Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2023: Λαμπερή πρεμιέρα με ανάμεικτα συναισθήματα

στα 10

Το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών άνοιξε την αυλαία του χθες βράδυ, λαμπερά κι αμφιλεγόμενα. Μαζί.

Κάννες 2023: Λαμπερή πρεμιέρα με ανάμεικτα συναισθήματα

Το 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών άνοιξε την αυλαία του χθες βράδυ, λαμπερά κι αμφιλεγόμενα. Μαζί.

Λαμπερά, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο φεστιβάλ στον κόσμο που να στήνει καλύτερες φιέστες στο κόκκινο χαλί του. Αμφιλεγόμενα, καθώς η ταινία έναρξης, το «Jeanne du Barry» της Μαϊγουέν και πρωταγωνιστή - στο ρόλο του Λουδοβίκου 15ου τον Τζόνι Ντεπ, δεν ήταν μία τυχαία επιλογή. Ειδικά, τώρα που την είδαμε, μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε: ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, δεν διάλεξε κάτι κινηματογραφικά αξιόλογο για πρεμιέρα. Ξεκάθαρα, ήθελε τον Ντεπ να πατάει το restart της καριέρας του στο φεστιβάλ Καννών.

Διαβάστε αναλυτικά: Γιατί επέλεξες τον Τζόνι Ντεπ να ανοίξει το Φεστιβάλ Καννών, Τιερί Φρεμό;

johnny depp

Κι ο Τζόνι, ήρθε.

Εμφανώς αγχωμένος, συγκρατημένος, σχεδόν μουδιασμένος, τα έκανε όλα: πλησίασε το συγκεντρωμένο πλήθος, υπέγραψε αυτόγραφα, έβγαλε selfies, στήθηκε στους φωτογράφους του Palais des Festivals, κράτησε το χέρι της Μαϊγουέν και των συμπρωταγωνιστών του για να ανέβουν παραδοσιακά τα σκαλιά και του κόκκινου χαλιού.

Ο κόσμος ήταν θερμός, κάποιοι μάλιστα κρατούσαν και πλακάτ με συνθήματα που τον καλωσόριζαν στις Κάννες και πίσω στην καριέρα του.

Μάλιστα, στο τέλος της ταινίας, το κοινό του Palais τον χειροκρότησε όρθιο.

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

johnny depp

johnny depp

johnny depp

johnny depp

johnny depp

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Κάννες 2023: Η απόσταση ανάμεσα στη «Jeanne du Barry» και στον... «Barry Lyndon»


Η έναρξη του φεστιβάλ μάς βρήκε με τα φώτα κλειστά

Και μία γλυκιά, γυναικεία φωνή να τραγουδάει το «Mi sono innamorato di te» του Λουίτζι Τένκο. Οταν άνοιξαν τα φώτα, είδαμε μπροστά μας την κλασάτη, απλή και τόσο υπέροχη Κιάρα Μαστρογιάννι, να στέκεται κάτω από τη φιγούρα της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, η οποία κοσμεί φέτος το επίσημο πόστερ του φεστιβάλ Καννών, και να μάς υποδέχεται τραγουδώντας.

Mία μαγική στιγμή που πέρασε αυτόματα στις κλασικές της ιστορίας των Καννών.


Η Κιάρα Μαστρογιάννι ήταν η οικοδέσποινα της βραδιάς και ξεκίνησε παραδοσιακά με τη σύσταση της φετινής Κριτικής Επιτροπής. Κάλεσε επί σκηνής τους Μπρι Λάρσον, Πολ Ντέινο, Ντενίς Μενοσέτ, Ατίκ Ραχίμι, Ντάμιαν Σιφρόν, την Μαρακινή σκηνοθέτη που ξεχώρισε πέρσι με το «Καφτάνι» Μαριάμ Τουζανί, αλλά και την βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα για το «Titane» Ζουλιά Ντικουρνό.Και φυσικά, τον φετινό Πρόεδρο: τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα («Το Τετράγωνο», «Το Τρίγωνο της Θλίψης») Ρούμπεν Εστλουντ. Κι εκείνος μίλησε για τη σημασία του σινεμά. Δηλαδή: της κινηματογραφικής αίθουσας.

Εχουμε στη διάθεσή μας 48 δισεκατομμύρια οθόνες σε όλο τον κόσμο. Ομως αυτή η ίδια η τεχνολογία μάς κρατάει να παρακολουθούμε κάτι σιωπηλοί και μόνοι μας. Η διαφορά της κινηματογραφικής εμπειρίας, του να βλέπεις σινεμά στην αίθουσα, είναι το μοίρασμα - της θέασης αλλά και των απόψεων για αυτό που βλέπουμε. Ανυπομονώ να δω μαζί με την επιτροπή μου τις φετινές ταινίες. Καλό φεστιβάλ!

jury

Tιμητικός Χρυσός Φοίνικας στον Μάικλ Ντάγκλας

Αμέσως μετά, η Κιάρα φώναξε στην σκηνή την Ούμα.

Η Ούμα Θέρμαν παρουσίασε το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τον 79χρονο πρωταγωνιστή και παραγωγό Μάικλ Ντάγκλας - ο οποίος, ευθυτενής αλλά φανερά καταβεβλημένος πια, αστειεύτηκε για την ηλικία του: «76ο Φεστιβάλ Καννών; Είμαι μεγαλύτερος ακόμα κι από το ίδιο το φεστιβάλ!»

uma

douglas

douglas

Ο Ντάγκλας έκανε μία αναδρομή της καριέρας του - τιμώντας 3 σταθμούς που του έμαθαν πώς να εργάζεται στο χώρο. Το θέατρο στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα, την τηλεόραση («The Streets of San Fransisco» ήταν η πρώτη του επιτυχία) και τον πατέρα του, Κερκ Ντάγκλας.

Στο τέλος, φανερά συγκινημένος και τρακαρισμένος, είπε στα γαλλικά τα ευχαριστώ του για την μεγάλη τιμή.

Ευχαρίστησε επίσης τη γυναίκα του, Κάθριν Ζίτα Τζόουνς, και την κόρη του που τον συνόδευσαν σε αυτή την τιμητική βραδιά.

douglas

douglas

douglas

Oι Gabriels μαγεύουν το κοινό

H βρετανική μπάντα, με ηγέτη τον υπέροχο Τζέικομπ Λασκ, πρόσφερε το μοναδικό μουσικό ιντερλούδιο στη βραδιά. Οι Gabriels έπαιξαν μία ακουστική βερσιόν του «Stand by Me» του Μπεν Ε. Κινγκ και τα αέρινα, αγγελικά πραγματικά φωνητικά του Λασκ κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα και το standing ovation του κοινού του Palais.

Aπολαύστε το εδώ:


Μητέρα και κόρη επί σκηνής

Παραδοσιακά, ένας μεγάλος σκηνοθέτης ή σταρ κηρύσσει κάθε χρόνο την έναρξη του φεστιβάλ.

Και ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή από την φετινή μούσα της επίσημης αφίσας; Η Κιάρα φώναξε την μητέρα της στη σκηνή και η ιέρεια Κατρίν Ντενέβ χαιρέτισε τον κοινό και μίλησε για τη σημασία του φεστιβάλ μέσα στα χρόνια.

Η Ντενέβ όμως έκανε τη διαφορά. Επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο χρόνο της στη σκηνή για να απαγγείλει ποίημα Ουκρανής ποιήτριας και να επαναφέρει τους προβολείς στον πόλεμο.


Στο τέλος όμως, το πανηγυρικό κλίμα της πρεμιέρας επέστρεψε. Μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας βροντοφώναξαν το σύνθημα: «Le festival de Cannes est officiellement ouvert»

deneuve

deneuve

deneuve

deneuve

Το κόκκινο χαλί της πρεμιέρας:

Από την εντυπωσιακή Κάθριν Ζίτα Τζόουνς (που είχε συνδυάσει στο φόρεμά της τις δύο αποχρώσεις -ακριβώς όμως!- του χαλιού του Palais des Festivals), μέχρι τα γαλάζια αυτοκρατορικά μαλλιά της Βασίλισσας Ελεν Μίρεν, η έναρξη της φιέστας στο κόκκινο χαλί ήταν εντυπωσιακή.

red carpet Κατρίν Ντενέβ

red carpet

red carpet

red carpet

red carpet Η Ελ Φάνινγκ

red carpet

red carpet

red carpet Η Ούμα Θέρμαν με το γιο της Λέβον Ρόαν Θέρμαν-Χοκ

red carpet

red carpet

red carpet

red carpet O Mαντς Μίκελσεν με τη σύζυγό του

red carpet Η Εμανουέλ Μπεάρ

red carpet Η Σαρλότ Κασιράγκι του Μονακό

red carpet Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο

red carpet Η Ναόμι Κάμπελ

red carpet Η Μπρι Λάρσον χορεύει στην κορυφή των σκαλιών

Και η πραγματική αυτοκράτειρα της βραδιάς, Ελεν Μίρεν:

red carpet

red carpet

red carpet

Κυρίες και κύριοι, «Le festival de Cannes est officiellement ouvert»!


premiere

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.