Buzz

«Στη Γη του Αγριου Μελιού»: Δείτε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο σπίτι

στα 10

Το υποψήφιο για Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας και Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ φιλμ, παίζει ήδη αποκλειστικά στην ελληνική streaming πλατφόρμα Cinobo.

Flix Team
«Στη Γη του Αγριου Μελιού»: Δείτε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στο σπίτι

Η ταινία των Ταμάρα Κοτέβσκα και Λούμπομιρ Στεφάνοφ, κατάφερε με την διπλή της υποψηφιότητα φέτος στα Οσκαρ, κάτι αληθινά σπάνιο, αλλά όχι ακριβώς απρόβλεπτο. Το «Στη Γη του Αγριου Μελιού» είχε βρεθεί -δικαίως-, σε δεκάδες λίστες με τις καλύτερες ταινίες του 2019 και είχε βραβευτεί σε τόσα φεστιβάλ που δεν έχει νόημα να αναφέρουμε. Το «Honeyland», είναι μια από εκείνες τις ταινίες που αν τις δεις, δεν μπορείς να τις ξεχάσεις γιατί μέσα στην απλότητα και την ομορφιά τους, συλλαμβάνουν κάτι τόσο μεγαλειώδες όσο η ίδια η ζωή.

Δείτε ακόμη: Cinobo: Η ελληνική streaming πλατφόρμα ανεξάρτητου κινηματογράφου είναι γεγονός

honeyland 607

Η ιστορία του, ακολουθεί την καθημερινότητα μιας γυναίκας που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της σε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Βόρειας Μακεδονίας, κι επιβιώνει συλλέγοντας το μέλι από τα ημιάγρια μελίσσια της, παίρνοντας το μισό για εκεινη κι αφήνοντας το άλλο μισό για τις μέλισσες. Οταν μια θορυβώδης οικογένεια έρθει να εγκατασταθεί δίπλα της, η μοναξιά της θα αποκτήσει παρέα, όταν όμως εκείνοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία παραβλέποντας τον κανόνα του μισού-μισού, η ισορροπία και η ίδια της η ζωή θα διαταραχθεί με τρόπους απρόβλεπτους και σκληρούς.

honeyland 607

Οπως γράφαμε στην κριτική της ταινίας στο Flix: «Μαζί με την ευστροφία, την ετοιμότητα και την αισθητική τους, οι δυο σκηνοθέτες κρατούν κι αυτό το σπάνιο πλεονέκτημα του ντοκιμαντέρ, το timing. Ζώντας για τρία χρόνια με τη Χατιτζέ, έγιναν κοινωνοί της απρόοπτης επίσκεψης του Χουσεΐν και της οικογένειάς του, πάνω στην οποία βάσισαν, τελικά, όλη την ιστορία τους. Γιατί στο ντοκιμαντέρ το τυχαίο / τυχερό μπορεί να παίξει καθοριστικό κι απολαυστικό ρόλο. Οπως και το γεγονός ότι το «Honeyland» έρχεται πάνω στην κορύφωση της συζήτησης για την επικείμενη καταστροφή του πλανήτη. Κι έτσι η ταινία αξιοποιεί μια αρχέγονη μέθοδο συλλογής μελιού και μια γυναίκα που αγγίζει τα όρια του θρύλου, για να μιλήσει για το σήμερα και το αύριο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Οχι στρατευμένα, αλλά τρυφερά, καλόκαρδα κι αστεία, ώστε να κάνει το εξωτικό να μοιάζει οικείο και το δίδαγμά της αυτονόητο».

honeyland 607

To «Στη Γη του Αγριου Μελιού» προβλήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στις ελληνικές αίθουσες, αλλά αν δεν προλάβατε να το δείτε εκεί, έχετε τώρα την ευκαιρία να το απολαύσετε αποκλειστικά στην ελληνική streaming πλατφόρμα Cinobo που βγήκε πριν λίγες μέρες στον αέρα κι εκτός από το συγκεκριμένο φιλμ περιλαμβάνει έναν επιμελημένο κατάλογο εκατοντάδων ανεξάρτητων κι arthouse ταινιών από ολόκληρο τον κόσμο.


Δείτε ακόμη: 200 ντοκιμαντέρ από το Idfa, ελεύθερα, online