Buzz

Ενα βίντεο μάς συστήνει τις 10 ομορφότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά

στα 10

Ενα video essay παραθέτει την άποψη των συντακτών του CineFix για το ποιες είναι οι 10 ομορφότερες ταινίες στην Ιστορία του σινεμά. Αναλυτικό, εμπεριστατωμένο, αλλά και με παραλείψεις και υπερβολές. Δείτε το, συμφωνείστε, διαφωνήστε, πείτε μας τις δικές σας!

Ενα βίντεο μάς συστήνει τις 10 ομορφότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά

Οταν συνήθως βάζεις επίθετα μπροστά από ταινίες (καλύτερες, σπουδαιότερες, ομορφότερες) και φτιάχνεις λίστες, το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργείς... αντιρρήσεις σε όποιους τις διαβάζουν. Γιατί είναι αδύνατον να απλοποιήσεις τόσο τα κριτήριά σου, ώστε να βάλεις το σινεμά σε μία γραμμική σειρά, σε μία σύγκριση μετρήσιμων μονάδων. Καταλήγεις τελικά να παραθέτεις ένα μόνο πράγμα: τη γνώμη σου.

Ακόμα κι όταν κοιτάς τις ταινίες καθαρά με αισθητικό κριτήριο (κι αυτό από μόνο του μοιάζει αδύνατον) η υποκειμενική ματιά σου δημιουργεί υπερβολές και παραλείψεις. Ομως η συντακτική ομάδα του CineFix το τόλμησε: κατασκεύασε μία δεκάδα την οποία παραθέτει μέσα από ένα video essay ανάλυσης και μελέτης αρκετών δημιουργών, κινηματογραφικών ειδών και στιλ μέσα στις δεκαετίες της ιστορίας του σινεμά.

Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει όταν παίξεις την πρώτη και την τελευταία σκηνή μίας ταινίας, δίπλα-δίπλα;

citizen kane most beautiful movies cinema history 607 Πολίτης Κέιν

Οσοι επίσης έχετε προσπαθήσει να φτιάξετε παρόμοιες λίστες γνωρίζετε πολύ καλά ότι λυπάστε τόσο πολύ όσα αφήνετε απ' έξω που προσπαθείτε να τα στριμώξετε, έστω κι ως αναφορές. Αυτό κάνουν και οι συντάκτες του CineFix σε κάθε slot, εξεηγώντας μας γιατί μια ταινία κέρδισε μια θέση αφήνοντας απ' έξω... καμιά δεκαριά ισάξιες της.

Δείτε επίσης: For your eyes only! Ενα supercut που σας κοιτάζει στα μάτια!

samsara most beautiful movies cinema history 607 Samsara

Τι επέλεξαν λοιπόν από το ευρωπαϊκό, το ασιατικό, το επικά Χολιγουντιανό σινεμά ή αυτό της Χρυσής Εποχής του; Ποιους εμβληματικούς σκηνοθέτες, ποιους διευθυντές φωτογραφίας, ποια παραδείγματα σε ασπρόμαυρο ή σε επιβλητικό σινεμασκόπ;

Πατήστε το play, δείτε τις εικόνες, ακούστε τα επιχειρήματα, συμφωνείστε, διαφωνήστε, φτιάξτε τι δική σας λίστα και μοιραστείτε τη μαζί μας!

.

Δείτε ακόμα: