Industry

Αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - Νοέμβριος 2019

στα 10

Πρώτη συνεδρίαση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάτι κινείται - επιτέλους ξανά - στον πολύπαθο οργανισμό.

Flix Team
Αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - Νοέμβριος 2019

Με τον ωραιότερο τρόπο συστήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που ορίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, στις 17 Οκτωβρίου. Με ένα δελτίο Τύπου που αναγράφει αναλυτικά όλες τις αποφασεις του που ουσιαστικά κηρύσσουν την πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου Κινηματογράφου, συν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείο υποστήριξης της συμπαραγωγής γάλλο - ελληνικών κινηματογραφικών έργων του Ε.Κ.Κ. και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC).

Το Ταμείο των Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών έχει γίνει γνωστό πως θα σταματήσει να υπάρχει από δω και στο εξής, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του Κέντρου Κινηματογράφου. Αναμένουμε νεότερα για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό υπέρ των τελευταίων χρόνων.

Διαβάστε εδώ αυτούσια την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση

Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (11/2019)

Στην συνεδρίαση 1453/4.11.2019 & 5.11.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.K.K.) με πρόεδρο τον Πάνο Λουκάκο, αντιπρόεδρο την Ελένη Πετρά κα μέλη τους Χριστίνα Μανωλοπούλου, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Κώστα Φέρρη και Κωνσταντή Φραγκόπουλο, όπως ορίζεται στην υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/576739/44006/42940/1338/23.10.2019 απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη (ΦΕΚ 897/ΥΟΔΔ/29.10.2019).

Το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., σε αυτή τη συνεδρίαση, ενέκρινε τα εξής θέματα:

Κατόπιν αποδοχής σχετικού ελέγχου παραστατικών δαπανών, εγκρίθηκε η καταβολή προβλεπόμενης χρηματοδότησης σε είκοσι οκτώ (28) παραγωγές, συνολική δαπάνη ύψους 257.097 €.

Επίσης, εγκρίθηκαν ποσά για την υποστήριξη της παγκόσμιας πρεμιέρας ταινιών σε διάφορα Φεστιβάλ (11 περιπτώσεις), η οικονομική υποστήριξη για βραβεία και δράσεις σε επτά (7) Φεστιβάλ εσωτερικού, η οικονομική υποστήριξη για την προώθηση του Ελληνικού Κινηματογράφου στο εξωτερικό (2 περιπτώσεις) και η διεθνής παρουσία του Ε.Κ.Κ. σε Φεστιβάλ εξωτερικού (3 περιπτώσεις). Επί πλέον εγκρίθηκε η ενίσχυση της διανομής τεσσάρων (4) ταινιών.

Αποφασίσθηκε, επίσης, η απένταξη ανενεργών προεγκριμένων σχεδίων κινηματογραφικών έργων, συνολικού ποσού 741.000 € και χορηγήθηκε οριστική έγκριση χρηματοδότησης σε οκτώ (8) παραγωγές. Εγκρίθηκαν, επίσης, δώδεκα (12) αιτήματα παράτασης παράδοσης υλικών κινηματογραφικών έργων, δεκαοκτώ (18) αιτήματα παράτασης προέγκρισης κινηματογραφικών έργων, καθώς και τέσσερα (4) αιτήματα παράτασης κατάθεσης παραδοτέων.

Επικυρώθηκαν οι αποφάσεις της «Γαλλο - ελληνικής Επιτροπής Υποστήριξης της Συμπαραγωγής» στο πλαίσιο της Συμφωνίας υπ’ αριθμ. 2 για το διμερές Ταμείο υποστήριξης της συμπαραγωγής γάλλο - ελληνικών κινηματογραφικών έργων του Ε.Κ.Κ. και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC), για προεγκρίσεις οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 450.000 €. Η συμμετοχή του Ε.Κ.Κ. ανέρχεται στο ποσό των 150.000 €, ενώ του CNC στις 300.000 €. Ειδικότερα η Επιτροπή εξέτασε συνολικά δεκαεπτά (17) σχέδια ταινιών μεγάλου μήκους, δεκαπέντε (15) μυθοπλασίας και δύο (2) ντοκιμαντέρ και τελικώς ενέκρινε πέντε (5) σχέδια, τέσσερα (4) μυθοπλασίας και ένα (1) ντοκιμαντέρ. Από αυτά, τα τέσσερα (4) είναι με μειοψηφική συμμετοχή Γάλλου παραγωγού και ένα (1) με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα παραγωγού.

Τα σχέδια που προεγκρίθηκαν στο πλαίσιο αυτού είναι τα ακόλουθα:


1. BROADWAY

Σενάριο – σκηνοθεσία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Γάλλος παραγωγός: BLUE MONDAY PRODUCTIONS

Έλληνας παραγωγός: NEDA FILM

Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 100.000 € Επιχορήγηση CNC: 55.000 € Επιχορήγηση Ε.Κ.Κ.: 45.000 €


2. MIGHTY AFRIN

Σενάριο – σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΛΛΗΣ

Γάλλος παραγωγός: MANNY FILMS

Έλληνας παραγωγός: AR PRODUCTIONS

Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 60.000 € Επιχορήγηση CNC: 45.000 € Επιχορήγηση Ε.Κ.Κ.: 15.000 €


3. ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Σενάριο – σκηνοθεσία: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

Γάλλος παραγωγός: MANNY FILMS

Έλληνας παραγωγός: HOMEMADE FILMS

Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 130.000 € Επιχορήγηση CNC: 90.000€

Επιχορήγηση Ε.Κ.Κ.: 40.000€


4. ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Σενάριο – σκηνοθεσία: MIRIAM GHARBI

Γάλλος παραγωγός: MPM FILM

Έλληνας παραγωγός: BLONDE

Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 70.000 € Επιχορήγηση CNC: 40.000€

Επιχορήγηση Ε.Κ.Κ.: 30.000€


5. ΡΙΒΙΕΡΑ

Σενάριο – σκηνοθεσία: ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ

Γάλλος παραγωγός: KG PRODUCTIONS

Έλληνας παραγωγός: STUDIOBAUHAUS

Συνολικό ποσό προέγκρισης χρηματοδότησης: 90.000 € Επιχορήγηση CNC: 70.000€

Επιχορήγηση Ε.Κ.Κ.: 20.000€

Εγκρίθηκε η επικοινωνιακή προβολή του Προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ – MEDIA και η παρουσία του Hellenic Film Commission στην έκθεση FOCUS – The meeting place for international

production. Εγκρίθηκε επίσης η συνεργασία του Ε.Κ.Κ. με εξωτερικό IT για την άμεση επαναλειτουργία των site του, καθώς και αγορά λογισμικών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΚ.

Τέλος, το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου για το χρονικό διάστημα έως τον Νοέμβριο 2019 καθώς επίσης να προχωρήσει στην άμεση κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού, καθώς και των κανονισμών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την παραγωγή όσο και για τη διανομή