Buzz

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δίνει μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Variety

στα 10

Ο σκηνοθέτης, λίγο πριν την πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Crimes of the Future» στις Κάννες, μίλησε για τα γυρίσματα της ταινίας στην Αθήνα, για τα franchises και πολλά άλλα ακόμα.

Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δίνει μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Variety

To «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιο buzz λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του στις Κάννες, με τον ίδιο μάλιστα τον Κρόνενμπεργκ να λέει πως πολλοί θα ενοχληθούν από την ταινία και πως περιμένει αρκετές αποχωρήσεις ήδη από τα πρώτα λεπτά της.

Πρόσφατα ο Κρόνενμπεργκ έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Variety όπου μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για τα γυρίσματα της ταινίας του, για το Netflix αλλά και για την άρνησή του να σκηνοθετήσει ταινίες όπως «Η Επιστροφή των Τζεντάι», το «Top Gun» και το «Flashdance».

Τα γυρίσματα του «Crimes of the Future» ξεκίνησαν πέρσι στην Αθήνα την περίοδο του καλοκαιριού, κατά την διάρκεια του οποίου ο ίδιος και το συνεργείο του ζορίστηκαν αρκετά με τον αφόρητο καύσωνα αλλά και τις πυρκαγιές που ξέσπασαν εκείνες τις μέρες. «Τα γυρίσματα ήταν πολύ ευχάριστα και λειτούργησαν πραγματικά πολύ καλά, αλλά ναι, ήταν πολύ ζεστά εκεί. Κάποια στιγμή υπήρξαν και φωτιές… Θυμάμαι τις φωτιές και τον καπνό. Δεν μπορούσες να αναπνεύσεις.»

Κάτι που για τον ίδιο έμοιαζε όντως ως το τέλος του κόσμου: «Ηταν τέλειο για την ταινία, αλλά δεν διευκόλυνε τα γυρίσματα. Αλλά συνεχίσαμε να γυρίζουμε ούτως ή άλλως και τελικά τα καταφέραμε. Ηταν ένα μείγμα ελληνικού και καναδικού συνεργείου, και αυτό το μείγμα λειτούργησε πολύ καλά. Πραγματικά καταλήξαμε να έχουμε μεγάλη στοργή ο ένας για τον άλλον.»

Διαβάστε ακόμα: Το «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ - γυρισμένο στην Αθήνα - κάνει πρεμιέρα στις Κάννες

crimes of the future

Η ταινία ήταν αρχικά να γυριστεί στο Τορόντο αλλά η τοποθεσία, και μαζί και το σενάριο, άλλαξε και τελικά γυρίστηκε στην Αθήνα. Πόσο όμως αυτό επηρέασε τα γυρίσματά της; «Εφερε την υφή, τη θάλασσα, το φως, τα γκράφιτι, όλα αυτά που υπάρχουν στην ταινία. Και μου αρέσει αυτό. Αγκάλιασα την Ελλάδα και την Αθήνα ολοκληρωτικά. Λάτρεψα πλήρως το ότι ήμουν εκεί, το ίδιο και οι ηθοποιοί και το συνεργείο. Δεν προσπαθούσαμε να το κάνουμε να μοιάζει με πόλη της Βόρειας Αμερικής, επειδή από τον τρόπο που είναι το σενάριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για περίεργες, ενδιαφέρουσες αλλαγές που είναι αυτού του είδους το εναλλακτικό σύμπαν κάποιου μέρους. Αρα μπορεί να είναι Τορόντο σε 200 χρόνια από τώρα ή κάτι τέτοιο.»

Η κουβέντα πήγε στα διάφορα franchises και όταν ρωτήθηκε για το αν θα σκηνοθετούσε κάποια τέτοιου είδους ταινία ο ίδιος απάντησε πως «λατρεύω την επιστημονική φαντασία και τα graphic novels. Αλλά ως σκηνοθέτης, είναι διαφορετικά. Η ιστορία του Star Wars έγινε πολύ καιρό πριν. Ημουν στο σπίτι μου στο Τορόντο στην κουζίνα και το τηλέφωνο χτυπάει. Ο τύπος λέει “είμαι από τη Lucasfilm. Είσαι ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ;” και του λέω ναι. Μου λέει πως ο Τζορτζ Λούκας αναρωτιέται αν θα με ενδιέφερε να σκηνοθετούσα το επόμενο επεισόδιο του Star Wars, το οποίο είναι «The Revenge of the Jedi» [ο αρχικός τίτλος του σίκουελ]. Και είπα πως συνήθως δεν σκηνοθετώ υλικό άλλων ανθρώπων αλλά μόνο ταινίες που έχω γράψει. Και αμέσως μου έκλεισε το τηλέφωνο.»

Διαβάστε ακόμα: Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ συμφιλιώνεται με το θάνατο

crimes of the future

Φυσικά δεν ήταν το μόνο franchise το οποίο του προτάθηκε να σκηνοθετήσει. «Το “Top Gun” αφορούσε αμερικανικά στρατιωτικά πράγματα. Είναι αλήθεια ότι μου αρέσουν οι μηχανές, μου αρέσουν τα αυτοκίνητα, μου αρέσουν τα αεροπλάνα. Αλλά δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε να σκηνοθετήσω. Η σκηνοθεσία μιας ταινίας διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια από τη ζωή σου. Οταν δεις την ταινία διαρκεί δύο ώρες. Αυτή είναι λοιπόν η διαφορά.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ στο Variety εδώ.