Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Flix στο Τέξας: 10 πράγματα που περιμένουμε να ζήσουμε στο SXSW που ξεκινά απόψε!

στα 10

«Everybody Wants Some»... SXSW! To Flix βρίσκεται στο Οστιν, Τέξας για να καλύψει το επετειακό South by Southwest Film Festival που ξεκινά απόψε με την νέα ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Διαβάστε όλα τα highlights του φεστιβάλ.

Το Flix στο Τέξας: 10 πράγματα που περιμένουμε να ζήσουμε στο SXSW που ξεκινά απόψε!

Ανοιξη στο Ωστιν, Τέξας σημαίνει SXSW Festival - το μέρος όπου η μουσική (θεωρείται δικαίως ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου) συναντά το σινεμά (139 ταινίες απαρτίζουν το πρόγραμμά του) και όλα μαζί τις παρουσιάσεις και τα σεμινάρια επιχειρηματικότητας, νέων τεχνολογιών κι εκπαίδευσης.

Η Αμερικανική Πρεσβεία της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να ανοίξει δρόμους συνεργασιών κι ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο χώρες, επέλεξε εκπροσώπους των media, κινηματογραφικών και μουσικών φεστιβάλ, παραγωγούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και start-up επιχειρηματίες και στήριξε το ταξίδι τους στο SXSW.

Το Flix επιλέχθηκε να καλύψει σε αποκλειστικότητα το κινηματογραφικό τμήμα του φετινού South by Southwest.

SXSW 2016 607

Μόλις φτάσαμε λοιπόν στο Ωστιν, Τέξας όπου σε λίγες ώρες ανοίγει αυλαία το SXSW Film Festival με την νέα ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, «Everybody Wants Some» - το πνευματικό αδελφάκι του «Dazed and Confused», όπως το περιγράφει ο δημιουργός του και την ίδια ώρα κάνει την πρώτη του φεστιβάλική προβολή το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, φέρνοντας το ελληνικό καλοκαίρι στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 19 Μαρτίου και υπόσχεται να προσφέρει μερικές ανατροπές κι εκπλήξεις. Γιατί ανάμεσα στις 139 ταινίες του θα βρεθούν 2-3 που θα κερδίσουν buzz που θα ξεπεράσει την πρωτεύουσα του Τέξας - όπως, για παράδειγμα, είχε πριν χρόνια επιτύχει το «Short Term 12», που έκανε την πρεμιέρα του εδώ, ξεκινώντας την καριέρα της οσκαρικής πια Μπρι Λάρσον.

Ανάμεσα στις ίδιες τις ταινίες, τις μουσικές (οι μπάντες θα παίζουν από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί στην 6th Street και στα διάσημα mucic halls της πόλης) τις τεκίλες, τα νάτσος και την έξτρα barbeque sauce, υπάρχουν πολλά events του φεστιβάλ που μάς έχουν ξεσηκώσει.

Διαβάστε τα highlights...

Everybody Wants Some 607

«Everybody Wants Some» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

To SXSW τον αγαπά, καθώς είναι δικό του παιδί. Ο ντόπιος Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και η νέα του ταινία ανοίγουν την αυλαία του κινηματογραφικού τμήματος του φεστιβάλ απόψε το βράδυ. Το «Everybody Wants Some» (που είχε πρώτο τίτλο «That’s What I’m Talking About») είναι, όπως το περιγράφει ο ίδιος, το «spiritual sequel» του «Dazed and Confused», αυτή τη φορά με τη χρονομηχανή να επιστρέφει στα θρυλικά 80s.

Η υπόθεση ακολουθεί μία παρέα πρωτοετών κολλεγιόπαιδων, οι οποίοι εκτός από τις δοκιμασίες μέσα στο γήπεδο του μπέιζμπολ έχουν να περάσουν κι άλλα τεστ: αυτά των συναθλητών και συγκατοίκων τους στο σπίτι της αδελφότητας που παρτάρει σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο ίδιος ο Λινκλέιτερ υπήρξε αθλητής στο κολλέγιο, οπότε το σενάριο αναμένεται να έχει φιτραριστεί μέσα και από τις δικές του μνήμες και να σερβιριστεί με τον σήμα-κατατεθέν τρόπο του: στιγμές ειλικρίνειας, κωμωδίας, αμηχανίας, αληθινής ζωής.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Everybody Wants Some»

