι ένα βιβλίο για την πολωνική ιστορία. Το φιλμ δεν προσβάλλει κανέναν. Δεν υποστηρίζει πως οι Πολωνοί ήταν υπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα. Είναι μια ταινία για τη μνήμη και την αναζήτηση της ταυτότητα. Εξυπνο και σημαντικό.»

Το «Ida» βρίσκεται αυτή τη στιγμή υποψήφιο για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (και Φωτογραφίας), έχοντας ήδη κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχοντας βρεθεί στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς από το σύνολο των κριτικών σε Ευρώπη και Αμερική.

Το «Ida» συνεχίζει τις προβολές του στις ελληνικές αίθουσες από τη Strada Films.

Διαβάστε ακόμη: