Buzz

Χμμμ... ώστε δεν είναι όλοι οι φιλάνθρωποι σταρ ήρωες ε;

στα 10

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ εξετάζει τι συμβαίνει όταν οι κάμερες σβύνουν και οι «φιλάνθρωποι» σταρ ξεμένουν στα προσφυγικά καταφύγια του τρίτου κόσμου όπου έτρεξαν να βοηθήσουν. Και οι μάσκες πέφτουν...

Χμμμ... ώστε δεν είναι όλοι οι φιλάνθρωποι σταρ ήρωες ε;

Τους βλέπουμε συχνά στις ειδήσεις - σταρ ακτιβιστές σπεύδουν σε γωνιές του πλανήτη που χτυπούν τραγωδίες (από το τσουνάμι και την Κατρίνα, μέχρι τους ανελέητους πολέμους σε Σουδάν και Συρία) για να βοηθήσουν. Πρακτικά, αλλά και συμβολικά. Προσφέροντας εργασία, αντιπροσώπευση των Ηνωμένων Εθνών ή απλά την ισχυρή δημόσιά τους περσόνα, ώστε στραφεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο πρόβλημα.

Ενα άρθρο όμως που δημοσιεύτηκε στη βρετανική Guardian (το οποίο έγραψε με ψευδώνυμο ένας εθελοντής ακτιβιστής από προσωπικές του μαρτυρίες) αποκαλύπτει ότι τίποτα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται. Δεν μπορεί να είσαι φιλάνθρωπος και να απαιτείς προνόμια σ' ένα στρατόπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ή να χρησιμοποιείς τους εθελοντές ως προσωπικούς σου σκλάβους - έτσι δεν είναι; Κι όμως, σε όλα αυτά τα χρόνια «φιλανθρωπίας» πάρα πολλά τέτοια περιστατικά προέκυψαν από τους σταρ-ήρωες των media.

Sean penn humanitarians expose 607

Aς πιάσουμε την περίπτωση του Σον Πεν. Πολιτικοποιημένος, εντελώς αριστερός στα μάτια του μέσου Αμερικανού, έχει ταξιδέψει από την Νέα Ορλεάνη μέχρι την Κούβα και από την Αίγυπτο μέχρι την Αϊτή. Πώς όμως συμπεριφέρεται μόλις σβήσουν οι κάμερες; Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος τον γνώρισε στην Αϊτή (όταν δούλευε για το HRO (Haitian Relief Organization), ο Πεν ήταν ένας από τους πιο αγενείς, μη συνεργάσιμους οργανωτές στο στρατόπεδο. Εμφανιζόταν στα μίτινγκς ουρλιάζοντας σε όλους τους υπόλοιπους αντιπροσώπους του ΟΗΕ και των άλλων ακτιβιστικών οργανώσεων ότι «αν δε γίνουν τα πράγματα ακριβώς όπως τα θέλει εκείνος, θα εμφανιστεί στο CNN και θα τους κατηγορήσει ονομαστικά στον αέρα ως απατεώνες». Μέρες αργότερα, ο ίδιος ομολόγησε ότι «πρέπει να ηρεμήσει και να μάθει πρώτα πώς γίνονται τα πράγματα».

Διαβάστε επίσης: Αν έχετε χάσει τον Σον Πεν, είναι στις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο!

Christina Aguilera humanitarian expose 607

Η Κριστίνα Αγκιλέρα που βρέθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων της Αφρικής αποφάσισε να... «δώσει ένα πριβέ κοκτέιλ πάρτι στην σκηνή της». Ή μάλλον, την τέντα με το μόνο air condition, όπου συνήθως μοιράζονταν όλοι οι εργαζόμενοι για να κοιμηθούν λίγες ώρες στη δροσιά μετά από θερμοκρασίες σάουνας. Διηγείται ο αρθρογράφος: «Θυμάμαι έναν συνάδελφο, ο οποίος εμφανίστηκε με σορτς και T-shirt για να πέσει να κοιμηθεί μετά από μία μέρα δουλειάς στον καύσωνα και βρήκε στην είσοδο της τέντας... πορτιέρη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να μπει κι ότι δεν είναι... κατάλληλα ντυμένος για να παραβρεθεί στο πριβέ πάρτι!» Και συμπληρώνει: «Τι ειρωνία! Ενας άνθρωπος που φοράει ελαφριά ρούχα καθώς δουλεύει σε αντίξοοες συνθήκες μέσα στη ζέστη ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να περάσει στην τέντα που κατέλαβε μία γυναίκα που επί χρόνια δεν φοράει ρούχα για να προωθήσει την καριέρα της...» Αουτς.

