Buzz

Στο σινεμά το μέγεθος μετράει!

στα 10

Ενα video essay αποδεικνύει τη δύναμη που έχει το μέγεθος της εικόνας: γιατί το aspect ratio που επιλέγει ένας σκηνοθέτης είναι πραγματικό εργαλείο που επηρεάζει όχι μόνο την αισθητική, αλλά και το συναισθηματικό αντίκτυπο μίας ταινίας.

Στο σινεμά το μέγεθος μετράει!

Σε κάθε ταινία, κάθε σκηνοθετική επιλογή είναι συνειδητή απόφαση, δηλώνει κρίση και άποψη κι έχει στόχο. Αλλα εργαλεία είναι πιο φανερά (διάλογοι, δράση, επιλογή πλάνου) κι άλλα λίγο πιο εξειδικευμένα. Τα καταλαβαίνουν περισσότερο οι επαγγελματίες του χώρου. Ο θεατής δεν μπορεί να τα αποσαφηνίσει. Ομως... τα αισθάνεται.

Κι αν η επιλογή σεκάνς μονοπλάνων, ή πολλών κοντινών, ή καθόλου κοντινών δημιουργούν συγκεκριμένη αισθητική κι ατμόσφαιρα που κάποιος πιο εξοικειωμένος με το μέσο μπορεί να καταλάβει, πόσοι έχουμε σκεφτεί ότι και το ίδιο το φορμά, το aspect ratio της κινηματογράφησης έχει συναισθηματικό αντίκτυπο στο πώς βιώνεις μία ταινία;

Δείτε επίσης: Τα κοντινά του Αλφρεντ Χίτσκοκ γράφουν τη δική τους κινηματογραφική ιστορία

Ενα video essay εξηγεί αναλυτικά τους λόγους και τους τρόπους που κάθε κινηματογραφιστής επιλέγει το aspect ratio της ταινίας του: πώς βιωματικά έχουμε συνδέσει το 4:3, τι μάς προκαλεί μία εικόνα σινεμασκόπ, τι το «polaroid» φορμά. Με άλλα λόγια, δεν βλέπεις μόνο αυτό που βλέπεις, αλλά καταλαβαίνεις όσα βλέπεις εξαιτίας του μεγέθους που τα βλέπεις.

Πατήστε το play κι απολαύστε τις συγκρίσεις ανάμεσα, παραδείγματος χάρη, σε «Grand Budapest Hotel», «500 Days of Summer» και «Dark Knight».


Δείτε περισσότερα: