Buzz

«Πρέπει να τo δεις σε μεγάλη οθόνη»: ο Κρίστοφερ Νόλαν υπογραμμίζει ότι το «Tenet» είναι συνώνυμο του σινεμά

στα 10

Επίσης εξηγεί: τι είναι «αντίστροφος χρόνος», τι σημαίνει «δεν ξέρεις το καλό/κακό πρόσημο των ηρώων», γιατί ο κεντρικός ήρωας «είναι κατάσκοπος, αλλά όχι Τζέιμς Μποντ»;

«Πρέπει να τo δεις σε μεγάλη οθόνη»: ο Κρίστοφερ Νόλαν υπογραμμίζει ότι το «Tenet» είναι συνώνυμο του σινεμά

Το «Tenet», η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν που, αν όλα πάνε καλά, θα δούμε στα μέσα Ιουλίου στις οθόνες των (θερινών, εδώ), κινηματογράφων, υπόσχεται να είναι ένας ακόμα κινηματογραφικός γρίφος. Οπως ακριβώς ο σκηνοθέτης μάς έχει συνηθίσει με τα «Inception» και «Interstellar».

Ήδη, ο Ρόμπερτ Πάτινσον (πρωταγωνιστής, μαζί με τον Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον και την Ελίζαμπεθ Ντέμπικι), έχει δηλώσει ότι αμφιβάλλει ότι έχει καταλάβει τι γίνεται στο «Tenet», ενώ ο Κένεθ Μπράνα παραδέχθηκε ότι «δεν θα μπορούσε να μάς εξηγήσει τι συμβαίνει στην ταινία, γιατί ο Κρίστοφερ Νόλαν "με κάθε ταινία εφευρίσκει ξανά και ξανά τον τροχό"»

Πιστεύω ότι, περισσότερο κι από όλες τις ταινίες μου, αυτή είναι που έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα για την κινηματογραφική αίθουσα, για την μεγάλη οθόνη, για την εμπειρία να τη δει κανείς με κοινό.»

Tenet Nolan 607 1

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δίνει συνέντευξη στο Entertainment Weekly και, κρατώντας φυσικά το μυστήριο καλά κλειδωμένο, μάς δίνει κάποια ψήγματα πληροφορίας παραπάνω.

Τι είναι ο «αντίστροφος χρόνος» (time inversion); Θα είναι το «Tenet» ταξίδι πίσω στο χρόνο; Αυτό θα ήταν πολύ απλό για τον Νόλαν. Η απάντησή του είναι ένα κατηγορηματικό «όχι». Οπότε τι είναι ο «αντίστροφος χρόνος»; «Η ταινία εστιάζει στο χρόνο, την αντίληψή του, καθώς επίσης και πώς ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες που θα μετέτρεπαν την απάντηση σε μάθημα Φυσικής, η αντιστρεψιμότητα έχει να κάνει με τη θερμοδυναμική θεωρία της εντροπίας της ύλης (μέσω της οποίας μετράται η αταξία, το χάος) που μπορεί εν δυνάμει να χειραγωγηθεί, οπότε ο χρόνος για αυτή την ύλη να μετράει ανάποδα, σε σχέση με εμάς...»

Tenet 607 1

Ο κεντρικός ήρωας (που ερμηνεύει ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον) είναι υπερκατάσκοπος; «Ναι, το "Tenet" κινείται στο σύμπαν των κατασκοπευτικών ταινιών, σ' έναν κόσμο με μυστικές και διπλές ταυτότητες. "Tenet" είναι το όνομα της Υπηρεσίας Κατασκόπων. Ο Τζον Ντέιβιντ ερμηνεύει έναν πράκτορα, γνωστό με τον τίτλο "Ο Πρωταγωνιστής". Ομως δεν είναι κάτι σαν τον Τζέιμς Μποντ. Οχι, σε καμία περίπτωση. Είναι η καρδιά της ταινίας. Αντίθετα με τον Μποντ, "Ο Πρωταγωνιστής" έχει μία ζεστή, συναισθηματική προσωπικότητα...»

Ο χαρακτήρας του Ρόμπερτ Πάτινσον είναι καλός ή κακός; Σιγά μην απαντούσε! «Δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί να λέγεται "Νιλ", μπορεί όχι. Δεν είναι κανείς σίγουρος για την πραγματική ταυτότητα του άλλου...»

Tenet 607 2

Παίζει ο Ααρον Τέιλορ-Τζόνσον; Και γιατί δεν έχουμε δει ούτε μία φωτογραφία του; «Ναι, ο Ααρον Τέιλορ-Τζόνσον είναι στην ταινία. Ο χαρακτήρας του είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας. Δεν υπάρχουν πράγματι φωτογραφίες του, είναι αλήθεια. Για δέκατα του δευτερολέπτου εμφανίζεται στο δεύτερο τρέιλερ. Είναι όμως αγνώριστος. Δε θα σας πω περισσότερα για να μην σας το χαλάσω....»

Tenet 607 3

Γιατί το «Tenet» απαιτεί κινηματογραφική θέαση, περισσότερο κι από όλες τις υπόλοιπες ταινίες του Ο Νόλαν, έστειλε επίσης ένα βιντεομήνυμα στο online συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Αιθουσαρχών (CineEurope) στο οποίο προτρέπει τους πάντες να δουν το «Tenet» μόνο σε αίθουσα.

«Ολοκληρώνουμε τις τελικές πινελιές του postproduction. Δε θέλω να πω πολλά, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το τι καταφέραμε να κάνουμε με το υλικό. Πιστεύω ότι, περισσότερο κι από όλες τις ταινίες μου, αυτή είναι που έχει σχεδιαστεί ξεκάθαρα για την κινηματογραφική αίθουσα, για την μεγάλη οθόνη, για την εμπειρία να τη δει κανείς με κοινό. Η εικόνα και ο ήχος θα είναι αξεπέραστα στην αίθουσα, εκεί πρέπει να τα απολαύσει κανείς. Εχω γυρίσει επικές ταινίες στο παρελθόν, αλλά εδώ το επίπεδο της κινηματογράφησης της δράσης δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο που έχω επιχειρήσει ως σκηνοθέτης. Νομίζω ότι αν δεν είχαμε όλοι στην ομάδα μία μεγάλη εμπειρία από action films δε θα μπορούσαμε να απογειώσουμε την ταινία, με τον τρόπο που θα δείτε ότι το έχουμε κάνει. Ανυπομονώ να μοιραστώ την ταινία με το κοινό της και να δω τις αντιδράσεις του...»

Διαβάστε περισσότερα:

tenet