Buzz

Οι υπέροχες θερινές επανεκδόσεις που έπεσαν στην Γη - με τον τρόπο της Bibliotheque

στα 10

Εννιά ταινίες διασχίζουν τις δεκαετίες του ευρωπαϊκού, αμερικάνικου και ελληνικού σινεμά φτάνοντας σε κάποιο θερινό δίπλα σας.

Οι υπέροχες θερινές επανεκδόσεις που έπεσαν στην Γη - με τον τρόπο της Bibliotheque

Από τους Sex Pistols μέχρι τον Ντέιβιντ Μπόουι, από τον Ζαν Πολ Μπελμοντό μέχρι τον Λουί Ντε Φινές, από τη Σίρλεϊ Μακ Λείν στη Ρόμι Σνάιντερ και από τον Τζόζεφ Λόουζι στο Δήμο Αβδελιώδη, οι επιλογές της πάντα ανήσυχης Bibliotheque για το φετινό καλοκαίρι φέρουν την αύρα του κλασικού μαζί με τον αέρα του διαχρονικά μοντέρνου.

Εννιά αριστουργήματα των πέντε τελευταίων δεκαετίων φτάνουν σε κάποιο θερινό δίπλα σας με αποκατεστημένες κόπιες 4Κ και τη σφραγίδα μιας επιλογής που είναι κλασική, τολμηρή και αναπάντεχη. Οι προβολές ξεκινούν αυτήν την Πέμπτη 1η Ιουνίου με τον «Δαιμονισμένο Αγγελο» του Αλαν Πάρκερ που κλείνει αισίως τα τριάντα του χρόνια.

Δείτε παρακάτω τους εννιά τίτλους που θα βγουν στα θερινά σινεμά μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου και διαβάστε αναλυτικά για την κάθε ταινία από τον κατάλογο της Bibliotheque. Για περισσότερες πληροφορίες επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα της Bibliotheque στο Facebook και το επίσημο - συνεχώς ενημερωμένο - site της.

Angel Heart Greek Poster

Δαιμονισμένος Αγγελος (Angel Heart, 1987) του Αλαν Πάρκερ - 1 Ιουνίου

Η ταινία που άνοιξε ουσιαστικά τον κύκλο των «νεο-νουάρ» ψυχολογικών ταινιών τρόμου είναι μια εφιαλτική προσαρμογή του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Χιόρτσμπεργκ «Falling Angel» από τον δεξιοτέχνη Άλαν Πάρκερ. Ακολουθεί την αγωνιώδη αναζήτηση του ντετέκτιβ Χάρι Έιντζελ που έχει προσληφθεί από τον μυστηριώδη κύριο Λου Σάιφερ για να βρει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου νεαρού, του Τζόνι Φάβοριτ. Οι έρευνες, οδηγούν τον Έιντζελ σε μια σκοτεινή και γεμάτη δεισιδαιμονία Νέα Ορλεάνη όπου βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων. Ο σκληρός Έιντζελ δεν πτοείται με τίποτε και προχωράει αποφασισμένος να ανακαλύψει επιτέλους τον εξαφανισμένο από προσώπου γης Τζόνι. Κι όσο νιώθει να τον πλησιάζει, τόσο αισθάνεται ένα παγωμένο ρίγος να παραλύει την ψυχή του... Ερμηνείες που στοιχειώνουν και υποβλητική, καθηλωτική σκηνοθεσία που παρασύρει τον εντελώς ανυπεράσπιστο και συναισθηματικά εγκλωβισμένο θεατή σε μια εφιαλτική κατάβαση στην Κόλαση. Αξίζει για πολλούς λόγους να τη δείτε στην μεγάλη οθόνη. Ο βασικότερος είναι για να τιναχτείτε στην καρέκλα σας, βιώνοντας στιγμιαία τις έντονες ηλεκτρικές κενώσεις στην σκηνή της πρώτης χειραψίας μεταξύ Ρουρκ και Ντε Νίρο!

Sid and Nancy Greek Poster

Σιντ και Νάνσι (Sid and Nancy) του Αλεξ Κοξ - 15 Iουνίου

Γεννηθηκε σαν Τζον Σάιμον Ρίτσι! Ο τρομπονίστας πατέρας του πέθανε πριν καλά καλά γεννηθεί και μεγάλωσε στο Ανατολικό Λονδίνο με μια χίπισσα μητέρα χωμένη ως το λαιμό στη φτώχεια και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος, έμελλε να γίνει διάσημος από τα δεκαεπτά του σαν Σιντ Βίσιους και να γίνει η πρώτη και η πιο θεαματική περίπτωση απόλυτης εφαρμογής του σλόγκαν «Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος». Όταν έγινε μέλος της μπάντας, οι Sex Pistols είχαν ήδη καθιερωθεί σαν το πιο αμφιλεγόμενο συγκρότημα ροκ στην ιστορία της βρετανικής μουσικής σκηνής. Πολύ γρήγορα όλοι αντιλήφθηκαν ότι του ήταν αδύνατο να παίξει κάποιο όργανο, είχε μια τρομακτική ικανότητα να φέρνει την καταστροφή, είχε μια άσβηστη δίψα ή μάλλον μια άρρωστη εμμονή με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τη βία! Η ταινία ξεκινά λίγο καιρό μετά τη στιγμή που ο Σιντ μπήκε στη μπάντα και γνωρίζεται με μια -αντιπαθητική για όλους τους άλλους- Αμερικανίδα γκρούπι με το όνομα Νάνσι! Εκείνη ισχυρίζεται πως μπορεί να του φέρει ναρκωτικά κι ο Σιντ χωρίς δεύτερη σκέψη, αδειάζει αφελέστατα τις τσέπες του! Φυσικά εκείνη δεν επιστρέφει ποτέ κι όταν ο Σιντ την ξαναβρίσκει, του σερβίρει ένα αφελέστατο παραμύθι που προξενεί οίκτο στον κεραυνοβολημένο από τον φτερωτό θεό, Σιντ! Καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες έρωτα, ναρκωτικών και αλκοόλ, για να ξεμουδιάζουν στήνουν ιστορικούς καυγάδες και εξαρτώνται απόλυτα ο ένας από τον άλλον! Η τραγική κατάληξή τους έχει στοιχειώσει κάθε άνθρωπο που έχει αγαπήσει τη μουσική. Ο λόγος για να δείτε απαραιτήτως την ταινία δεν είναι το συγκλονιστικό της θέμα, αλλά πρώτον οι απίστευτες ερμηνείες των Όλντμαν και Γουέμπ που συχνά σας κάνουν να ξεχνάτε πως βλέπετε ταινία με υπόθεση και να νομίζετε πως παρακολουθείτε ένα καλογυρισμένο ντοκιμαντέρ. Δεύτερον το εξαιρετικό, ψιλοκεντημένο σαν βελγική νταντέλα, σενάριο. Και τρίτον η καταιγιστική σκηνοθεσία του Άλεξ Κοξ που τον καθιέρωσε, μόνον αυτή, σε κορυφαίο σκηνοθέτη!

L' Important C'est d' aimer

Σημασία Εχει Να Αγαπάς (L'Ιmportant c'est d'Aimer) του Αντρέι Ζουλάφσκι - 22 Ιουνίου

Ο Σερβέ, φωτογράφος αισθησιακών φωτό συναντά την Ναντίν μια ηθοποιό β’ διαλογής που πρωταγωνιστεί σε φθηνοταινίες soft porno. Θέλοντας να τη βοηθήσει, ο Σερβέ δανείζεται ένα σεβαστό ποσόν από το βρώμικο πορτοφόλι των γκάνγκστερ αφεντικών του προκειμένου να χρηματοδοτήσει την παράσταση «Ριχάρδος Γ’» στην οποία θα δώσει επιτέλους στη Ναντίν ένα ρόλο αντάξιο του ταλέντου της. Αλλά η Ναντίν πρέπει πρώτα να αντιταχθεί στο διχασμό της ανάμεσα στον ρομαντικό έρωτα του Σερβέ και την ηθική υποχρέωση προς τον σύζυγό της, Ζακ. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι με την πρώτη γαλλόφωνη ταινία του, θέτει την προσωπική του σφραγίδα στην έννοια «έρωτας» με την σπαρακτική αριστουργηματική και ακραία ρομαντική ιστορία που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Σκηνοθετεί με μαεστρία την εύθραυστη Ρόμι Σνάιντερ καθοδηγώντας την να μας χαρίσει την πιο συγκλονιστική ερμηνεία της ζωής της. Με ένα καταιγιστικό, μανιώδη ρυθμό αλλά και εξαιρετική ευαισθησία εικονογραφεί ένα αλλόκοτο σύμπαν γεμάτο εξαθλιωμένους ανθρώπους του Θεάματος, σκληρούς γκάνγκστερ, ασταθή όντα εθισμένα στην πρέζα και το αλκοόλ, χυδαίους φωτογράφους. Ένα σμάρι σκοτεινών ηρώων που μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι διεστραμένων οργίων, βίαιων καυγάδων, θλιβερών συμπεριφορών και έντονης δίψας για έρωτα!

Διαβάστε ακόμη: Ο Αντρέι Ζουλάφσκι ήξερε πως σημασία έχει μόνο να αγαπάς

Le Marginal Greek poster

Ο Περιθωριακός (Le Marginal) του Ζακ Ντερέ - 6 Ιουλίου

Το Γαλλικό σινεμά μας έδωσε στις δεκαετίες 60, 70 μέχρι αρχές του 80, μια σειρά ξεχωριστών cult αστυνομικών περιπετειών με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από τις αντίστοιχες αμερικανικές της ίδιας εποχής. Ακουμπώντας στην στιβαρή, αρρενωπή εικόνα του ασχημούλη Ζαν Πολ Μπελμοντό ή την έκπαγλου καλλονή του Αλαίν Ντελόν έχτισε πάμπολους χαρακτήρες που έμειναν χαραγμένοι στην κινηματογραφική ιστορία. Χαρακτηριστική ταινία είναι ο «Περιθωριακός» φιλμ στο οποίο κατά τη συνήθειά του, ο Μπεμπέλ (για τις θαυμάστριές του) αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο ίδιος τις επικίνδυνες σκηνές που περιλάμβαναν μέχρι την μετεώρισή του πάνω σε ένα ελικόπτερο εν πτήσει... O Αστυνομικός Επιθεωρητής Ζορντάν φθάνει στη Μασσαλία, μια πόλη βουτηγμένη στην παρανομία. Είναι διάσημος για τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να καταφέρει να αποδώσει τη Δικαιοσύνη. Στόχος του τώρα, να εξαρθρώσει ένα καρτέλ ναρκωτικών και να συλλάβει ή ακόμη και να σκοτώσει τον βαρώνο του καρτέλ, Μεκάτσι που ελέγχει το Παρίσι, αλλά πιστεύει πως η έδρα του είναι η Μασσαλία. Ο Μεκάτσι έχει την φήμη του αθέατου γκάνγκστερ, αλλά όχι και του αθάνατου. Ο Ζορντάν θα κάνει την Μασσαλία άνω κάτω για να ανακαλύψει τον εγκληματία που κυνηγά. Αλλά θα φέρει τέτοια αναστάτωση στην πόλη ώστε να ανακληθεί και να τοποθετηθεί σε μια ατιμωτική θέση. Ο πολυμήχανος όμως άντρας, θα καταφέρει να βρει ένα μέλος της σπείρας πρόθυμο να καταδώσει το κρησφύγετο του Μεκάτσι. Μια από τις κορυφαίες ταινίες δράσης του Γάλλου σταρ, στοιχειωμένη από το υπέροχο soundtrack του Ένιο Μορικόνε και την αξιομνημόνευτη σκηνή καταδίωξης στην Λεωφόρο Μπαρμπές από τις εντυπωσιακότερες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά!

