Industry

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Το «Tenet» δεν είναι... ποδήλατο

στα 10

Ο λόγος που το «Tenet» άλλαξε λογότυπο βασίζεται σε δυο ρόδες!

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Το «Tenet» δεν είναι... ποδήλατο

«Tenet», ο τίτλος της πολυαναμενόμενης ταινίας φαντασίας του Κρίστοφερ Νόλαν, με πρωταγωνιστές τους Τζον Ντέιβιντ Γουόσινγκτον και Ρόμπερτ Πάτινσον: γραμμένος με απλά γράμματα, μόνο τα δύο τελευταία αντεστραμμένα κάθετα, μια αφαιρετική αναφορά στο παιχνίδι του σεναρίου με την ανατροπή του χρόνου. Μήνες αργότερα, στο (μάλλον) τελευταίο τρέιλερ πριν η ταινία (μάλλον) βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Ιούλιο, ο τίτλος είναι γραμμένος εντελώς συμβατικά, χωρίς... αναποδογυρίσματα. Τι συνέβη;

Διαβάστε ακόμη: Το 80% των κινηματογράφων παγκοσμίως θα πρέπει να είναι ανοιχτά στις 17 Ιουλίου, προκειμένου το «Tenet» να βγει στις αίθουσες

Το χαριτωμένο που συνέβη είναι ότι το πρώτο λογότυπο του «Tenet» ήταν πανομοιότυπο μ' εκείνο μιας εταιρίας κατασκευής ποδηλάτων στη Γουόσινγκτον, η οποία και έσπευσε, καλοπροαίρετα, να το επισημάνει στο instagram, ήδη από τον Δεκέμβριο:

View this post on Instagram

No, despite the striking similarities, we are not making a movie with Christopher Nolan. Maybe it was a coincidence, or maybe Nolan was inspired by our branding; regardless the apparent negligence is frustrating to say the least. Thank you to all the people that have reached out in support of Tenet (the bike brand). When we became aware of this, our biggest fear was that many of our peers who haven’t heard of Tenet (the bike brand, shit this is going to get old quick) might think WE stole the logo from Nolan, when in reality, we launched long before this movie was announced. If you would like to share this post to help spread the word, it would be greatly appreciated. I’m sure one day we’ll all look back on this and shake our heads in disbelief. #supportriderowned #damntheman

A post shared by TENET COMPONENTS ™️ (@ride_tenet) on

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας ποδηλάτων Tenet, ο Τάιλερ Ντεσέιν, δήλωσε με... πραγματισμό στο Pinkbike: «Κατοχυρώσαμε το λογότυπο για το "Tenet" στον ποδηλατικό κλάδο στις 9 Οκτωβρίου 2018. Σύμφωνα με το νόμο, αυτό μας προστατεύει μόνο από τη χρήση της λέξης στη δική μας βιομηχανία. Δεν έχω κανένα θέμα να χρησιμοποιήσει η ταινία τη λέξη Tenet, τη χρησιμοποιούν χιλιάδες εταιρίες σε δεκάδες βιομηχανίες. Το θέμα μου είναι με την αισθητική αποτύπωσή της, αλλά κι αυτό δεν έχει καμία σημασία. Μίλησα με δικηγόρους και παρά την εύλογη ανησυχία μου, με συμβούλευσαν να μην προχωρήσω νομικά. Ακόμα και μια επιστολή εκ μέρους μου μπορεί να προκαλέσει μήνυση από τη Warner Brothers. Τέτοιες ιστορίες συχνά τραβάνε για χρόνια και τα έξοδα φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, εμείς είμαστε μια μικρούτσικη εταιρία που κάνει προσεκτικά βήματα για να σταθεροποιηθεί στην αγορά. Δεν θέλουμε να μας αφανίσει μια νομική αντιπαράθεση. Δεν θα είχε καλό τέλος για 'μας και, επιπλέον, έχουμε σημαντικότερα πράγματα στο μυαλό μας, όπως το να σχεδιάσουμε νέα, φανταστικά προϊόντα. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ αυτή την ιστορία ως την ευκαιρία μου να βγάλω εύκολα λεφτά. Θέλω, απλώς, ν' αποφύγω όποιο πλήγμα στην υπόληψη της εταιρίας μου και φαντάζομαι πως αυτό το άρθρο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Ευχαριστώ το Pinkbike για την επικοινωνία και για την προθυμία να δώσει βήμα στον "αδύναμο". Τώρα πηγαίνετε να δείτε το "Tenet" και να μας σκέφτεστε καθώς το λογότυπο στριφογυρίζει μπροστά στα μάτια σας.»

tenet 607

Επειδή, ωστόσο, κατ' αρχάς η Warner Brothers όντως δεν έχει κανένα ανάγκη, αλλά και, κατά δεύτερον, ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι κύριος, ο Τάιλερ Ντεσέιν έλαβε αμέσως email από τον σκηνοθέτη, το οποίο κι έχει αναρτήσει στο εταιρικό site του, με την περιεκτική επικεφαλίδα, «Γράμμα από τον Νόλαν»: «Αγαπητέ Τάιλερ, η Warner μόλις μου έδειξε το λογότυπο της εταιρίας σου κι ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σου απ' ευθείας και να σε διαβεβαιώσω ότι καταλήξαμε στο λογότυπο της ταινίας χωρίς επιρροή από το δικό σας. Αυτό το ξέρω γιατί το δικό μας το σχεδίασα ο ίδιος, διαμορφώνοντάς το σταδιακά τα τελευταία έξι χρόνια, γοητευμένος από τη συμμετρία μιας λέξης κομβικής στην ιστορία μου και τα νοήματά της. Νόμιζα ότι έκανα κάτι μοναδικό - αλλά, ξεκάθαρα, η ίδια δημιουργική παρόρμηση κατηύθυνε κι εσένα. Προφανώς ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει δυο φορές και κατανοώ την επιθυμία σου να μην θεωρήσει κανείς ότι εσύ εμπνεύστηκες από τον τίτλο της ταινίας μας - φυσικά να χρησιμοποιήσεις αυτή την επιστολή για να ανταπαντήσεις σε όποια τέτοια παρεξήγηση. Αγαπώ πολύ το λογότυπό μας, οπότε ελπίζω να μην το θεωρήσεις απαραίτητο, αλλά αν θέλεις, θα σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε, μια και εσύ δημοσιοποίησες πρώτος το δικό σου. Με εκτίμηση, Κρίστοφερ Νόλαν.»

Κι όπως φαίνεται, ο Τάιλερ Ντεσέιν το θεώρησε απαραίτητο: συγκρίνετε παρακάτω το λογότυπο του «Tenet» στο πρώτο τρέιλερ που είδαμε και στο τελευταίο, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

19 Δεκεμβρίου 2019 «Μην προσπαθείς να το καταλάβεις. Νιώσε το»: Ο Κρίστοφερ Νόλαν στην πιο φιλόδοξη στιγμή του στο τρέιλερ του «Tenet»


22 Μαΐου 2020 «Το μόνο που έχω είναι μια λέξη: Tenet». Κι ένα νέο τρέιλερ για την ταινία που όλοι περιμένουμε