Φεστιβάλ / Βραβεία

Bερολίνο 2023: Το «Golda» του Γκάι Νατίβ με την Ελεν Μίρεν θα κάνει πρεμιέρα στην #Berlinale23

στα 10

Η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ και μια από τις πρώτες στον κόσμο, ετοιμάζεται για τo κινηματογραφικό της close up. Την υποδύεται η Ελεν Μίρεν και θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φεβρουάριο.

Flix Team
Bερολίνο 2023: Το «Golda» του Γκάι Νατίβ με την Ελεν Μίρεν θα κάνει πρεμιέρα στην #Berlinale23

Η Γκόλντα Μέιρ υπήρξε μία εκ των ιδρυτών του κράτους του Ισραήλ. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας, υπουργός Εξωτερικών και έπειτα έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ, από τις 17 Μαρτίου 1969 έως τις 3 Ιουνίου 1974. Χαρακτηρίστηκε κάποτε από τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν ως «ο μόνος άντρας στην κυβέρνηση». Είναι η πρώτη (και, μέχρι σήμερα, μόνη) γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ήταν η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο και στην διάρκεια της διακυβέρνησής της είχε να χειριστεί ανάμεσα σε άλλα, κρίσιμα γεγονότα όπως τη σφαγή του Μονάχου το 1972 και τον πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Μέρος της πλούσιας ιστορίας της, μεταφέρεται στο σινεμά από τον Γκάι Νατίβ του «Skin» (Οσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας το 2019) αλλά και της «Πλημμύρας και του «Magic Men» πάνω σε ένα σενάριο του Νίκολας Μάρτιν («Florence Foster Jenkins»), σε μια ταινία με πρωταγωνίστρια την πάντα υπέροχη Ελεν Μίρεν, με τίτλο «Golda», η οποία αναμένεται να κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της στο 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Διαβάστε ακόμα: To «She Came to Me» της Ρεμπέκα Μίλερ θα ανοίξει την Berlinale 2023

Γκόλντα Μέιρ 607

Το «Golda» θα επικεντρώνεται στους χειρισμούς της Μέιρ στην διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ, την πολεμική σύρραξη που διεξήχθη από τις 6 έως τις 26 Οκτωβρίου 1973, από ένα συνασπισμό αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Αιγύπτου και της Συρίας, εναντίον του Ισραήλ. Ο πόλεμος ξεκίνησε από μια αιφνιδιαστική κοινή επίθεση της Συρίας και της Αιγύπτου τη μέρα του Γιομ Κιπούρ, τη μεγαλύτερη εβραϊκή εορτή. Ο πόλεμος που τελείωσε με στρατιωτική νίκη του Ισραήλ, είχε τεράστιες συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Οι Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, που ήρθαν λίγο αργότερα, οδήγησαν σε ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ - η πρώτη φορά που ένα αραβικό κράτος αναγνώρισε το ισραηλινό κράτος.

Ο οσκαρούχος Γκάι Νατίβ είχε δηλώσει «έχοντας γεννηθεί στην διάρκεια εκείνου του πολέμου, νιώθω τιμή που θα αφηγηθώ την συναρπαστική ιστορία της πρώτης και μόνης γυναίκας που ηγήθηκε του Ισραήλ. Το υπέροχο σενάριο του Νίκολας Μάρτιν βυθίζεται στο τελευταίο κεφάλαιο της Γκόλντα καθώς η χώρα δέχεται μια φονική απροσδόκητη επίθεση στην διάρκεια της πιο μεγάλης της θρησκευτικής γιορτής και μια ομάδα στρατηγών υπονομεύει τις αποφάσεις της, την ίδια στιγμή που εκείνη βρίσκεται στην μέση της θεραπείας της ασθένειάς της. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος με την συνεργασία μου με την θρυλική Ελεν Μίρεν. προκειμένου να φέρουμε αυτή την επική, συγκινητική και σύνθετη ιστορία στην οθόνη».


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 73ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site που ανανεώνεται συνεχώς.