Φεστιβάλ / Βραβεία

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου!

στα 10

Συνεχίζοντας τις διεθνείς τους πρεμιέρες το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και το μικρού μήκους «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη συμμετέχουν στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου που διεξάγεται φέτος από τις 10 έως τις 21 Οκτωβρίου. Μαζί τους και η μικρού μήκους ταινία «Εξοδος Κ1» της Τζάνις Ραφαηλίδου.

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου!
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού»!

Μετά τις επιτυχημένες πρεμιέρες τους στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και του Λοκάρνο, αντίστοιχα, το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (διαβάστε περισσότερα εδώ) και το «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη (διαβάστε περισσότερα εδώ) αναμένουν τις προβολές τους στο 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και αμέσως μετά ταξιδεύουν για... Λονδίνο.

1

Το «Αγόρι Τρώει το Φαγητού του Πουλιού» είναι το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Εκτορα Λυγίζου που αφηγείται τρεις μέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνεια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 47 Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και μια ειδική μνεία υποκριτικής για τον ηθοποιό της, Γιάννη Παπαδόπουλο. Οπως χαρακτηριστικά περιγράφει την ταινία στον κατάλογο του Φεστιβάλ του Λονδίνου ο Μάικλ Χέιντεν: «Το ντεμπούτο του Εκτορα Λυγίζουν είναι μια προκλητική σπουδή χαρακτήρων με στιλ σινεμά βεριτέ με κλειστοφοβικά close-ups και κάμερα στο χέρι αλλά και μια επείγουσα παραβολή για την οικονομική πτώση της Ελλάδας».

Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε σκηνές από το «Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού».

2

To «Τhe Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη γυρίστηκε στην Υδρα σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου, για το DesteFashionCollection του 2012, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο (διαβάστε περισσότερα εδώ) και περιγράφει σε ένα fusion μόδας, σινεμά και εικαστικών την ιστορία επτά νέων γυναικών που βρίσκονται κλεισμένες σε μια βίλα χτισμένη σε ένα βράχο στις Κυκλάδες επιδιδόμενες σε μια σειρά από μαθήματα πειθαρχίας, επιθυμίας, ανακάλυψης και εξαφάνισης. Στο «The Capsule» που περιγράφεται ως μια «ελληνική γοτθική ιστορία μυστηρίου» και είναι εμπνευσμένο από το έργο της νεαρής Πολωνής καλλιτέχνιδος Αλεξάνδρα Βαλιζέφσκα πρωταγωνιστούν η Αριάν Λαμπέντ (βραβευμένη με το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2010 για το «Αttenberg»), η Γαλλίδα Κλεμάνς Ποεζί (γνωστή από τους ρόλους της στο «127 Ωρες» του Ντάνι Μπόιλ και τη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ») και η Ιζόλντα Ντισόκ (πρωταγωνίστρια στο «Φαόυστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ).

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «The Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη.

2

Στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, όμως, στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους και κάτω από την ενότητα με τον τίτλο «Intimacy» συμμετέχει και η ταινία «Εξοδος Κ1» της Τζάνις Ραφαηλίδου που συμμετέχει επίσης και στο επερχόμενο 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Η υπόθεση του «Εξοδος Κ1» αναφέρει: «Η Εξοδος Κ1 βρίσκεται πάνω στον τοπικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη. Είναι ένα σημείο εξόδου από ένα κλειστό σύστημα δρόμων προς ένα σημείο όπου η άσφαλτος τελειώνει και μια νέα γεωγραφία φανερώνεται. Η ταινία περιγράφει ένα σύγχρονο τόπο μετακίνησης και μετανάστευσης στην περιφέρεια μιας Ευρωπαικής πόλης.»

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Εξοδος Κ1» της Τζάνις Ραφαηλίδου.


Το 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου θα διεξαχθεί φέτος από τις 10 έως τις 21 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του.