Suntan 607

«Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Μετά την πρώτη προβολή του στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ κι ενώ προετοιμάζεται για την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες (31 Μαρτίου), η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κάνει την αμερικανική της πρεμιέρα στο SXSW απόψε. Η τρίτη ταινία του Παπαδημητρόπουλου («Wasted Youth», «Bank Bang») έχει ήδη κερδίσει εξαιρετικές κριτικές στην Ευρώπη κι ανυπομονούμε να δούμε αν θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες και στο Ωστιν, Τέξας

Ο Μάκης Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Κωστή, ενός γιατρού που διορίζεται στο νησί και μετά από έναν γκρίζο μακρύ χειμώνα, ζει το δικό του καλοκαίρι, όταν οι παραλίες γεμίζουν φρέσκια, γυμνή νεανική σάρκα. Οταν στο ιατρείο του θα φτάσει η 19χρονη Αννα με μια παρέα συνομηλίκων της που μοιάζουν να ζουν μόνο για το ηδονικό, γεμάτο ήλιο, ποτό και σεξ τώρα, ο Κωστής δεν θα έχει άλλη επίλογή από το να την ερωτευτεί. Και να καεί από την θέρμη του καλοκαιρινού ήλιου και της ορμής της νιότης. Και κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να τον προστατεύσει.

Διαβάστε εδώ την πρώτη γνώμη του Flix για το «Suntan»

Judd Apatow and Friends 607

Το stand up session του Τζαντ Απατοου

Ο Τζαντ Απατοου είναι εδώ και χρόνια αγαπημένος του φεστιβάλ (εδώ λανσάρει κι όλα του τα «pet-projects», όπως πριν χρόνια το «Girls» της Λίνα Ντάναμ). Φέτος συνοδεύει, στηρίζει και παρουσιάζει την παραγωγή του «Pee-wee’s Big Holiday», την επιστροφή του Πολ Ρίμπενς στο διάσημο χαρακτήρα του Pee-wee (ήδη το Ωστιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πι-Γουι Χερμαν ως την politically incorrect μασκότ του φεστιβάλ).

Extra bonus: Ακολουθώντας την πρεμιέρα του «Pee-wee’s Big Holiday», ο Απατοου θα ανέβει στη σκηνή του The Paramount μαζί με «φίλους κωμικούς» για μία πολυαναμενόμενη stand up εμφάνιση. Γιατί, ποιοι θα είναι μαζί του; Φίλοι του θεωρούνται και οι Λουίς Σι Κέι και Εϊμι Σούμερ. Θα κάνουν την έκπληξη;

Keynote speeches SXSW

Τζέικ Τζίλενχαλ, Ελεν Πέιτζ, Τζόελ Ετζερτον, αδελφοί Ντούπλας

Διευθυντές προγράμματος των στούντιο, μεγάλοι σταρς, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες του indie σινεμά - όλοι έχουν προγραμματίσει ομιλίες κατά τη διάρκεια του 2016 SXSW Film Conference. Ανάμεσά τους οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Κέιρ Ουάσινγκτον, Ελεν Πέιτζ, Ντον Τσιντλ, Τζόελ Ετζερτον, οι αδελφοί Ντούπλας και... ακόμα ψάχνουμε το πρόγραμμα για να μην χάσουμε κάποιον.

Sharon-Jones 607

SXSW music docu 607

Miss Sharon Jones και όλα τα μουσικά ντοκιμαντέρ

Δε θα μπορούσε το κινηματογραφικό κομμάτι ενός από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου να μην παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο κομμάτι των Music & Films. Φέτος τα μουσικά ντοκιμαντέρ είναι ένα κι ένα. Ξεκινώντας από το «Miss Sharon Jones!» (σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Κόπλ που είχε κάνει και το «Shut up and Sing» για τις Dixie Chicks το 2006) που αφηγείται την περιπέτεια της σπουδαίας soul τραγουδίστριας με τον καρκίνο και την επιστροφή της στη σκηνή, μέχρι τα «Sidemen: Long Road to Glory» (για τους θρυλικούς blues artists Muddy Waters και Howling Wolf) και «Honky Tonk Heaven: Legend of the Broken Spoke» (για μία μουσική και χορευτική σκηνή του Τέξας που έχει ιστορία 50 χρόνων) η αμερικανική μουσική κουλτούρα έχει την τιμητική της.

