Buzz

«Eureka»: Η κινηματογραφική επιστροφή του Λισάντρο Αλόνσο

στα 10

Ο αργεντινής καταγωγής δημιουργός συνεργάζεται και πάλι με τον Βίγκο Μόρτενσεν, δέκα χρόνια μετά το «Jauja».

«Eureka»: Η κινηματογραφική επιστροφή του Λισάντρο Αλόνσο

Ο κινηματογραφική επιστροφή του Λισάντρο Αλόνσο μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, πρόκειται για μία ταινία-σπουδή του Αργεντινού δημιουργού που εξερευνά τις κοινότητες των Αυτόχθονων πληθυσμών, μέσα από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στο νέο πρότζεκτ του σκηνοθέτη, με τίτλο «Eureka» συναντάμε και πάλι τον εξαιρετικό Βίγκο Μόρτενσεν, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει και στην προηγούμενη ταινία του, «Jauja». Εκτός από τον Μόρτενσεν, το καστ του φιλμ συμπληρώνουν οι Κιάρα Μαστρογιάννι, Αλέινα Κλίφορντ, Σέιντι ΛαΠόιντ και ο Βίλμπγιορκ Μάλινγκ Αγκερ.

Ελισσόμενος ανάμεσα στον χρόνο, τον χώρο και τα είδη, ο δημιουργός μας παρουσιάζει μια διαλογή εμπειριών των Αυτόχθονων από όλη την Αμερική. Με αφετηρία μία ξεχασμένη πόλη της Δύσης, η αφήγηση σταδιακά μεταβαίνει στο σύγχρονο καταφύγιο Πάιν Ριτζ της Νότια Ντακότα, προτού τελικά καταλήξει στις ζούγκλες της Βραζιλίας της δεκαετίας του 1970.

eureka-2

Καθώς το παραπάνω τρίπτυχο ξεδιπλώνεται, κάθε χρονική και χωρική μετατόπιση προκαλεί μεταφυσικά ερωτήματα αναφορικά με την επίδραση της αποικιακής επιρροής στους αυτόχθονες λαούς, αλλά και τις διαρκείς εντάσεις μεταξύ ιθαγενών και δυτικού κόσμου.

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν, των Καννών, του Μόναχου, της Νέας Υόρκης, της Ρώμης και του Σαν Φρανσίσκο κ.ά., κάνοντας αίσθηση μεταξύ των κριτικών. Μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως «μία κομψή διάθλαση της ιστορίας και του τόπου, η οποία σηματοδοτεί ίσως την πιο φιλόδοξη ταινία του Αλόνσο μέχρι σήμερα».

Το «Eureka» αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το φθινόπωρο του 2024.