Buzz

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει πρόβλημα να βλέπεις τις ταινίες του στο κινητό σου...

στα 10

... αρκεί να έχουν προβληθεί και στα σινεμά. «Η πραγματική μας ζωή είναι σ' έναν αναλογικό κόσμο. Χρειαζόμαστε και πισινούς σε καρέκλες σινεμά.»

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει πρόβλημα να βλέπεις τις ταινίες του στο κινητό σου...

Ναι, ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει διαβόητα στηρίξει την μεγάλη οθόνη απέναντι στο δίλημμα «αίθουσα ή streaming». Εχασε χρήματα με το «Tenet» για να στηρίξει τα σινεμά, καθώς πίστεψε (όπως όλοι μας θέλαμε να πιστέψουμε) στην αισιόδοξη πλάνη ότι ο εφιάλτης του Covid 19 ήταν θέμα 1-2 μηνών και η ταινία του θα καλωσόριζε σύντομα τον θεατή ξανά στις μαζικά ανοιχτές κινηματογραφικές αίθουσες.

Θυμηθείτε την περιπέτεια του Tenet: Γιατί επιμένει ο Κρίστοφερ Νόλαν σε μία καλοκαιρινή πρεμιέρα του «Tenet»;

Αυτό όμως που δεν θα πιστεύαμε ποτέ είναι ότι, όχι, δεν έχει στα αλήθεια πρόβλημα πώς θα (ξανα)δείς μια ταινία.

Σύμφωνα με το βιβλίο «The Nolan Variations» του Τομ Σόουν, το οποίο είναι αφιερωμένο στο έργο του Νόλαν με αναλύσεις και εκ βαθέων συνεντεύξεις στα οποία ο auteur αναλύει τις θέσεις του, υπάρχει σαφέστατη αναφορά στις νέες τεχνολογίες και συνήθειες θέασης. Κι ο Νόλαν δεν είναι αρνητικός με την μικρή οθόνη.

«Αν έχω πρόβλημα με τους θεατές που βλέπουν τη "Δουνκέρκη" στο τηλέφωνό τους ή δεν ξέρω που; Οχι, δεν έχω. Ο λόγος όμως που δεν έχω πρόβλημα με αυτό είναι γιατί, πριν φτάσει στο κινητό τους, η ταινία έπαιξε στις αίθουσες. Αυτή ήταν η πρώτη της διανομή, εκεί την είδε ο κόσμος. Αν μεττέπειτα η εμπειρία ανοίξει και φτάσει στο σπίτι σου, στο iPad σου, κουβαλάς τη γνώση ότι αυτή είναι μία κινηματογραφική ταινία, μία κινηματογραφική εμπειρία, που έκανε τον κύκλο της κι έφτασε εκεί. Αυτό είναι ένα εντελώς άλλο πλαίσιο από το να γνωρίζεις ότι φτιάχνουμε ταινίες για straight VOD...»

«Ολοι ξέρουμε ότι μπορούμε να δούμε ταινίες με χιλιάδες τρόπους. Ομως, η πραγματική μας ζωή είναι σ' έναν αναλογικό κόσμο. Χρειαζόμαστε πισινούς σε καθίσματα. Χρειαζόμαστε τους θεατές να μπουν στην κινηματογραφική αίθουσα και να έχουν την εμπειρία μιας ταινίας...»

Διαβάστε περισσότερα: