Industry

Εδώ Καναδάς: το 50% των κρατικών κινηματογραφικών χρηματοδοτήσεων θα πηγαίνει σε γυναίκες σκηνοθέτιδες

στα 10

Με μια απόφαση που ανακοινώθηκε χθες.

Εδώ Καναδάς: το 50% των κρατικών κινηματογραφικών χρηματοδοτήσεων θα πηγαίνει σε γυναίκες σκηνοθέτιδες
To «Stories we Tell», της Σάρα Πόλεϊ ηταν μια από τις πιο πετυχημένες καναδικές ταινίες των τελευταίων ετών

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο ανακοινώθηκε χθες από υπεύθυνο της καναδικής κυβέρνησης για τον κινηματογράφο Κλοντ Ζολί-Κερ, καθώς ναι, ήταν η «μέρα της γυναίκας», αλλά τουλάχιστον στον Καναδά, μοιάζουν να πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από κενές και κούφιες γιορτές.

Κάπως έτσι το μισό από το μπάτζετ του National Film Board of Canada θα καταμερίζεται από εδώ κι εμπρός ισόποσα ανάμεσα σε ταινίες γυρισμένες από γυναίκες και άντρες.

Σύμφωνα με μια έρευνα για την ποσόστωση των γυναικών και των ανδρών στην καναδική κινηματογραφική βιομηχανία, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 17% των σκηνοθετών, το 22% των σεναριογράφων και το 12% των διευθυντών φωτογραφίας σε ένα δείγμα 91 ταινιών που γυριστηκαν μεταξύ του 2013 και του 2014.

Η καινούρια πολιτική που θέλει να βελτιώσει αυτά τα ποσοστά, θα γίνει πράξη σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, κάνοντας τον Καναδά την δεύτερη χώρα μετά την Σουηδία που ακολουθεί μια συγκεκριμένη πολιτική για τις γυναίκες δημιουργούς, ακόμη κι αν το Swedish Film Institute δεν ακολουθεί την πολίτικη ποσόστωσης, αλλά μια πιο δημιουργική προσέγγιση στο πρόβλημα.

Δείτε ακόμη: