Industry

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναζητά (πάλι) Γενικό Διευθυντή

στα 10

Ο Παντελής Μητρόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΕΚΚ, 17 μήνες μετά την τοποθέτησή του. Τώρα το Κέντρο αναζητά ξανά Γενικό Διευθυντή.

Flix Team
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναζητά (πάλι) Γενικό Διευθυντή

Με δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος - που έχει αναρτηθεί στο επίσημο site του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - γίνεται γνωστή η παραίτηση, λόγω επικείμενου ασυμβιβάστου, όπως αναφέρεται επίσημα, του Παντελή Μητρόπουλου από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και η εκ νέου αναζήτηση ανθρώπου για τη συγκεκριμένη θέση από το Κέντρο.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, από τη μία λόγω της καταγγελόμενης από δημιουργούς και σωματεία αδιαφάνειας στις αποφάσεις του και από την άλλη για την υπόθεση της διάσωσης υλικών από τα παλιά κτίρια της Φίνος Φιλμς.


Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου:

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
για την πλήρωση της θέσεως του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» (Ε.Κ.Κ.)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1515/27.8.2021 απόφασή του, εν όψει της επικείμενης αποχώρησης λόγω ασυμβιβάστου του νυν Γενικού Διευθυντή, απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση, με επιλογή, της θέσεως του Γενικού Διευθυντή [άρθρο 14 του Ν. 3905/2010, όπως ισχύει (ΦΕΚ Α' 219/23-12-2010)], για το υπόλοιπο της θητείας του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή.
Η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (άρθρο 20 παρ.4 Ν. 3905/2010).
Ο Γενικός Διευθυντής διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ και έχει κατά νόμον τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται (άρθρο 14 Ν. 3905/2010). Εν προκειμένω, ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα διοριστεί για το υπόλοιπο της τριετούς θητείας του απερχόμενου Γενικού Διευθυντή, ήτοι η θητεία του θα λήξει την 1/4/2023, με δυνατότητα ανανέωσης. Οι αποδοχές του Γενικού Διευθυντή του Ε.Κ.Κ., καθώς και κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις που καταβάλλονται σε αυτόν, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Α. ΠΡΟΣΟΝΤΑ

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Διευθυντή πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:
1. Να είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο του ελληνικού ή του παγκόσμιου κινηματογράφου.
2. Να είναι κάτοχοι πτυχίου ελληνικού ή αλλοδαπού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών θα συνεκτιμηθούν.
3. Να έχουν άριστη γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας. Γνώση περισσότερων ξένων γλωσσών θα συνεκτιμηθεί.
4. Να διαθέτουν διοικητική εμπειρία και ικανότητες δοκιμασμένες σε δημόσιο ή ιδιωτικό Οργανισμό, κατά προτίμηση κινηματογραφικό.
5. Πέραν των ανωτέρω θα συνεκτιμηθούν:
Α) Η γνώση του αντικειμένου της κινηματογραφικής παραγωγής από την σύλληψη της ιδέας για ένα κινηματογραφικό έργο μέχρι τη διανομή του.
Β) Η αποδεδειγμένη γνώση του κινηματογραφικού προϊόντος ως αποτέλεσμα διανοητικής, πνευματικής, αισθητικής και επιχειρηματικής διαδικασίας.

Β. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή ασκούνται στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Ε.Κ.Κ. Οι αρμοδιότητες του είναι αυτές που ορίζει κάθε φορά ο νόμος, καθώς και εκείνες που του αναθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ενδεικτικά, ο Γενικός Διευθυντής:
(α) Προΐσταται όλων των Διευθύνσεων του Ε.Κ.Κ. και διευθύνει το έργο τους.
(β) Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 3905/2010 όπως ισχύει, του εσωτερικού κανονισμού του Ε.Κ.Κ., των εγκεκριμένων προγραμμάτων και του ετήσιου προϋπολογισμού.
(γ) Εξειδικεύει τους στόχους και την πολιτική του Ε.Κ.Κ. και εισηγείται τον ετήσιο προϋπολογισμό, για την τήρηση του οποίου είναι υπεύθυνος.
(δ) Υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο ετήσια έκθεση πεπραγμένων και οικονομικό απολογισμό.
(ε) Εκπροσωπεί το Ε.Κ..Κ. δικαστικά και εξώδικα.
(στ) Υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προτάσεις και εισηγήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση των σκοπών του Ε.Κ.Κ.
(ζ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ε.Κ.Κ..
(η) Συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο.
(θ) Μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκδίδει τις αποφάσεις πρόσληψης και απόλυσης του προσωπικού και των συνεργατών του Ε.Κ.Κ., ορίζει τη νομική μορφή της απασχόλησης τους και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του προσωπικού του.
(ι) Ασκεί πειθαρχική εξουσία πρώτου βαθμού για όλο το προσωπικό του Ε.Κ.Κ.
(ια) Εγκρίνει τις λειτουργικές δαπάνες του Ε.Κ.Κ. και κάθε Διεύθυνσης του στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Διοικητικό Συμβούλιο ετήσιου προϋπολογισμού.
(ιβ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Ελληνικής Ιθαγένειας Κινηματογραφικού Έργου.
(ιγ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη χορήγηση βεβαίωσης για τον συντελεστή ενίσχυσης Κινηματογραφικού Έργου.
(ιδ) Εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο τα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων και τους σχετικούς ειδικούς κανονισμούς

