Buzz

Μία ανάλυση των μουσικών βίντεο του Ντέιβιντ Φίντσερ (ή πώς οι σπουδαίοι σκηνοθέτες από το λα λα λα τους φαίνονται)

στα 10

Δείτε ένα video essay που αναλύει πώς ακριβώς βρήκε το ύφος, την αισθητική, το ρυθμό και το στιλ του ο Ντέιβιντ Φίντσερ πολύ πριν περάσει στην μεγάλη οθόνη: από τα μουσικά βίντεο που σκηνοθέτησε.

Μία ανάλυση των μουσικών βίντεο του Ντέιβιντ Φίντσερ (ή πώς οι σπουδαίοι σκηνοθέτες από το λα λα λα τους φαίνονται)

Για κάποιους από εμάς (και σηκώνουμε το βάρος του χαρακτηρισμού) ο Ντέιβιντ Φίντσερ είναι ο Χίτσκοκ της γενιάς μας. Οχι μόνο για τη σκοτεινή αισθητική των ταινιών του και το μαεστρικό του ταλέντο στο να χτίζει σασπένς. Αλλά γιατί η ίδια η κατασκευή, «οι ραφές», των ταινιών του παραμένει υγρή και φυσική, ενώ από πίσω κρύβει μία μεγάλη συνέπεια και προσοχή στις λεπτομέρειες που φέρουν την υπογραφή του σκηνοθέτη τους. Οπως και στις χιτσκοκικές ταινίες τίποτα δεν είναι τυχαίο - όλα είναι μελετημένα με ακρίβεια και σχεδιασμένα στην εντέλεια. Ετσι και στον κόσμο του Φίντσερ.

Δείτε κι αυτό: What's in the box? Ή τι έχει το ψυγείο σου, Ντέιβιντ Φίντσερ;

Vogue 607

Ενα video essay που έγραψε και έστησε ο Πάτρικ Χ. Γουίλεμς μάς εξηγεί βήμα βήμα πώς αυτή η συνέπεια και ακρίβεια του Φίντσερ στην κινηματογράφηση, το στήσιμο και το μοντάζ των ταινιών του φαίνεται κι από τα διάσημα μουσικά βίντεο που είχε γυρίσει για ποπ σταρς στα 90ς - λίγο πριν κάνει το άλμα στη μεγάλη οθόνη.

«Κι όμως, ο Φίντσερ ποτέ δεν αναφέρεται στους μεγάλους και σημαντικούς σκηνοθέτες video clip, καθώς δεν υπέγραψε καλλιτεχνικά βίντεο, όπως οι Σπάικ Τζόνζι και Μισέλ Γκοντρί, αλλά συνεργάστηκε με σταρ της ποπ μουσικής» καταθέτει ο Γουίλεμς. «Και την ποπ μουσική τη σνομπάρουμε». Κι έχει δίκιο.

Θυμηθείτε κι αυτό: Ποιον σύγχρονο auteur έχει επηρεάσει, όσο δεν φαντάζεστε, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ; Τον Ντέιβιντ Φίντσερ!

Freedom 607

Αλλά αν έχει κανείς αντίρρηση για το ότι ο Φίντσερ άφησε ανεξίτηλο το ύφος του στην ιστορία του MTV, ας ξαναδεί τα «Vogue» κι «Express Yourself» της Madonna ή το «Freedom» του Τζορτζ Μάικλ. Οπως εξηγεί αναλυτικά ο Γουίλεμς, σε μία εποχή που τα γρήγορα κοψίματα και το καταιγιστικό μοντάζ ανάμεσα στα πλάνα που δεν είχαν καμία νοηματική ροή έμοιαζε αρκετό για το κοινό της Gen X, ο Φίντσερ κατέθετε μουσικά βίντεο που η εικόνα σε έκανε να νιώθεις την απόλαυση του τραγουδιού ακολουθώντας κινηματογραφικούς κανόνες - όπως, για παράδειγμα, πώς συστήνεις για πρώτη φορά στο κοινό τον σταρ (establishment shots) ή πώς κόβεις γύρω από το στίχο κι όχι πάνω του.

Πατήστε το play και υποκλιθείτε. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Δείτε επίσης: Τα διπλά πλάνα του Ντέιβιντ Φίντσερ στο Gone Girl ως μέθοδος σασπένς

.

Δείτε περισσότερα: