Buzz

Τι ισχύει για θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

στα 10

Η εβδομάδα που ξεκινάει βρίσκει τους κινηματογράφους σε όλη τη χώρα ανοιχτούς μεν, με ποσοστό πληρότητας δε, ανάλογα με το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας στο οποίο βρίσκεται η κάθε περιοχή.

Flix Team
Τι ισχύει για θερινούς και χειμερινούς κινηματογράφους από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου

Από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, τα σινεμά όλης της χώρας είναι ανοιχτά.

Τα θερινά είναι ανοιχτά σε όποιο σημείο της χώρας επιμένουν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι οι καιρικές συνθήκες να κάνουν απαγορευτικό το open air και τα χειμερινά που ανοίγουν και στην Αττική μετά από μια μακρά περίοδο αναστολής των κινηματογραφικών προβολών που υπαγορεύτηκε, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, από την αυξημένη επιδημιολογική εικόνα του νομού το τελευταίο διάστημα.

Οι όροι λειτουργίας των κινηματογράφων από δω και στο εξής θα καθορίζονται από επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με τον καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή να εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Αναλυτικά ο διαχωρισμός: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου. Θυμίζουμε ότι η Αττική (όπως και η Αχαΐα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο 3, δηλαδή το επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με το ποσοστό πληρότητας σε θερινά και χειμερινά σινεμά να βρίσκεται στο 30%.

Με αυτό το ποσοστό, που μοιάζει αν όχι απαγορευτικό σίγουρα προβληματικό για την επιβίωση οποιασδήποτε επιχείρησης, ετοιμάζονται να ανοίξουν και οι περισσότερες χειμερινές αίθουσες στην Αττική όχι από σήμερα 12 Οκτωβρίου (με κάποιες εξαιρέσεις όπως το Ιντεάλ, το Odeon Escape και το Odeon Γλυφάδα), αλλά από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, αρχή της κινηματογραφικής εβδομάδας. Η Υπουργός Πολιτισμού μίλησε επίσης για σχέδιο επιδότησης των κενών θέσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και των εγκυκλίων που θα συγκεκριμενοποιούν τους νέους όρους λειτουργίας των κινηματογράφων.

Αποκρυπτογραφώντας τους νέους κανόνες λειτουργίας των κινηματογράφων από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου σημειώνουμε τα εξής:

  1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.
  2. Σε θερινά και χειμερινά σινεμά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όχι μόνο στην είσοδο και την έξοδο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της προβολής.
  3. Σε θερινά και χειμερινά σινεμά δεν υπάρχει διάλειμμα στις προβολές.
  4. Σε θερινά και χειμερινά σινεμά είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους εργαζόμενους.
  5. Σε θερινά και χειμερινά σινεμά είναι υποχρεωτική η δημιουργία κενού χώρου/κενής θέσης ανά δύο καθήμενους και υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις καθήμενων μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος/κενή θέση.
  6. Σε θερινά και χειμερινά σινεμά προτείνεται (διαβάστε αναλυτικά τις εγκυκλίους στο τέλος του κειμένου) η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
  7. Στα χειμερινά σινεμά είναι υποχρεωτική η σωστή χρήση κλιματιστικών μονάδων, η οποία πρέπει να προβλέπει εισροή νωπού αέρα.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις (πχ σε επίπεδο δήμων).

Ο χάρτης των επιπέδων σύμφωνα με τα οποία θα γνωρίζουν οι κινηματογράφοι τους όρους λειτουργίας τους είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συνχότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

χάρτης

Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) ισχύουν τα εξής για θερινά και χειμερινά σινεμά:

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής - Θερινά Σινεμά

65% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι - Χειμερινά Σινεμά

65% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 1 (αυτή τη στιγμή): Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος- Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά


Στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ισχύουν τα εξής για θερινά και χειμερινά σινεμά:

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής - Θερινά Σινεμά

50% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι - Χειμερινά Σινεμά

50% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 2 (αυτή τη στιγμή): Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς , Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.


Στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) που βρίσκεται (και θα συνεχίσει να βρίσκεται η Αττική για το επόμενο διάστημα) ισχύουν τα εξής για θερινά και χειμερινά σινεμά:

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής - Θερινά Σινεμά

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι - Χειμερινά Σινεμά

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 3 (αυτή τη στιγμή): Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.


Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) ισχύουν τα εξής για θερινά και χειμερινά σινεμά:

Αναστολή κινηματογραφικών προβολών


Διαβάστε ακόμη: Οσα ισχύουν για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές πρόβες από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου


Δείτε εδώ αυτούσια την εγκύκλιο που ισχύει για τα θερινά σινεμά:

θερινά θερινά θερινά θερινά

Δείτε εδώ αυτούσια την εγκύκλιο που ισχύει για τα σινεμά δωδεκάμηνης λειτουργίας:

χειμερινά χειμερινά χειμερινά χειμερινά