Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Από τη Ρίγα της Λετονίας στον OTE TV

στα 10

Βρισκόμαστε ήδη στην τροχιά της τελετής των φετινών βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα γίνει φέτος στις 13 Δεκεμβρίου στη Ρίγα της Λετονίας και θα προβληθεί αποκλειστικά στις 16 Δεκεμβρίου από τον ΟΤΕ TV.

Flix Team
Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014: Από τη Ρίγα της Λετονίας στον OTE TV

H φετινή απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου βρίσκει τη Ρίγα της Λετονίας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014 - να υποδέχεται όλα τα αστέρια του ευρωπαϊκού σινεμά, δημοσιογράφους και επίτιμους καλεσμένους για τη μεγάλη βραδιά που θα λάβει χώρα στις 13 Δεκεμβρίου.

Κερδίζοντας ολοένα έδαφος σε μια Ευρώπη που αγωνίζεται για το σινεμά της και το προωθεί με οποιονδήποτε τρόπο, τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου δίνονται κάθε χρόνο από το 1988 - μέχρι το 1997 ήταν γνωστά με την ονομασία Felix - με σκοπό να αναγνωρίσουν τα κινηματογραφικά επιτεύγματα της χρονιας στο ευρωπαϊκό σινεμά. Η τελετή των βραβείων γίνεται κάθε δυο χρόνια στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται και η βάση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ κάθε δεύτερο χρόνο αλλάζουν «σπίτι» επιλέγοντας μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για δεύτερη χρονιά, ο ΟΤΕ ΤV, επίσημος media partner των Ευρωπαϊκών Βραβείων, έχει εξασφαλίσει τη μετάδοση της λαμπερής βραδιάς - φέτος προγραμματισμένη για τις Τρίτη 16 Δεκεμβρίου στις 22.00 στο κανάλι ΟΤΕ CINEMA 2, ενώ έχει εξασφαλίσει την προβολή των σημαντικότερων ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, αναμεσά τους η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι», το «Σαββατοκύριακο στο Παρίσι» του Ρότζερ Μισέλ, το «Nymph()maniac» του Λαρς φον Τρίερ, το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» του Πάολο Βίρτζι και το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι. Μέχρι τη μετάδοση της τελετής στις 16 Δεκεμβρίου, στο ΟΤΕ CINEMA 2 μπορείτε να δείτε επίσης κάθε Τρίτη ταινίες που διακρίθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, ανάμεσά τους και η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε που θα προβληθεί στις 16 Δεκεμβρίου στις 22.40, αμέσως μετά το τέλος της φετινής τελετής.

Ida 607 Σκηνή από το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι

Η «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι αναδεικνύεται το μεγάλο φαβορί των φετινών βραβείων με πέντε υποψηφιότητες, συνεχίζοντας τη θριαμβευτική πορεία της ως μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς. Με τέσσερις υποψηφιότητες ακολουθεί το «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, ενώ τρεις υποψηφιότητες συγκέντρωσαν το Director's Cut του «Nymph()maniac» του Λαρς φον Τρίερ - αγαπημένου και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και το outsider «Locke» του Στίβεν Νάιτ.

Οι πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες για το βραβείο της Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας της χρονίας είναι το «Force Majeure» του Ρούμπεν Εστλουντ, το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, το «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, το «Nymp()maniac» του Λαρς φον Τρίερ και η «Χειμερεία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, ενώ στις ερμηνείες ξεχωρίζουν η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι για το «Ανθρώπινο Κεφάλαιο», η Μαριόν Κοτιγιάρ για το «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα», η Σαρλότ Γκενσμπούργκ για το «Nymph()maniac», ο Τομ Χάρντι για το «Locke», ο Τίμοθι Σπολ για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι και ο Μπρένταν Γκλίζον για το «Calvary».

Nymphomaniac Director's Cut 607 Σκηνή από το «Nymph()maniac» του Λαρς φον Τρίερ

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις υποψηφιότητες των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014.

Στη φετινή τελετή θα βραβευθούν εκτός από τους νικητές στην κάθε κατηγορία και δύο κινηματογραφιστές για την προσφορά τους στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο: η Ανιές Βαρντά, η «γιαγιά της nouvelle vague» και μια από τις πιο ακούραστες εργάτριες του σινεμά αλλά και ο Στιβ ΜακΚουίν, περσινός θριαμβευτής των Οσκαρ με το «12 Χρόνια Σκλάβος».

Το Flix θα βρίσκεται στη Λετονία για να παρακολουθήσει από κοντά την τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων 2014 και να σας μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από την Εθνική Οπερα της Λετονίας, ένα από τα πιο μυθικά κτίρια της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site των Ευρωπαϊκών Βραβείων και στο site του ΟΤΕ ΤV.

Διαβάστε ακόμη: