Φεστιβάλ / Βραβεία

Ενας «περίπατος», όχι σαν όλους τους άλλους!

στα 10

Γνωρίσαμε τον Στέφανο Κακαβούλη στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με την ταινία του «Καπνίζουν Παρελθόν». Τώρα τον ξανασυναντάμε στον «Περίπατο του Παράσχου» να ακολουθεί τις διαδρομές ενός συναρπαστικού ήρωα που γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε τις μεγάλες αποστάσεις της ζωής!

Ενας «περίπατος», όχι σαν όλους τους άλλους!

Ο γέρο - Παράσχος κάθε πρωί ξεκινάει από το σπίτι του με ένα Π και περνάει ένα δρόμο για να φτάσει στο μίνι μάρκετ απέναντι για να αγοράσει καφέ κι εφημερίδα. Αυτή τη διαδρομή την κάνει κοντά τρεις ώρες. Στη διάρκεια αυτού του περιπάτου δεν δέχεται καμία βοήθεια και κάνει συχνές στάσεις.

Ακολουθώντας τον ήρωά του, ο Στέφανος Κακαβούλης παίρνει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να αποτυπώσει γιατί αυτός ο χρονοβόρος περίπατος του γέρο - Παράσχου είναι κάτι παραπάνω από ένα θέμα ζωής και θανάτου. Σε ένα ντοκιμαντέρ που διακόπηκε βίαια από τη ζωή, αλλά όπως μας δηλώνει ο ίδιος ο δημιουργός του, τον δίδαξε πως το σημαντικότερο στην πορεία ενός ανθρώπου είναι να συνεχίσει να περπατάει.

«Εβλεπα τον κύριο Παράσχο κάθε πρωί στη διαδρομή που έκανα από τη στάση του λεοφωρείου μέχρι την εταιρεία παραγωγής που δούλευα. η εικόνα ενός υπερήλικα να προσπαθεί να περπατήσει μόνος του με συγκίνησε. Φυσικά η πρώτη μας συνομιλία ήταν όταν προσφέρθηκα να τον βοηθήσω να περάσει απέναντι το δρόμο. Δεν δέχτηκε. Ρώτησα γι'αυτόν στο μαγαζάκι που ψώνιζε και γείτονες. Ηταν ένας άνθρωπος που έσφυζε από ζωή και παρ'ότι του είχε απαγορυτεί από γιατρό και τα παιδιά του να βγαίνει έξω, αυτός εξακολουθούσε κάθε μέρα να κάνει αυτή τη διαδρομή πεισματικά. Το πότε η κάμερα εμφανίστηκε δίπλα του ούτε που το κατάλαβα. Τον ακολούθησα σε αρκετούς περιπάτους χωρίς ποτέ να επεμβαίνω στην πορεία του και φυσικά να τον πιέζω να μιλήσει. Ελεγε ό,τι ήθελε και όταν ήθελε. Κάποιο πρωί που ετοιμαζόμουν να τον κινηματογραφίσω είδα στον δρόμο κολλημένα στις κολώνες τα χαρτιά που ανακοίνωναν την κηδεία του. Ο περίπατός του εδώ στη Γη είχε τελείωσει αφήνοντας σε εμάς τους νέους μια άγραφη υπόσχεση.Να μην κουραστούμε από το περπάτημα της ζωής όσο δύσκολο κι αν γίνεται....κάποιες φορές.»

Ο «Περίπατος του Παράσχου» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή του ενός, αφού γυρίστηκε και μονταρίστηκε από τον ίδιο τον Στέφανο Κακαβούλη και θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ MEDIMED στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας και διαβάστε περισσότερα για το «Καπνίζουν Παρελθόν», το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του Στέφανου Κακαβούλη που συμμετείχε στο Πανόραμα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.