Γ. ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ

1.Οι υποψήφιοι για την θέση του Γενικού Διευθυντή δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για οποιοδήποτε κακούργημα ή να βαρύνονται με τελεσίδικη καταδίκη για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας ή των περιουσιακών δικαιωμάτων ή για αδικήματα σχετικά με τα υπομνήματα ή με την υπηρεσία ή κατά των ηθών.
2.Να μην είναι υπόδικος που έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή για πλημμέλημα, όσον αφορά στα ως άνω αδικήματα.
3.Η ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους Διοικητικού Συμβουλίου συνδικαλιστικού ή επαγγελματικού σωματείου του οπτικοακουστικού τομέα.
4.Η ιδιότητα του μετόχου ή εταίρου ή μέλους διοίκησης νομικών προσώπων, που συμβάλλονται με το Ε.Κ.Κ., συνιστά κώλυμα για την επιλογή ενός υποψηφίου στη θέση του Γενικού Διευθυντή.Τέλος οι έλληνες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές.

Δ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Διευθυντή γίνεται με αίτησή τους προς το ΕΚΚ η οποία συνοδεύεται από :
(α) Εκτενές βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται οι σπουδές, το έργο, η εμπειρία και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αναγνώριση του υποψηφίου στον χώρο του ελληνικού ή του παγκόσμιου κινηματογράφου.
(β) Συνοπτική έκθεση, στην οποία θα περιγράφονται οι προτάσεις του υποψηφίου για την οργάνωση και τη λειτουργία του Ε.Κ.Κ. σε ορίζοντα τριετίας.
(γ) Τα παρακάτω έγγραφα: Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του υποψηφίου, αντίγραφα των τίτλων σπουδών, αποδεικτικά τυχόν εργασιακής εμπειρίας, αντίγραφο ποινικού μητρώου και ο,τιδήποτε κατά την άποψη του υποψηφίου συμβάλλει στην διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για τις ικανότητες και τα προσόντα του.
(δ) Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου του Ν. 1599/1986, με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του από δημόσια αρχή, ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα που ορίζονται ανωτέρω υπό Γ στοιχείο.

Ε. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

1.Οι αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, αρκεί να συνοδεύονται με επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα, εντός προθεσμίας η οποία αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης της περίληψης της παρούσης στον ημερήσιο τύπο και λήγει είκοσι (20) ημέρες μετά την επομένη της δημοσίευσης και ώρα 15.00 μ.μ..
Σε περίπτωση διαφωνίας, υπερισχύει η επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους :
i) στα γραφεία του Ε.Κ.Κ. επί της οδού Χατζοπούλου αρ. 9, γραφείο Πρωτοκόλλου, Δευτέρα-Παρασκευή από ώρες 09.00 έως 15.00, ή
ii μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@gfc.gr, ή
iii) ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή.
2. Η απόδειξη της έγκαιρης ηλεκτρονικής υποβολής γίνεται μέσω του αποδεικτικού παραλαβής που το Ε.Κ.Κ. αποστέλλει ηλεκτρονικά στον υποψήφιο, γνωρίζοντας σε αυτόν τον αριθμό πρωτοκόλλου, που έλαβε η αίτηση του. Ημερομηνία ταχυδρομικής αποστολής νοείται η ημερομηνία αποστολής που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου.
3. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη και επιστρέφονται στους υποψηφίους. Για τη διατύπωση της πρότασης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ελευθέρως τις σύμφωνες με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης κατατεθείσες αιτήσεις και στη συνέχεια καλεί σε συνέντευξη τους υποψηφίους. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου τα απαραίτητα προσόντα, η διαδικασία επιλογής επαναλαμβάνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα.


Διαβάστε ακόμη: Διαδικασία αξιολόγησης Α' Περιόδου Καταθέσεων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου