Buzz

Πώς να σχεδιάσετε το τέλειο σκουλήκι της άμμου σύμφωνα με τον Ντενί Βιλνέβ

στα 10

O σκηνοθέτης του «Dune», Ντενί Βιλνέβ, μίλησε για το πως εκείνος και η ομάδα του σχεδίασαν το τέλειο σκουλήκι της άμμου για την ταινία.

Πώς να σχεδιάσετε το τέλειο σκουλήκι της άμμου σύμφωνα με τον Ντενί Βιλνέβ

Το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, μετά από αρκετές αναβολές λόγω πανδημίας, έκανε επιτέλους την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν γυαλιστερό, πιστό στο πρωτότυπο υλικό, γεμάτο τάσεις μεγαλείου και μια ευλαβική σχεδόν προσέγγιση σε όλα όσα αγκαλιάζει αυτό το σύμπαν!

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix για το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ.

dune sandworm main

Η σειρά των πολυαγαπημένων βιβλίων του Φρανκ Χέμπερτ δεν είχε καταφέρει μέχρι και σήμερα να μεταφθερί με επιτυχία στο σινεμά, ακόμα και όταν μιλάμε και για εκείνη την προσπάθεια του Ντέιβιντ Λιντς πίσω το 1984, μιας και ήταν σχεδόν απίθανο να χειριστεί κάποιος με επιτυχία τα πιο περίεργα και ίσως πιο τολμηρά στοιχεία της ιστορίας αλλά και του ίδιου του κόσμου του «Dune».

Για αυτό ο Βιλνέβ αποφάσισε να πάρει τον χρόνο όσο αφορά την παραγωγή έτσι ώστε να πετύχει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σωστά. Ενα από αυτά είναι και φυσικά και τα γιγάντια σκουλήκια της άμμου τα οποία, σύμφωνα με την μυθολογία του σύμπαντος, ήταν οι αρχικοί κάτοικοι του Αράκις, του μοναδικού πλανήτη στον οποίο βρίσκεται ένα ψυχοτρόπο ναρκωτικό γνωστό κι ως το μπαχαρικό μελάνζ.

Ο Βιλνέβ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πρεμιέρα της ταινίας στην Βενετία, εξήγησε το πως εκείνος και η ομάδα του σχεδίασαν το τέλειο σκουλήκι της άμμου.

Διαβάστε ακόμα: Βενετία 2021: Ο Ντενί Βιλνέβ προτρέπει όλους να δουν το «Dune» στη μεγάλη οθόνη

dune 607

«Γνωρίζαμε ότι θα κριθούμε από εσάς για το πώς θα ζωντανέψουμε το σκουλήκι στη μεγάλη οθόνη. Γνωρίζαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο λάθος και πως θα πρέπει να είμασταν ολόσωστοι. Στο βιβλίο του ο Φρανκ Χέρμπερτ είναι αρκετά ακριβής στην μελέτη των οικοσυστημάτων του. Η σχέση του με τη βιολογία, τη ζωή, ο τρόπος που περιγράφει τα φυτά, τα ζώα, όλα μοιάζουν τόσο αληθινά. Οπότε προσεγγίσαμε το σκουλήκι προσπαθώντας να το κάνουμε όσο πιο αληθινό, όσο πιο λογικό, όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Φανταστήκαμε πώς ένα τέτοιο ζώο θα μπορούσε να ζει κάτω από την άμμο και να εξελίσσεται. Τι είδους δέρμα θα είχε ένα τέτοιο ζώο; Και εκεί ακριβώς η Πατρίς [Βέρμετ – η καλλιτεχνική διευθύντρια της ταινίας] έγινε μέχρι και βιολόγος προκειμένου να καταλάβει τις συμπεριφορές αυτών των πλασμάτων και όλες εκείνες τις ιδιότητες που θα χρειάζονταν για να μπορέσουν να επιζήσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον.»

Ο Βιλνέβ εξήγησε πως ήθελε όταν κάποιος έβλεπε αυτά τα σκουλήκια να νιώσει μια δυνατή παρουσία δίπλα του, σαν να έβλεπε μια φάλαινα ή ένα τεράστιο άλογο. «Είναι μια διαδικασία, η οποία ήρθε με πολλή σκέψη, πολύ όνειρο, διαλογισμό, πολλά σκίτσα, χιλιάδες σκίτσα και αρκετή προσπάθεια να βρούμε το σωστό. Η Πατρίς ήταν σίγουρα μια μεγάλη βοήθεια γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δεν ανέφερα, έπρεπε να μοιάζει με θεό. Πρέπει να έχει μια παρουσία που θα προκαλεί μια ιερή ιδιότητα σε αυτό. Η ιδέα ότι το στόμα του κινείται σαν μάτι ήταν πολύ σημαντική.»

Το «Dune» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 13 Οκτωβρίου.