Buzz

Πάμε σινεμά στο ντράιβ-ιν;

στα 10

Σε μια συνήθεια που επιστρέφει λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης, ιχνηλατούμε το μικρό παρελθόν των «κινηματογράφων αυτοκινήτων» στην Ελλάδα.

Πάμε σινεμά στο ντράιβ-ιν;

Αν υπάρχει μια ευκαιρία για αναβίωση των drive-in, τότε αυτή είναι η μετά-Covid-19 εποχή, όχι μόνο γιατί ο χώρος που πιάνει ένα αυτοκίνητο δημιουργεί εκ των πραγμάτων την τέλεια απόσταση ανάμεσα σε δύο θεατές, αλλά κυρίως γιατί το open air αποκτά και μια έξτρα μυθική διάσταση, καθώς επιστρέφει στην απαρχή μιας συνήθειας που μεσουράνησε στην Αμερική στα 50s και τα 60s ποτίζοντας με νοσταλγία την κινηματογραφική εμπειρία.

Στην Ελλάδα, το μικρό πέρασμα των drive-in κινηματογράφων καταγράφεται κυρίως τη δεκαετία 1975 - 1985 και σχεδόν αποκλειστικά με την είσοδο στα 80s με ακατάλληλες ταινίες (μέχρι και υπερσέξ). Υπήρχαν πολλά drive-in στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

athens drive

Στην Αθήνα και λίγο πιο έξω από αυτήν υπήρχαν το Athens Drive-in δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο (το πιο κοντινό στον αστικό ιστό), το οποίο πρωταγωνιστεί και στο «Από Που Πάνε για τη Χαβούζα;» του Θόδωρου Μαραγκού με τον Θανάση Βέγγο.

Υπήρχε το Αβάντι στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, στη Βάρης - Κορωπίου, μερικά ακόμη στην Εθνική Οδό, ένα στα Σπάτα, το διάσημο Drive-in International της Μαλακάσας που λειτούργησε από το 1977 μέχρι και το 1980. Τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν πια (ούτε ως οθόνες στη μέση του πουθενά), όπως είναι σχετικά ελλιπής και η σωστή αρχειοθέτησή τους και το οπτικό υλικό γύρω από αυτά. Τις περισσότερες πληροφορίες πήραμε από το blog cinemahellas..

αβάντι

international

χαβούζα Σκηνή από το «Από Που Πάνε για τη Χαβούζα» του Θόδωρου Μαραγκού

athens drive

Εκτός Αθηνών, υπήρχαν drive-in κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη (όπως προδίδει και η διαφημιστική καταχώρηση του Ελλας Drive-in στην Τούμπα), στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στην Καλαμάτα, στο Αγρίνιο, στην Ελευσίνα, στη Νάουσα.

Drive in

καλαμάτα Από drive-in στην Καλαμάτα

Κυψέλη Γαλαξίας Drive-in στο δρόμο Αγρινίου - Αρτας, πριν τη Κυψέλη, στη διασταύρωση με Λεπενού.

galaxy Drive-in Galaxy στη Νάουσα Ημαθίας

ελευσίνα

Μεμονωμένες event αναβιώσεις των drive-in κινηματογράφων έγιναν τα τελευταία χρόνια από τον Eν Λευκώ στο Λυκαβηττό και από το Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου.

Drive in Από την προβολή του «High Fidelity» το 2019 στο Λυκαβηττό από τον Εν Λευκώ 88.7

Σύρος Από το Drive-in του Διεθνούς Φεστιβάλ της Σύρου

Στο Ιραν, άνοιξε πριν από λίγες μέρες το πρώτο Drive-in μετά το 1979, όπου οι κινηματογράφοι αυτοκινήτων είχαν απαγορευθεί. Στην Αμερική στήνονται Drive-in κινηματογράφοι με ΙΜΑΧ οθόνες για φέτος το καλοκαίρι. Γιατι όχι και μια ευπρόσδεκτη αναβίωση και στην Ελλάδα;

Δείτε εδώ ένα βίντεο για το drive-in της Μαλακάσας γυρισμένο με drone:


Δείτε το drive-in της Μαλακάσας σε μια σκηνή από το «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα: