Buzz

Επιδότηση για τις κενές θέσεις στους κινηματογράφους που λειτουργούν με μειωμένα ποσοστά πληρότητας

στα 10

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας και αποζημίωσης των κινηματογράφων και των θεάτρων από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Flix Team
Επιδότηση για τις κενές θέσεις στους κινηματογράφους που λειτουργούν με μειωμένα ποσοστά πληρότητας

Με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρεται σε τηλεοπτική εμφάνιση της Λίνας Μενδώνη (διαβάστε το αυτούσιο παρακάτω) γίνεται γνωστό πως το Υπουργείο αναζητά τρόπους για τη «δίκαιη» - όπως αναφέρει - επιδότηση των κενών θέσεων σε κινηματογράφους και θέατρα που θα λειτουργούν με μειωμένη πληρότητα σύμφωνα με τα επίπεδα ασφαλείας που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε αναλυτικά: O νέος χάρτης της λειτουργίας θερινών και χειμερινών κινηματογράφων από 12 Οκτωβρίου

Στη συνέντευξη η Υπουργός αναφέρεται και στην τελική επιλογή για τα επίπεδα πληρότητας και όχι σε πλαφόν θέσεων που θα μείωνε αισθητά το τελικό ποσοστό πληρότητας των κλειστών αιθουσών.


Συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην τηλεοπτική εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

​Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα σχετικά με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στον χώρο του θεάματος/ακροάματος που θα ισχύσουν από 12/10/2020. Η συνέντευξη έχει ως εξής:​

Λίνα Μενδώνη: Καλή σας μέρα. Καλή Κυριακή.

Ντίνος Σιωμόπουλος: Επίσης. Ακούσατε νωρίτερα δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς, δύο ανθρώπους του μόχθου, τον κύριο Μιχαηλίδη και τον κύριο Σκιαδαρέση. Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με αυτά που είπαν.

Λίνα Μενδώνη: Βεβαίως. Έχουν απόλυτα δίκιο ότι οι κλάδοι του πολιτισμού, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν αντιμετωπίσει στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Στην Ελλάδα, ένας λόγος παραπάνω, καθώς πραγματικά, η κατάσταση είναι χαοτική στις επαγγελματικές σχέσεις και είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να ρυθμίσουμε. Από την άλλη πλευρά, έχουν πάρα πολύ δίκιο και είναι κάτι που το έχω πει κι εγώ, ότι, όλο τον χειμώνα, χωρίς κινηματογράφο, χωρίς θέατρο, πραγματικά θα ήταν δύσκολο όχι μόνο για τους καλλιτέχνες ή για τους τεχνικούς, τους εργαζόμενους του πολιτισμού. Θα ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας , ως πολίτες. Είπα προχθές στην συνάδελφό σας κ. Ανέστη, ότι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα διαφυγής στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, γενικά στις παραστατικές τέχνες, θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο. Και το πιστεύω βαθιά. Γι' αυτό και στο Υπουργείο Πολιτισμού δημιουργήσαμε, με μεγάλη προσοχή, προτάσεις, μιλήσαμε πολύ με τους γιατρούς, μιλήσαμε συστηματικά και πάρα πολλές ώρες με τον ΕΟΔΥ και με τους λοιμωξιολόγους και τελικά φτάσαμε στο σημείο να ανακοινωθούν τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν.

Στέλλα Γκαντώνα: Σε αυτά θέλουμε να έρθουμε κυρία Υπουργέ…

Λίνα Μενδώνη: Σημειώνω ότι για τη διαμόρφωση των προτάσεων μας, μιλήσαμε και μίλησα προσωπικά, με πάρα πολλούς ανθρώπους των τεχνών, είτε ηθοποιούς είτε σκηνοθέτες και παραγωγούς.

Στέλλα Γκαντώνα: ...που ανησυχούν και εύλογα θα ανησυχούν.

Λίνα Μενδώνη: Έχουν δίκιο στο ότι ανησυχούν, κυρίως για την προσέλευση του κόσμου. Γι' αυτό κι εμείς είπαμε ότι θα κάνουμε μία καμπάνια- την οργανώνουμε τώρα- προκειμένου να πείσουμε τον κόσμο ότι το θέατρο, ο κινηματογράφος, το ζωντανό θέαμα/ακρόαμα είναι απολύτως ασφαλές.

Στέλλα Γκαντώνα: Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να σταθούμε σε δύο πράγματα, αν μου επιτρέπετε, γιατί είναι επιτεύγματα του Υπουργείου σας. Πρώτον, έχετε διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει πλαφόν στις μεγάλες αίθουσες και το δεύτερο που διάβασα στη συνέντευξή σας, είναι το γεγονός ότι θα επιδοτηθούν οι κενές θέσεις. Θα ήθελα να μας πείτε αν είναι έτσι, είπατε ότι θα είναι καθολικός ο χαρακτήρας στην επιδότηση των θέσεων. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες, από πότε θα ξεκινήσει αυτό, πότε θα δουν χρήματα οι άνθρωποι.

Λίνα Μενδώνη: Να σας πω για το πλαφόν. Οι αρχικές σκέψεις, μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση, συζήτηση για πλαφόν. Δηλαδή, στις αίθουσες κάτω των 300 θέσεων, το πλαφόν να είναι 90 άτομα και στις αίθουσες άνω των 300, το πλαφόν να είναι 150 άτομα. Αυτό, καταλαβαίνετε, σε μία αίθουσα χωρητικότητας 1500 ή 1700 θέσεων θα ήταν περίπου το 10%,. Δεν θα ήταν το 30%. Γι' αυτό, λοιπόν, με συστηματική δουλειά και συστηματική προσπάθεια αποφασίστηκε στο τέλος να μην υπάρχει το πλαφόν και αυτό νομίζουμε ότι δίνει σε όλους μεγάλη ανάσα. Άλλωστε, αυτό ακούσαμε από την Παρασκευή από πολλούς ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου: Ότι η ανακοίνωση του 30% υπήρξε μία ανάσα.

Από εκεί και πέρα, επειδή και το 30% και το 50% και το 60%, αν θέλετε, είναι πραγματικά προβληματικό και με δεδομένο ότι πρέπει να πειστεί και ο κόσμος να πάει στις αίθουσες, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιδότηση των θέσεων, στη λογική της επιδότησης των αεροπορικών εισιτηρίων, στην αρχή της πανδημίας. Εδώ, όμως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αυτή την αρμοδιότητα, ήδη σχεδιάζουμε και συνομιλούμε, προκειμένου να πάμε σε μία επιδότηση δίκαιη. Και το εννοώ αυτό. Επομένως, δεν πάμε απλώς σε αριθμούς αλλά θα πρέπει να φτάσουμε σε κάποιες συνθήκες, σε κάποιους αλγόριθμους, που η επιδότηση θα καλύψει σωστά και θα ενισχύσει σωστά το σύνολο των παραγωγών (εννοώ όχι τον παραγωγό, αλλά την παραγωγή, το σύνολο των παραγωγών). Οφείλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη, διότι εξασφάλισαν το κονδύλι το οποίο είναι απαραίτητο για την επιδότηση των θέσεων. Από εκεί και πέρα, σε τεχνικό επίπεδο, με το Υπουργείο Εργασίας προσπαθούμε, τις επόμενες μέρες, να καταλήξουμε στον τρόπο της επιδότησης. Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδοτηθεί το σύνολο – αυτό το οποίο είπατε κι εσείς – να υπάρξει μια καθολική επιδότηση, με τέτοιο τρόπο.

Ντίνος Σιωμόπουλος: Πάμε τώρα σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που γνωρίζουμε ότι το έχετε επιμεληθεί εσείς προσωπικά, τα πρωτοκόλλα για τη μη διάδοση του κορωνοϊού. Δηλαδή, εγώ θα πηγαίνω σινεμά, θα πηγαίνω θέατρο, ποια διαδικασία θα ακολουθείται ώστε να ξέρω ότι θα μπω χωρίς κορωνοϊό και θα βγω χωρίς κορωνοϊό από το θέατρο ή το σινεμά;

Λίνα Μενδώνη: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανακοινωθούν μόλις θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία είναι θέμα μερικών ωρών. Αύριο, το πρωί, θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι. Αυτά είναι τα πρωτόκολλα των Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού σε ότι αφορά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού σε ότι αφορά τους χώρους θεάματος/ ακροάματος. Εκεί λοιπόν, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, όταν άνοιξαν οι χώροι αυτοί, θα περιγράφεται λεπτομερώς το τι θα ισχύει: Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα μη διαλείμματα (δεν θα υπάρχουν διαλείμματα, όπως τα ξέραμε). Στα μεγάλα θέατρα των 300 θέσεων και άνω, υποχρεωτικά θα υπάρχει ένα σύστημα εισόδου και εξόδου των θεατών. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα κάναμε και το καλοκαίρι. Στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο, το Φεστιβάλ εφάρμοσε ακριβώς αυτά του είδους τα πρωτόκολλα, με μεγάλη επιτυχία. Αντιστοίχως οι αίθουσες θα πρέπει να έχουν κατάλληλο κλιματισμό και οπωσδήποτε ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα ταμεία, έτσι όπως ξέρουμε ότι λειτουργούν. Θα πρέπει όλα να είναι προκρατημένα.

Στέλλα Γκαντώνα: Αυτό φαντάζομαι για την ιχνηλάτηση, το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Λίνα Μενδώνη: Ακριβώς, για να αποφευχθεί η ουρά στα ταμεία.

Ντίνος Σιωμόπουλος: Κυρία Υπουργέ, θέλουμε πραγματικά να σας ευχαριστήσουμε για τη σημερινή σας παρουσία εδώ στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και όταν θα έχουν βγει και πάλι όλες αυτές οι εγκύκλιοι να σας είχαμε και πάλι να τα απλώσουμε λίγο, δηλαδή να τα εξηγήσουμε πολύ κατανοητά, για να μην ανησυχήσουν οι φίλοι μας και να πάνε και στα θέατρα και στα σινεμά.

Λίνα Μενδώνη: Όποτε θέλετε, με χαρά. Σας ευχαριστώ πολύ.


Διαβάστε αναλυτικά: O νέος χάρτης της λειτουργίας θερινών και χειμερινών κινηματογράφων από 12 Οκτωβρίου