Φεστιβάλ / Βραβεία

Οσα συνέβησαν στην απονομή των τιμητικών Οσκαρ στους Τζίνα Ντέιβις, Λίνα Βερτμίλερ, Ντέιβιντ Λιντς και Γουες Στάντι

στα 10

Οι ευχαριστήριοι λόγοι, η συγκίνηση και οι πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις στο «μαύρο χαλί».

Οσα συνέβησαν στην απονομή των τιμητικών Οσκαρ στους Τζίνα Ντέιβις, Λίνα Βερτμίλερ, Ντέιβιντ Λιντς και Γουες Στάντι

Τέσσερις εμβληματικοί - ο καθένας για διαφορετικούς λόγους - άνθρωποι του σινεμά βραβεύθηκαν στην ετήσια τελετή των Governors Awards, που εστίασε στη διαφορετικότητα και στην έστω και καθυστερημένη αναγνώριση μειονοτήτων και μεγάλων προσφορών, εντός και εκτός μεγάλης οθόνης.

Τα τρία τιμητικά Οσκαρ έλαβαν η Λίνα Βερτμίλερ, ο Ντέιβιντ Λιντς και ο Γουες Στάντι ενώ το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt Humanitarian Award κέρδισε η Τζίνα Ντέιβις.


lina

λινα

Η Ιταλίδα Λίνα Βερτμίλερ ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ Σκηνοθεσίας - το 1976 με το «Seven Beauties». Την 91 ετών σκηνοθέτη παρουσίασαν οι Τζέιν Κάμπιον και η Γκρέτα Γκέργκουιγκ. «Πώς διορθώνει αιώνες πατριαρχικής κυριαρχίας. Ολα ξεκίνησαν από την Λίνα Βερτμίλερ. Είναι μια πολύ μικρή ιστορία, σχεδον ένα χαϊκού. 350 άνδρες έχουν υπάρξει υποψήφιοι για Οσκαρ σκηνοθεσίας και μόνο 5 γυναίκες», δήλωσε η Τζέιν Κάμπιον. Η Γκρέτα Γκέργκουιγκ αναφώνησε πως η Βερτμίλερ είναι «η νονά όλων μας».

Στον ευχαριστήριο λόγο της που μετέφρασε η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Βερτμίλερ ζήτησε να αλλάξουν το όνομα του Οσκαρ και να το κάνουν γυναικείο. «Θα ήθελε να το ονομάσουν Anna. Γυναίκες που βρίσκεστε στο δωμάτιο, σας παρακαλώ φωνάξτε: "Θέλουμε την Anna, το θηλυκό Οσκαρ."»


λιντς

λιντς

Ο Ντέιβιντ Λιντς υπήρξε μέχρι σήμερα 4 φορές υποψήφιος για Οσκαρ. Για σενάριο και σκηνοθεσία στον «Ανθρωπο Ελέφαντα» το 1981, για Σκηνοθεσία για το «Μπλε Βελούδο» το 1987 και για Σκηνοθεσία το 2002 για το «Mullholand Dr.». Παραλαμβάνοντας το τιμητικό του Οσκαρ από τους αγαπημένους του Λόρα Ντερν, Κάιλ ΜακΛάχλαν και Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ο Λιντς ήταν όσο λιτός και ουσιαστικός όσο όλο το έργο του: «Στην Ακαδημίας και σε όλους όσους με βοήθησαν στη διαδρομή μου, ευχαριστώ. Εχεις πολύ ωραίο πρόσωπο [κοιτάζοντας το Οσκαρ]. Καλή σας νύχτα.»



Wes Studi

Wes Studi

Ο Γουες Στάντι έγινε διάσημος για την απεικόνιση ηρώων με ινδιάνικη καταγωγή, όπως και η δική του, βοηθώντας καθοριστικά στην ορατότητα μιας τεράστιας κληρονομιάς στο μεγάλο βιβλίο της αμερικανικής ιστορίας. Πιο διάσημος για τους ρόλους του στον «Τελευταίο των Μοϊκανών» και το «Heat».

Ο Κρίστιαν Μπέιλ που του παρέδωσε το τιμητικό του Οσκαρ έθεσε το πρόβλημα και τη λύση: «Πολύ λίγες ευκαιρίες έχουν δοθεί σε ιθαγενείς καλλιτέχνες και είμαστε εδώ μια αίθουσα γεμάτη από ανθρώπους που μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό.»

«Θέλω απλά να πω, ήταν καιρός να γίνει», δήλωσε συγκινημένος ο Γουες Στάντι. «Ηταν μια άγρια και πανέμορφη διαδρομή και είμαι πολύ περήφανος που είμαι σήμερα εδώ ως ο πρώτος ιθαγενής Αμερικάνος που λαμβάνω ένα Οσκαρ. Είναι μια τεράστια τιμή να λαμβάνω ένα βραβείο για κάτι που αγαπώ τόσο πολύ να κάνω.»


Geena Davis

Η Τζίνα Ντέιβις, οσκαρούχος Β' Γυναικείου Ρόλου το 1987 με το «Accidental Tourist» και υποψήφια και για Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 1992 για το «Θέλμα & Λουίζ», τιμήθηκε για το ανθρωπιστικό της έργο με το Jean Hersholt Humanitarian Award. Στον ευχαριστήριο λόγο της, αφού παρέλαβε το τιμητικό της Οσκαρ από τον Τομ Χανκς αναφέρθηκε στη θέση των γυναικών στη βιομηχανία: «Το "Θέλμα & Λουίζ" με έκανε να συνειδητοποίησω πόσες λίγες ευκαιρίες δίνουμε στις γυναίκες να βγουν από μια ταινία ενθουσιασμένες και ενδυναμωμένες από γυναικείους χαρακτήρες. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι οι άνδρες και τα αγόρια είναι για εμάς πιο πολύτιμα από τις γυναίκες και τα κορίτσια. Σε οτιδήποτε κι αν δουλεύετε αυτή τη στιγμή, αυξήστε τον αριθμό των γυναικείων χαρακτήρων... και μετά πάρτε με να παίξω!»

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο της Τζίνα Ντέιβις:



Δείτε εδώ μερικές σκηνές από την απονομή:



Δείτε εδώ μερικές από τις πιο ωραίες εμφανίσεις στο «μαύρο χαλί» των Governors Awards:

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns

governorns