Buzz

Η Κίνα λογοκρίνει το «Fight Club»

στα 10

Η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ έχει ένα τελείως διαφορετικό φινάλε στην Κίνα από εκείνο που γνωρίζουμε.

Η Κίνα λογοκρίνει το «Fight Club»

Μια από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες ταινίες του Ντέιβιντ Φίντσερ, το «Fight Club», κυκλοφόρησε πρόσφατα επιτέλους και στην Κίνα, 23 χρόνια μετά από την πρεμιέρα του το 1999, στην κινέζικη streaming υπηρεσία Tencent Video. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να ήταν ένα ευχάριστο γεγονός για το κινέζικο κοινό, αλλά δυστυχώς βλέποντάς το κάποιοι παρατήρησαν κάτι αρκετά περίεργο.

Το φινάλε της ταινίας αλλάχτηκε από την επιτροπή λογοκρισίας της Κίνας για να δείχνει κάτι το τελείως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Για όσους δεν θυμούνται στην ταινία ο χαρακτήρας του Εντουαρντ Νόρτον σκοτώνει τον Τάιλερ Ντάρντεν (Μπραντ Πιτ) απελευθερώνοντας τον εαυτό του από την επιρροή του. Στη συνέχεια παρακολουθεί τα κτίρια να αρχίζουν να ανατινάζονται μαζί με το έρωτά του, τη Μάρλα, δείχνοντας έτσι πως ο ήρωας δεν μπόρεσε να σταματήσει την αναρχική ομάδα του Ντάρντεν και ότι το Project Mayhem ήταν μια επιτυχία.

Διαβάστε ακόμα: Η Ακαδημία Κινηματογράφου του Πεκίνου έχει ηθικά προαπαιτούμενα

fight club china

Στην κινέζικη εκδοχή της το φινάλε της ταινίας έχει αντικατασταθεί από μια κάρτα που αναφέρει πως «μέσω ενός στοιχείου που έδωσε ο Τάιλερ, η αστυνομία κατάλαβε γρήγορα το όλο σχέδιο και συνέλαβε όλους τους εγκληματίες, αποτρέποντας με επιτυχία την έκρηξη της βόμβας. Μετά τη δίκη, ο Τάιλερ στάλθηκε στο τρελοκομείο όπου έλαβε ψυχολογική θεραπεία. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το 2012».

Την αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκανε το Pacific Audio & Video Co, τμήμα της κρατικής εταιρείας Guandong TV, η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας από την 20th Century Fox. Είναι γνωστό πως η Κίνα έχει αρκετούς αυστηρούς κανόνες λογοκρισίας για τις ταινίες και πολλές φορές έχει ζητήσει κόψιμο σκηνών ή ακόμα και αλλαγές από μεγάλα στούντιο της Δύσης έτσι ώστε να επιτρέψει στις ταινίες του να προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας.

Μέχρι στιγμής πάντως η Disney, η οποία αγόρασε την 20th Century Fox, αλλά και ο ίδιος ο Φίντσερ δεν έχουν σχολιάσει την αλλαγή αυτή.