Industry

Γίνε και συ Ελληνας. Μπορείς!

στα 10

Με τίτλο «Them Greeks...!» μια κολεκτίβα δημιουργών απ' όλον τον κόσμο επιχειρούν να φτιάξουν ένα μικρού μήκους φιλμ κινουμένων σχεδίων για τη σημασία του να είσαι Ελληνας. Ή κάτι τέτοιο...

Γίνε και συ Ελληνας. Μπορείς!

Τοποθετημένο στη Νέα Υόρκη, το «Them Greeks...!», το οποίο βρίσκεται αυτήν την εποχή σε παραγωγή, αφηγείται την ιστορία του Νόρμαν, ενός γκρινιάρη Αμερικάνου ο οποίος προσπαθεί να κοιμηθεί ένα βράδυ σαν όλα τα άλλα. Μόνο που στο ισόγειο του σπιτιού του μια ελληνική ταβέρνα του υπενθυμίζει συνεχώς πως οι Ελληνες δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «early sleepers».

Πάνω σε αυτήν την ιδέα, μια ομάδα δημιουργών (με επικεφαλής σκηνοθέτη και executive producer τον Σπύρο Τσιούνη που έχει δουλέψει σε ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως το «Flushed Away», το «Kung Fu Panda» και το «Shrek: The Final Chapter»), ονομάζει τον εαυτό της «The Greeks» και προσπαθεί να δημιουργήσει μια ταινία από δωρεές και συνεργασίες με κινηματογραφικές εταιρίες, με σκοπό την προβολή της σε διάσημα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και μια νέα μορφή παραγωγικής διαδικασίας που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει ένα παράδειγμα για το σινεμά του μέλλοντος.

Αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, φανταζόμαστε το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο - ελπίζουμε σε μια εκδοχή που δεν αγιοποιεί τον θορυβώδη Ελληνα, αλλά ούτε αποδεικνύει πως με λίγο χορό και λίγο kefi η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να πηγαίνει... μπροστά!

2 Προσχέδια για σκηνή του «Τhem Greeks...!»

Με πολύ μπουζούκι, αναφορές στο Ζορμπά αλλά και το... Gagnam Style, το «Them Greeks...» διαθέτει δικό του επίσημο site (στο οποίο μπορείς και εσύ να γίνεις Ελληνας, όχι μόνο ενισχύοντας οικονομικά την ταινία αλλά και με το να συνεργαστείς στην δημιουργική του ομάδα), αλλά και σελίδα στο Facebook με οπτικό υλικό από την προετοιμασία της ταινίας.

Δείτε εδώ ένα μικρό δείγμα από το «Τhem Greeks...!» βλέποντας το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε για την επιτυχημένη καμπάνια της ταινίας στο crowdfunding site του IndieGoGo: