Industry

Γίνετε μάρτυρες σ’ ένα πολυβραβευμένο «Διαζύγιο»

στα 10

Δείτε πρώτοι την ταινία των Ρόνιτ και Σλόμι Ελκαμπετς, ένα δικαστικό δράμα και, ταυτόχρονα, μια τραγικωμική ματιά στη θέση της γυναίκας στο σημερινό Ισραήλ.

Flix Team
Γίνετε μάρτυρες σ’ ένα πολυβραβευμένο «Διαζύγιο»

Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Επίσημη Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, Επίσημη πρόταση του Ισραήλ για το Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η πολυβραβευμένη ταινία της Ρόνιτ και του Σλόμι Ελκαμπετς έρχεται γεμάτη περγαμηνές, για να παρουσιάσει την ιστορία μιας γυναίκας στο Ισραήλ, που διεκδικεί, αλλά δυσκολεύεται να πετύχει, το αυτονόητο: να βγει από ένα γάμο που δεν τη γεμίζει πια. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί η Ρόνιτ Ελκαμπετς που γνωρίσαμε στην «Επίσκεψη της Μπάντας» και ο αδελφός της, Σλόμι, στο τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που κοιτάζει κατά πρόσωπο και σε διαφορετικά στάδια την ιστορία ενός ζευγαριού.

Διαβάστε ακόμη: Ολόκληρη η Berlinale 2015 σ' ένα κλικ - καθημερινή ανταπόκριση από το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου

Στο Ισραήλ, δεν αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος, πόσω μάλλον το διαζύγιο. Μόνο οι ραβίνοι μπορούν να νομιμοποιήσουν ένα γάμο και, αν χρειαστεί, να επικυρώσουν τη διάλυσή του, με το Gett, το έγγραφο που κατοχυρώνει το χωρισμό ενός παντρεμένου ζευγαριού. Ομως στην τελευταία περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση του συζύγου, ο οποίος έχει μεγαλύτερη εξουσία ακόμα και από τους δικαστές. Η Βίβιαν Αμσαλεμ κάνει αιτήσεις διαζυγίου για τρία ολόκληρα χρόνια, όμως ο σύζυγος της, Ελισά, δε συμφωνεί. Επισκέψεις στο θρησκευτικό δικαστήριο, αιτήματα, συζητήσεις, παρακλήσεις, ξεκινώντας από ήσυχα, αποστασιωποιημένα πορτρέτα των ηρώων και κλιμακώνοντας την ιστορία μέχρι ένα απελευθερωτικό ξέσπασμα.

gett 607

«Σήμερα στο Ισραήλ», εξηγεί η Ρόνιτ Ελκαμπετς, «όλοι οι γάμοι ορίζονται από τον θρησκευτικό νόμο, ανεξαρτήτως της κοινότητας ή αν το ζευγάρι είναι θρήσκο ή όχι. Οταν μία γυναίκα λέει “ναι” κάτω από το νυφικό πέπλο, αυτόματα μπορεί να μην μπορεί να πάρει διαζύγιο, γιατί μόνο ο άντρας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει. Ο Νόμος δίνει στον σύζυγο αυτή την παράλογη ισχύ. Οι ραβίνοι υποστηρίζουν ότι κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τις συζύγους, αλλά στην πραγματικότητα, στις σχετικές ακροάσεις που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί οι ραβίνοι έχουν το ιερό καθήκον να κάνουν τα πάντα για να σώσουν το εβραϊκό νοικοκυριό και είναι απρόθυμοι να λύσουν έναν γάμο.»

gett 607

Η ταινία «Το Διαζύγιο» είναι ένα πυκνό δικαστικό δράμα, μπολιασμένο, όμως, με στοιχεία κωμωδίας, ακόμα και παραλόγου. «Η ίδια η ουσία της ιστορίας είναι τραγική,» λέει η Ελκαμπετς για τον τρόπο που προσέγγισαν το ύφος του φιλμ. «Αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο και μερικές φορές γελοίο. Η κωμωδία αναδύεται από αυτή την αντίθεση. Η ύπαρξη αυτού του νόμου είναι παρανοϊκή: ένας θρησκευτικός νόμος που εφαρμόζεται σε όλους, είτε είναι θρησκευόμενοι είτε όχι. Ακόμα κι εμείς δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μέχρι σήμερα που υποτίθεται ότι είμαστε μία δημοκρατική κοινωνία, μία γυναίκα μπορεί να θεωρείται ιδιοκτησία του συζύγου της. Και υπάρχει και κάτι παράλογο στην απόφαση των ραβίνων να χάσουν χρόνο, να καθυστερήσουν, να αναστατώσουν την κατήγορο για να παραιτηθεί, να απαρνηθεί την επιθυμία της κι έτσι να σωθεί ένα ακόμα εβραϊκό νοικοκυριό από την “καταστροφή”.»

Το Flix και η Feelgood ζητούν να σας κάνουν… μάρτυρες στο «Διαζύγιο», στην avant premiere της ταινίας που θα γίνει τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, στις 20.15 (ώρα προσέλευσης 19.45), στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ. Μπείτε στην επίσημη σελίδα μας στο facebook, κάντε like, share ή comment στο post και διεκδικήστε μια διπλή πρόσκληση για την προβολή. Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου και οι νικητές θα ενημερωθούν με direct message.

Η ταινία «Το Διαζύγιο: Η Δίκη της Βίβιαν Αμσαλέμ» θα βγει στις αίθουσες την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου από τη Feelgood

gett poster 607