Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2021: το φεστιβάλ ξεκινά ήδη με προβλήματα

στα 10

Oι πρώτοι επαγγελματίες που έφτασαν στο φεστιβάλ και έπρεπε να περάσουν από Rapid Test βρέθηκαν μπροστά σ' έναν server που κατέρρευσε την πρώτη ώρα λειτουργίας του.

Κάννες 2021: το φεστιβάλ ξεκινά ήδη με προβλήματα

Το 74ο Φεστιβάλ Καννών, το πρώτο που πεισμωμένα πραγματοποιείται μετά την πανδημία, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Από τη μία, ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Από την άλλη, μία διοργανωτική σπαζοκεφαλιά. Πώς θα προσφέρεις ασφαλείς συνθήκες για τους επαγγελματίες και το κοινό, σ' ένα τεράστιο φεστιβάλ, το οποίο δεν μοιάζει διαθετειμένο να συμβιβαστεί και πολύ στο μέγεθος της διοργάνωσης;

Οσοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τις -έτσι κι αλλιώς χαοτικές- συνθήκες των ουρών του Palais des Festivals, ανατριχιάζουμε στη σκέψη μιας παράμοιας κατάστασης στην Covid 19 εποχή μας. Ανοργάνωτες καταστάσεις στα γύρω πεζοδρόμια, προσωπικό που δεν παίρνει εντολές να τηρήσει μία ξεκάθαρη τάξη, «συνάδελφοι» με αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που θα κάνουν τα πάντα για να στριμωχτούν και να περάσουν πρώτοι - ένας εφιάλτης. Και το αποτέλεσμα; 1200 άτομα σε μία αίθουσα που επιτρέπει 100% πληρότητα.

Αυτό που υποσχέθηκε το φεστιβάλ πάντως, ως αυστηρό υγειονομικό μέτρο, ήταν ότι όσοι μπαίνουν στο Palais πρέπει α) να κλείνουν ηλεκτρονικό εισιτήριο 48 ώρες πριν από κάθε προβολή και β) να δείχνουν είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή να κάνουν (με ραντεβού) rapid tests κάθε δύο μέρες και να επιδεικνύουν το αρνητικό τους αποτέλεσμα.

Διαβάστε κι αυτό: Το φετινό, πρώτο μετά-πανδημίας Φεστιβάλ Καννών, γίνεται και... ντοκιμαντέρ

Cannes 2021 Oι Κάννες προετοιμάζονται

Μόνο που χθες, αποδείχθηκε ότι το σύστημα που έστησαν για αυτή τη διαδικασία έχει πρόβλημα.

Οι πρώτοι επαγγελματίες που έφτασαν στους χώρους του φεστιβάλ στις 8 το πρωί για να κάνουν το (κλεισμένο με ραντεβού, επαναλαμβάνουμε) τεστ τους, έμειναν μία ώρα σε μία ουρά, χωρίς την παραμικρή πληροφόρηση γιατί, και στις 9.00 απλώς τους ενημέρωσαν ότι έπεσε ο server και έπρεπε να φύγουν και να ξανακλείσουν ηλεκτρονικα νέο ραντεβού.

Οχι και τόσο καλή αρχή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών (δημοσιογράφων και αγοράς) δεν έχουν φτάσει ακόμα. Τι θα γίνει δηλαδή σε δυο μέρες με φουλ πληρότητα;

Ελπίζουμε, για το καλό της κινηματογραφικής κοινότητας που θέλει να επιστρέψει στις (και φεστιβαλικές) αίθουσες, όλα να κυλήσουν ομαλά φέτος στην Κρουαζέτ. Το επιτυχημένο στοίχημα της περσινής Βενετίας έμοιαζε ελπιδοφόρο. Αν όμως οι Κάννες (λόγω του μεγάλου ανοίγματος) παρουσιάσουν κρούσματα, πάμε πολλά βήματα πίσω.

Διαβάστε περισσότερα: