Buzz

«Ονομα;» Γνωρίζουμε τα πρόσωπα της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα

στα 10

Λίγο πριν η ταινία, βασισμένη φυσικά στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη, κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης...

«Ονομα;» Γνωρίζουμε τα πρόσωπα της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα

Οψεις σκληρές, αποχρωματισμένες, με βλέμμα επίμονο, σημαδεμένο από τον θάνατο. Κι ας είναι ένα καστ από τις πιο λαμπερές, τους πιο αναγνωρισμένους, ηθοποιούς της χώρας και των ημερών μας. Τα character banners της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα δίνουν, ξεκάθαρα και σκοτεινά, τον τόνο της ταινίας.

Δείτε εδώ το trailer της «Φόνισσας» της Εύας Νάθενα

Η «Φόνισσα», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ετοιμάζεται για τη φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα Meet the Neighbors+ του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ στις 30 Νοεμβρίου βγαίνει στις αίθουσες από την Tanweer.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της κινηματογραφικής «Φόνισσας»: Σ' ένα δυστοπικό τοπίο, σ' ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία, υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της, όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να «λυτρώσει» όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί. Οι πράξεις της σταδιακά αυτονομούνται μέχρι που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Κατατρεγμένη, εγκαταλείπει το σπίτι της και κατευθύνεται στο καταφύγιό της που είναι η φύση. Ομως όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, ένα χρόνιο τραύμα την καταδιώκει παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Μαρία Πρωτόπαππα. Η Ελενα Τοπαλίδου, η Πηνελόπη Τσιλίκα, η Γεωργιάννα Νταλάρα, η Νίκη Παπανδρέου, ο Χρήστος Στέργιογλου, ο Γιάννης Τσορτέκης, ο Στάθης Σταμουλακάτος και ο Δημήτρης Ημελλος απαρτίζουν το καστ της ταινίας. Και τώρα, η καθεμιά κι ο καθένας τους έχει ένα character banner για να «ψηλώσει».

Δείτε τα παρακάτω.

Οι φωτογραφίες είναι της Μαριλένας Αναστασιάδου


φόνισσα character banners

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύεται τη Χαδούλα Φραγκογιαννού, τη γυναίκα-κόρη που για αιώνες απορρίπτεται, πριν ακόμη συλληφθεί, και ανατρέπει νόμους και στερεότυπα για να «λυτρώσει και να λυτρωθεί».


φόνισσα character banners

Η Μαρία Πρωτόπαππα υποδύεται τη μάνα (της), Δελχαρώ, μια δεσπόζουσα μητριαρχική μορφή, που κληροδοτεί στην κόρη της το διαγενεαλογικό τραύμα που κι εκείνη κληρονόμησε κάποτε.


φόνισσα character banners

Η Eλενα Τοπαλίδου υποδύεται την Αμέρσα, την ανύπαντρη κόρη της Χαδούλας, που συνειδητά χειραφετείται υφαίνοντας ένα διαφορετικό πεπρωμένο ελευθερίας της γυναίκας.


φόνισσα character banners

Η Πηνελόπη Τσιλίκα υποδύεται την Κόρη Δελχαρώ, τη, γειωμένη και παραδομένη στους κανόνες της εποχής που κληρονόμησε, σύζυγο.


φόνισσα character banners

Η Νίκη Παπανδρέου υποδύεται την Κρινιώ, τη μικρότερη ανύπανδρη κόρη, που λαχταρά να παντρευτεί, συμβιβασμένη ήδη στους προδιαγεγραμμένους ρόλους.


φόνισσα character banners

Η Γεωργιάννα Νταλάρα υποδύεται τη Χαδούλα νεαρή, απαξιωμένη και κακοποιημένη από τη μητέρα της, σημαδεμένη με ισόβιο «πένθος» αδικιών και στερήσεων.


φόνισσα character banners

Η Γαλήνη Χατζηπασχάλη υποδύεται τη Μαρουσώ, θύμα ενδοοικογενειακής βίας, που κρύβεται στη συνένοχη σιωπή που της επιβάλλουν οι άλλες γυναίκες.


φόνισσα character banners

Ο Δημήτρης Hμελλος υποδύεται τον Νταντή, τον σύζυγο της κόρης Δελχαρώς, που αδυνατεί να εκπληρώσει ευθύνες και επιταγές και καταφεύγει στο ποτό, το συχνότατο μέσο διαφυγής. των αντρών


φόνισσα character banners

Ο Χρήστος Στέργιογλου υποδύεται τον ιερέα που είναι τυφλός - ίσως για να μην βλέπει τους ανομολόγητους φόνους κοριτσιών εξαιτίας της φτώχειας.


φόνισσα character banners

Ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται τον Λυρίγκο, ένα φτωχό βοσκό, που αν και υποφέρει συνειδησιακά, αδυνατεί να βγει από την κοινωνική συνθήκη.


φόνισσα character banners

Ο Στάθης Σταμουλακάτος υποδύεται τον Καμπαναχμάκη, τον κακοποιητή άντρα που αντιλαμβάνεται τη γυναίκα του, μα και όλες τις γυναίκες, υποδουλωμένες στην πατριαρχική εξουσία που του παραδόθηκε.


Η Φόνισσα | Σκηνοθεσία, Production Design, Koστούμια: Εύα Νάθενα | Σενάριο: Κατερίνα Μπέη | Script Supervisor: Εύα Νάθενα | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης | Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου | Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου | Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης | Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Ακης Γουρζουλίδης | Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου | Hair Stylist: Χρόνης Τζήμος | Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος | Παραγωγοί: Διονύσης Σαμιώτης, Κώστας Λαμπρόπουλος | Παραγωγή: Tanweer Productions σε συμπαραγωγή με τη View Master Films | Συμπαραγωγός: COSMOTE TV | Διανομή: Tanweer Alliances | Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Ελενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ημελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Ολγα Δαμάνη, Ερση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

φόνισσα