The Servant Greek Poster

Ο Υπηρέτης (The Servant, 1963) του Τζόζεφ Λόουζι - 20 Ιουλίου

«Ο Υπηρέτης» βασίζεται σ'ένα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μομ, το οποίο όμως διασκεύασε για την οθόνη ,στην πρώτη από τις τρεις συνεργασίες που είχε με τον Τζόζεφ Λόουζι, ο μέγας δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, με τον χαρακτηριστικό ελλειπτικό και γεμάτο έμμεσα νοήματα τρόπο του. Ενας νέος, εργένης και ξεπεσμένος αριστοκράτης αγοράζει ένα σπίτι στο Λονδίνο και προσλαμβάνει έναν υπηρέτη προκειμένου να το περιποιείται. Ο υπηρέτης αφού εδραιώνει τη θέση του στο σπίτι, σιγά σιγά θα αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του εργοδότη του, θα τον υπονομεύσει και τελικά θα τον οδηγήσει στην καταστροφή... Ο «Υπηρέτης» είναι ένα σφιχτά δομημένο ψυχολογικό φιλμ. Ενα καθηλωτικά γοητευτικό δράμα χαρακτήρων που βασίζει τη δύναμή του στις έξοχες ερμηνείες κορυφαίων ηθοποιών, ιδιαιτέρως του Ντερκ Μπόγκαρτ που εδώ δίνει αβίαστα τον καλύτερο εαυτό του. Αλλά τα εύσημα κερδίζει με το σπαθί της, η λακωνική, αποστασιοποιημένη και προσγειωμένη σκηνοθετική γραμμή του Τζόζεφ Λόουζι, που καταλήγει να υπογράφει εδώ την καλύτερη ταινία της καριέρας του. Μια ταινία γεμάτη εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές που κρατά το θεατή αποσβολωμένο μέχρι την κορύφωση του τέλους. Αντιστροφή των χαρακτήρων, εθιστικά παιχνίδια εξουσίας, κρυφές αμαρτίες και δράματα είναι μερικά από τα συστατικά μιας καλοδουλεμένης συνταγής που το αποτέλεσμά της «χορταίνει» και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Το Δέντρο Που Πληγώναμε Αφίσα

Το Δέντρο που Πληγώναμε (1986) του Δήμου Αβδελιώδη - 10 Αυγούστου

Χίος, καθώς ξεκινά ελπιδοφόρα η δεκαετία του ’60. Ελάχιστες μέρες απομένουν για να κλείσουν τα σχολεία και να ξεκινήσουν επιτέλους οι καλοκαιρινές διακοπές. Οχι όμως χωρίς κάποιες μικροαναποδιές. Ενα άτυχο περιστατικό θα σταθεί αιτία να χαλάσει, χωρίς να το θέλουν, η φιλία δυο μικρών αγοριών. Επειδή όμως το αίμα νερό δε γίνεται, στα μέσα του καλοκαιριού θα ξανασμίξουν, περασμένα- ξεχασμένα, και θα περάσουν μαζί ένα υπέροχο καλοκαίρι. Το φθινόπωρο, όμως, καταφθάνει πριν καλά-καλά το καταλάβουν, διακόπτοντας τις μέρες της ανεμελιάς. Μια από σπουδαιότερες και πλέον ποιητικές και μία από τις πιο αθώες και τρυφερές ελληνικές ιστορίες ενηλικίωσης. Ταυτόχρονα ένας εγκάρδιος φόρος τιμής στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη με τα μοναδικά μαστιχόδεντρα που τιμήθηκαν δεόντως, δίνοντας και τον τίτλο της ταινίας. Μια σθεναρή αφήγηση που αναδύει μυρωμένες από την ευωδιά της μαστίχας μνήμες καθώς ξεδιπλώνεται το μικροσκοπικό έπος της ενηλικίωσης δύο παιδιών που ζουν με όλη τους την ψυχή, μια ολοζώντανη συνύπαρξη με τη φύση! Μαζί προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία «Αθέμιτος Ανταγωνισμός» του Δήμου Αβδελιώδη (1ο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Δράμας του 1983), μια κωμωδία στο ύφος του Τσάπλιν, αγαπημένο πρότυπο του Αβδελιώδη που μας δίνει μια γεύση της ναΐφ τεχνοτροπίας που θα ακολουθήσει ο σκηνοθέτης στην μοναδική προσωπική του κινηματογραφική γραφή. Εξαιρετικές είναι επίσης οι ερμηνείες, που βασίζονται στην κίνηση και τη μιμική, καθώς ο λόγος είναι απών.

Διαβάστε ακόμη: Τα νησιά του ελληνικού σινεμά - Η Χίος στο «Δέντρο που Πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη

Les grandes Vacances

Οι Ασύλληπτες Διακοπές του Λουί Ντε Φινές (Les Grandes Vacances, 1967) του Ζαν Ζιρό - 24 Αυγούστου

Ο σπουδαιότερος - ever - κωμικός του γαλλικού σινεμά, ο μέγας Λουί Ντε Φινές πρωταγωνιστεί στο αποκορύφωμα της καριέρας του, σε μια σπαρταριστή κωμωδία κομμένη και (γ)ραμμένη στα μέτρα του! Εμφανίζεται στο ρόλο του Κυρίου Σαρλ Μποσκιέ, ενός αυταρχικότατου διευθυντή ενός αυστηρού γαλλικού οικοτροφείου που ανακαλύπτει έξαλλος ότι ο γιος του, Φιλίπ, έχει αποτύχει σε ΟΛΑ τα μαθήματά του παταγωδώς. Δεν του μένει άλλη λύση από το να στείλει τον αμελή κανακάρη του με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών για μετεκπαίδευση στην Αγγλία και να δεχθεί την Σίρλεϊ, κόρη ενός πλούσιου παραγωγού ουΐσκι, στη θέση του. Ο άτακτος Φιλίπ όμως έχει άλλα σχέδια. Έτσι στέλνει στη θέση του τον Μισονέ, ένα χοντρούλη συμμαθητή του κι εκείνος φεύγει για καλοκαιρινές διακοπές σε ένα γιοτ, με τους φίλους του. Συμπτωματικά θα γνωρίσει την Σίρλεϊ , τα δυο παιδιά θα ερωτευθούν, ο Μποσκιέ θα τους ανακαλύψει, και θα αναγκαστεί να τους ακολουθήσει κρυφά στην Σκοτία προσπαθώντας να ακυρώσει τα σχέδια τους και να πείσει τον ατίθασο γιο του να γυρίσει πίσω... Μια σπαρταριστή κωμωδία από αυτές που εχουν μείνει χαραγμένες με χρυσά γράμματα στην ιστορία του εμπορικού γαλλικού σινεμά!

Seven times Woman

Επτά Φορές Γυναίκα (Woman Times Seven, 1967) του Βιτόριο Ντε Σίκα - 7 Σεπτεμβρίου