Και υπάρχει και η περίπτωση ενός σταρ στο Νότιο Σουδάν, ο οποίος δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά προφανώς έχει πρόβλημα αλκοολισμού. «Θυμάμαι μία μέρα που μεθυσμένος όσο ποτέ άρχισε να μου κάνει διάλεξη για το πρόβλημα του Σουδάν, καθώς με κατηγόρησε ότι δεν ξέρω τίποτα. Μου πετάει: "γιατί ρε φιλαράκι πόσο καιρό είσαι εδώ;" Του απαντάω: "τρία χρόνια". Και τότε άρχισε να μου χτυπάει με εμμονή την πλάτη και να φωνάζει "ω, πόσο αγαπώ τους εθελοντές, πόσο αγαπώ τους εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας!"...»

Angelina Jolie Iraq

Θυμηθείτε επίσης: Η Αντζελίνα Τζολί στο πλευρό των προσφύγων από τη Συρία

Υπάρχουν εξαιρέσεις στους κανόνες; Φυσικά. Πρώτη και καλύτερη, η Αντζελίνα Τζολί. «Ηρθε απίστευτα διαβασμένη, με άποψη και ταπεινότητα. Ηξερε περισσότερα για το προσφυγικό πρόβλημα από όλους εμάς, είχε ταξιδέψει παραπάνω από όλους μας μαζί. Εφερε μαζί της τον δικό της camera man, δεν απασχόλησε κανέναν μας, δεν ενόχλησε, δεν την πήραμε χαμπάρι. Δούλεψα μαζί της στην Αϊτή, την Ιορδανία και τη Σρι Λάνκα. Με άφηνε άφωνο με τον επαγγελματισμό της και την ευγένειά της κάθε φορά...»

matt damon humanitarian 607 2

Φωτεινές εξαιρέσεις επίσης αποτελούν οι Ορλάντο Μπλουμ και Ματ Ντέιμον. Είναι τόσο διακριτικοί που κανείς δεν παίρνει χαμπάρι ότι υπάρχει κάποιο celebrity στην κατασκήνωση. Ο Ντέβιντ Μπέκαμ επίσης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τη Σιέρα Λεόνε και επιμένει να του αφήνουν χρόνο κάθε φορά από τις κάμερες και τις υποχρεώσεις του, για να παίξει ποδόσφαιρο με τα μικρά παιδιά του στρατοπέδου.

David beckham humanitarian 607

Ο αρθογράφος δεν καταλήγει στο άρθρο με απαξιωτικά συμπεράσματα για τους σταρ-επισκέπτες των στρατοπαίδων βοήθειας. Αντιθέτως, τονίζει με ευγνωμοσύνη ότι στρέφουν τις κάμερες στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Και δεν στέκεται μόνο εκεί. Μας προσκαλεί, κάθε έναν από εμάς, να κάνουμε στη ζωή μας ένα τέτοιο ταξίδι. «Ελάτε. Δείτε από μόνοι σας τι συμβαίνει. Γίνετε μάρτυρες της κατάστασης. Ακούστε προσωπικά τις ιστορίες, μάθεται από αυτές. Αναζητείστε οι ίδιοι τους λόγους γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στον κόσμο. Θα αλλάξει τη ζωή σας ένα τέτοιο ταξίδι. Μόνο μέσα από την κατανόηση των λαών μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτός είναι ο πραγματικός ανθρωπισμός...»

Διαβάστε ακόμα: