Buzz

Η Ινδονησία δεν θα δει τον «Χάρι Πότερ»

στα 10

Σε αντίδραση προς ένα νόμο που φτιάχτηκε για να υποστηρίξει την εθνική κινηματογραφία της Ινδονησίας, τα στούντιο του Χόλιγουντ απέσυραν τις ταινίες τους από τη χώρα, αφήνοντας τους φανατικούς θαυμαστές του «Χάρι Πότερ» χωρίς ελπίδα να δουν το φινάλε του αγαπημένου τους ήρωα.

Η Ινδονησία δεν θα δει τον «Χάρι Πότερ»

Αν βρεθείς σήμερα στην Ινδονησία των 237 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις σινεμά που να παίζει τα «Αυτοκίνητα 2» ή το «X-Men: Η Πρώτη Γενιά». Το μόνο κινηματογραφικό προιόν που μπορείς να δεις είναι παλιότερες κυκλοφορίες του Χόλιγουντ (όπως την «Απόλυτη Ευφυία» ή το «Scream 4») και ταινίες από την Ινδονησία.

Ο λόγος; Εχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που τα στούντιο του Χόλιγουντ απέσυραν τις ταινίες τους από την αγορά της Ινδονησίας, αντιδρώντας έτσι σε ένα καινούριο φορολογικό μέτρο που μπήκε σε ισχύ προκειμένου να προστατέψει την εθνική κινηματογραφία της χώρας και το οποίο αναγκάζει τους εισαγωγείς ταινιών να πληρώνουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διανομή μεγάλων παραγωγών από την Αμερική.

Το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο και μετράει ήδη 60 με 70 τοις εκατό πτώση στα εισιτήρια από τον Φεβρουάριο, όπου και ξεκίνησε το μποϊκοτάζ του Χόλιγουντ, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα στούντιο (aramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Walt Disney Pictures, Twentieth Century Fox Film, Warner Bros. Pictures, Universal Pictures).

Την κατάσταση χειροτερεύει η ημερομηνία εξόδου του τελευταίου μέρους των κινηματογραφικών περιπετειών του «Χάρι Πότερ», το οποίο, απ' ότι φαίνεται, δεν θα καταφέρει να φτάσει εγκαίρως στις αίθουσες της Ινδονησίας πλήττοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα έσοδα του καλοκαιριού για τους διανομείς και τους αιθουσάρχες.

Η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε (ειδικά μετά την αγωγή που άσκησαν οι εγχώριοι διανομείς κατά του κράτους) και υποσχέθηκε αναθεώρηση του μέτρου αλλά, για την ώρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν υπολογίσει κανείς πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να εφαρμοστούν τα νέα – ευνοικότερα – μέτρα για την εισαγωγή ξένων ταινιών στην Ινδονησία, οι σινεφίλ στρέφονται ήδη όλο και περισσότερο στη μαύρη αγορά προκειμένου να δουν τις ταινίες που θέλουν σε πειρατικά DVD.

Εκεί όπου ο «Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου Μέρος Δεύτερο» αναμένεται να κάνει θραύση!