Μια κλασική ταινία από τις λίγες που έχουν δώσει την δυνατότητα στην Σίρλει Μακ Λέιν να ξεδιπλώσει σε τέτοια έκταση το ταλέντο της. Η έξοχη σταρ υποδύεται επτά διαφορετικούς χαρακτήρες γυναικών σε μια χαριτωμένη σπονδυλωτή ταινία που υπογράφει ο Βιττόριο Ντε Σίκα.
Πωλέτ: ακολουθώντας τη νεκροφόρα που περιέχει τα λείψανα του συζύγου της, η πανέμορφη Πολέτ, με έκπληξη θα δεχτεί τις ανήθικες προτάσεις του οικογενειακού τους γιατρού (στον αντίστοιχο ρόλο Πίτερ Σέλερς, ενώ σε cameo θλιμμένου συγγενή εμφανίζεται ο ίδιος ο Ντε Σίκα).Μαρία Τερέζα: Έξαλλη από την απιστία του συζύγου της με την καλύτερη φίλη της, αποφασίζει να κάνει έρωτα με τον πρώτο άντρα που θα βρεθεί μπροστά της.
Λίντα: Ένας Σκοτσέζος και ένας Ιταλός βρίσκονται στο δωμάτιο μιας μεταφράστριας των Ηνωμένων Εθνών που ψάχνει να βρει τη σεξουαλική της ταυτότητα. Σε cameo η… φωτό του Μάρλον Μπράντο.
Εντιθ: Η παμπόνηρη σύζυγος ενός επιτυχημένου συγγραφέα αποφασισμένη να προκαλέσει το ενδιαφέρον του πάση θυσία, υποδύεται την ηρωίδα ενός βιβλίου του. Εκείνος την περνάει για τρελή και το πανηγύρι ξεκινά…
Εύα: Η σύζυγος ενός εκατομμυριούχου προκειμένου να εντυπωσιάσει με ένα βραδυνό φόρεμα αποκλειστική δημιουργία ενός μοντελίστ, στην Όπερα, είναι ικανή να φτάσει στο… έγκλημα.Μαρία: Δυο εραστές αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν με τα ρούχα που θα φορούσαν στο γάμο τους που δεν θα γίνει ποτέ. Τα διαδικαστικά της αυτοκτονίας, όμως θα τους προκαλέσουν τρελό πονοκεφάλιασμα!
Τζην: Δυο φιλενάδες σε ένα καφέ, παρατηρούν πως ένας κομψός κύριος τις «καρφώνει». Κολακευμένες και περίεργες αποφασίζουν φεύγοντας, να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους για να δουν ποιαν από τις δυο θα ακολουθήσει. Κι ενώ μια ξαφνική χιονοθύελλα παραλύει το Παρίσι, ο μυστηριώδης κύριος (Μάικλ Κέην) ακολουθεί την Τζην.

The Man Who Fell to Earth Greek poster

O Ανθρωπος που Επεσε στη Γη (The Man Who Fell to Earth) του Νίκολας Ρεγκ - 21 Σεπτεμβρίου

Ο πρόωρα χαμένος Ziggy Stardust για τους φίλους απλά David Bowie πρωταγωνιστεί στην - για πάρα πολλούς- πολυτιμότερη ταινία του και έναν από τους σημαντικότερους πλανήτες στο χαώδες σύμπαν του Sci-Fi! Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις, ο «Ανθρωπος που Επεσε στη Γη» παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση ενός άκρως χαρισματικού εξωγήινου πλάσματος που φθάνει στη γη προκειμένου να βρει σωτηρία για τον μακρινό πλανήτη του που υποφέρει από λειψυδρία. Η ιδιαίτερη ευφυΐα του και οι εξελιγμένες γνώσεις του θα τον εκτοξεύσουν στην κορυφή της επιτυχίας αναδεικνύοντας τον σαν ένα πανίσχυρο επιχειρηματία. Από την άλλη όμως, η ταχύτατη ανάδυση της ευάλωτης ανθρώπινης πλευράς του θα τον καταβαραθρώσουν σε μια σκοτεινή άβυσσο ταπεινών ανθρώπινων αδυναμιών. Σεξ, αλκοόλ και απόλυτη αδιαφορία θα τον συρρικνώσουν με την ίδια αστρονομική ταχύτητα από θεόρατο, υπέρλαμπρο supernova, σ’ έναν ανύπαρκτο, άψυχο, κρυστάλλινο, μαύρο νάνο!Μια συγκλονιστική, πεσιμιστική αλληγορία για την παρακμή του δυτικού πολιτισμού σε μια υπνωτιστικά γοητευτική ταινία του αντισυμβατικού Νίκολας Ρεγκ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκέπτεστε την επίσημη σελίδα της Bibliotheque στο Facebook και το επίσημο - συνεχώς ενημερωμένο - site της.