Buzz

«Hitchcock/Truffaut»: Ενα ντοκιμαντέρ μόνο σινεμά!

στα 10

Παραπάνω από μισό αιώνα μετά από τη συνέντευξη ποταμό που έδωσε ο Αλφρεντ Χίτσκοκ στον Φρανσουά Τριφό, ένα ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τη συνάντηση των δύο σκηνοθετών και την επιρροή τους στο σύγχρονο σινεμά.

«Hitchcock/Truffaut»: Ενα ντοκιμαντέρ μόνο σινεμά!

Με έναν περίεργο τρόπο οτιδήποτε χρειάζεται να γνωρίζεις τόσο για τον Αλφρεντ Χίτσκοκ, όσο και για τον Φρανσουά Τριφό βρίσκεται σε ένα και μόνο βιβλίο. Σε αυτό που εκδόθηκε το 1967 μετά από τη συνέντευξη - ποταμό που έδωσε ο μετρ του τρόμου στον νεαρό ακόμη τότε Γάλλο σκηνοθέτη το 1962 στο γραφείο του Χίτσκοκ στο στούντιο της Universal.

Ανάμεσα στους δύο άντρες υπήρχε μόνο μια διερμηνέας (ο Τριφό δεν ήταν πολύ σίγουρος για τα αγγλικά του) και το ανεξάντλητο πάθος τους για το σινεμά. Το αποτέλεσμα ήταν το σημαντικότερο ίσως κινηματογραφικό βιβλίο που κυκλοφόρησε ποτέ. Μια φαινομενικά εξονυχιστική «ανάγνωση» του έργου του Χίτσκοκ ταινία με την ταινία, που μέσα της θα έκρυβε μαθήματα κινηματογράφου, μαθήματα φιλοσοφίας και κυρίως μαθήματα ζωής.

H συνάντηση των δύο ανδρών, αλλά και η επιρροή τους στο σύγχρονο σινεμά θα είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Hitchcock/Truffaut» που η παραγωγή του ανακοινώθηκε στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, ενθουσιάζοντας τους σινεφίλ ανά τον κόσμο.

2

Το ντοκιμαντέρ θα σκηνοθετήσει ο Κεντ Τζόουνς - προγραμματιστής στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και πρώην βασικός συντάκτης του περιοδικού Film Comment, ενώ το σενάριο υπογράφο ο Σερζ Τουμπιάνα, κριτικός κινηματογράφου και διευθυντής της Ταινιοθήκης της Γαλλίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τους Μάρτιν Σκορσέζε, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ντέιβιντ Φίντσερ, Γουές Αντερσον, Μπράιαν Ντε Πάλμα, Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζαν - Πιερ και Λικ Νταρντέν, Ολιβιέ Ασαγιάς, Αρνό Ντεπλεσάν και Τζέιμς Γκρέι.

Στο ντοκιμαντέρ θα δούμε και υλικό από τις διάσημες συνεντεύξεις του Τριφό στον Χίτσκοκ, αλλά και υλικό από τις ταινίες των δύο δημιουργών.

Διαβάστε ακόμη: