Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Κύπρος αγαπά το μικρό! 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στη Λεμεσό

στα 10

Με 66 διεθνείς και 16 κυπριακές ταινίες να διαγωνίζονται στα προγράμματά του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου, δίνοντας υπόσχεση για σύντομες αποδράσεις μεγάλης εμβέλειας!

Flix Team
Η Κύπρος αγαπά το μικρό! 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, στη Λεμεσό

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου επανέρχεται δυναμικά ως η επίσημη διεθνής διαγωνιστική διοργάνωση της Κύπρου για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας βέβαια στο ενεργητικό του πέντε επιτυχημένες εθνικές διοργανώσεις (ανά διετία ως φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Κυπρίων σκηνοθετών).

Το Φεστιβάλ αποτελεί το επίσημο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου και πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2012. Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και το Θέατρο Ριάλτο.

Tο φετινό, 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους αφιερώνεται στη μνήμη του Ντίνου Κατσουρίδη και του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Μάλιστα, οι προβολές, στο Θέατρο Ριάλτο, θα ξεκινήσουν με την πρώτη μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, την «Εκπομπή» του 1968, ενώ θ’ ακολουθήσει το «The Wholly Family» του Τέρι Γκίλιαμ.

Τα παράλληλα προγράμματα περιλαμβάνουν μια επιλογή από πρόσφατες, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από την Αυστρία, μια επιλογή σύγχρονων ταινιών οι οποίες αμφισβητούν τη συμβατική και μονοδιάστατη εικόνα του αραβικού κόσμου από το Arab Shorts Festival (2009-2011), μερικές παλιότερες κυπριακές ταινίες μικρού μήκους στα πλαίσια του αφιερώματος Cyprus Retro II, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ Clare Valley της Αυστραλίας, ταινίες με θέμα τον ερωτισμό και τον έρωτα στα πλαίσια του αφιερώματος Adult Theme Films, και ταινίες κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου - Οψεις του Κόσμου, το οποίο επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιώργος Τσαγγάρης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου παρουσιάζει και επιβραβεύει το έργο ταλαντούχων νέων αλλά και καθιερωμένων σκηνοθετών και προβάλλει ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. Συνολικά διαγωνίζονται 66 ταινίες, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως στις Κάννες, στο Βερολίνο, στο Rotterdam και στο Oberhausen. 16 ταινίες Κυπρίων σκηνοθετών θα διαγωνιστούν ταυτόχρονα στο εθνικό διαγωνιστικό και στο διεθνές τμήμα για βραβεία αξίας πέραν των 20,000 Ευρώ.

Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει η Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιντερ και Ιωακείμ Μυλωνά .

Την πενταμελή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν ο Αντώνης Παπαδόπουλος (ως Πρόεδρος της Επιτροπής), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, η Ινσα Γουίζε, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ρέγκενσμπουργκ , ο Βρετανός σκηνοθέτης Τζο Τάνμερ, ο Κύπριος σκηνοθέτης του «Fish n’ Chips» Ηλίας Δημητρίου και ο Γκέραλντ Βέμπερ από την αυστριακή εταιρεία Διανομής και Πωλήσεων Sixpack Films.

Επιπλέον, φοιτητές από το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕ.ΠΑ.Κ θα απονείμουν το Βραβείο Φοιτητών στην καλύτερη, κατά τη γνώμη τους, μικρού μήκους ταινία!

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, Αντρέα Χρίστου.

info

  • 13 – 20 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός (τηλ. 77 77 77 45)
  • Είσοδος Ελεύθερη (είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο)
  • Μελετήστε το πλήρες πρόγραμμα στο επίσημο website του Φεστιβάλ
  • Ολες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους
  • Διαρκείς ενημερώσεις στο facebook του Φεστιβάλ