No Longer, Not Yet 607

No Longer, Not Yet: αφιέρωμα στον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Ενα ιδιαίτερο tribute στον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ έχει στηθεί από τους σχεδιαστές των «Mondo Posters» (που κι αυτό έχει γενέτειρα το Ωστιν). Από το Σάββατο 12 Μαρτίου μέχρι την Τρίτη 15 Μαρτίου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει μία αφιερωματική έκθεση στην Mondo Gallery που θα παρουσιάζει τα πόστερ των ταινιών του (ανάμεσα στα οποία των «Slacker«, «Dazed and Confused», «Waking Life», «Bernie», «Boyhood») μέσα από την ιδιαίτερη (εξαιρετική) αισθητική των καλλιτεχνών της Mondo.

No Longer, Not Yet 607 1

No Longer, Not Yet 607 2

«Είναι μεγάλη μου τιμή η ομάδα καλλιτεχνών της Mondo να επαναφαντάζεται το σύνολο του έργου σου» δήλωσε ο Λινκλέιτερ. «Κανενός άλλου σκηνοθέτη οι ταινίες δεν είναι τόσο ταιριαστές με την κουλτούρα της Mondo αλλά και της πόλης του Ωστιν» συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Mondo, Μιτς Πάτναμ.

Θα πάμε!

SXSW Mr Robot 607

TV land

Oι σειρές που θέλουν να κάνουν τη διαφορά στο τηλεοπτικό τοπίο κάνουν την πρεμιέρα τους στο SXSW - από το «Girls», μέχρι το «Silicon Valley» και το «Mr. Robot» όλα έδωσαν το στίγμα τους και πήραν το βάπτισμα του πυρός από το Τέξας. Φέτος περιμένουμε πολλά: από την παγκόσμια πρεμιέρα της κινηματογραφικής μεταφοράς του cult graphic novel «Preacher» των Σεθ Ρόγκεν και Ιβαν Γκόλντμπεργκ, μέχρι το νέο σόου της ΗΒΟ «Vice Principal» (με τον Ντάνι ΜακΜπράιντ), ενώ η Cinemax θα παρουσιάσει το «Outcast», από τον δημιουργό των «The Walking Dead», Ρόμπερτ Κέρκμαν.

Obamas 607

Οι Ομπάμα στο SXSW

To προεδρικό ζεύγος θα εμφανιστεί σε διαφορετικές ομιλίες κατά τη διάρκεια του SXSW στο κοινό του Φεστιβάλ. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δίνει σήμερα το κεντρικό λόγο στο interactive program στην αίθουσα Dell Hall του Long Center. Με συντονιστή τον Εβαν Σμιθ (αρχισυντάκτη της «Texas Tribune»), ο Πρόεδρος της Αμερικής θα συζητήσει για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της πολιτικής ζωής του 21ου αιώνα και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προτείνει λύσεις σε σοβαρά προβλήματα όπως η οικολογική καταστροφή. Η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, θα εμφανιστεί την Τετάρτη ως μέρος της πρωτοβουλίας «Let Girls Learn» που σκοπεύει να πολεμίσει μία πραγματικότητα που θέλει 62 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο να μην πηγαίνουν σχολείο.

iggyjosh

2000 μπάντες

Στο SXSW έχει κανείς την ευκαιρία να ακούσει πάνω από 2000 μπάντες που θα παίξουν μέσα σε πέντε μέρες. Οπως καταλαβαίνετε, κανείς δεν μπορεί στ' αλήθεια να παρακολουθήσει φυσικά αυτό τον μουσικό όγκο του προγράμματος. Επιλέγεις κάποια highlights ή μπαίνεις όπου βρεις - καθώς εδώ θα ακούσεις μπάντες των οποίων το όνομα δεν γνωρίζεις, αλλά που ίσως πολύ σύντομα θα τις μάθεις. Αυτό που μένει είναι η ατμόσφαιρα - όλη η πόλη κινητοποιείται, όλη η πόλη ντύντεται με μουσικές, όλη η πόλη γιορτάζει στους δρόμους, στα μπαρ και στα music halls την σπουδαία παράδοση της. Φυσικά δε λείπουν και τα μεγάλα ονόματα, όπως π.χ. του Ιγκι Ποπ που κάνει το comeback του (με των frontman των Queens of the Stone Age) και οι απαραίτητες «τουριστικές» περιηγήσεις όπως το φεστιβάλ στο Rodeo της πόλης (όπου ανάμεσα σε άλλους εμφανίζεται και η εμβληματική φιγούρα του Ωστιν, Γουίλι Νέλσον)

Μένετε συντονισμένοι εδώ για περισσότερo SXSW καθημερινά...

Tags: SXSW 2016