Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2020: Το Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου σβήνει 70 κεριά, αλλά ποιος ακριβώς γιορτάζει;

στα 10

Με νέους επικεφαλής και εν αναμονή των εορτασμών για τα 70 της χρόνια, η φετινή Berlinale μένει να φανεί αν οδεύει προς τη μεγαλή αλλαγή που ευαγγελίζεται και κυρίως έχει ανάγκη.

Flix Team
Berlinale 2020: Το Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου σβήνει 70 κεριά, αλλά ποιος ακριβώς γιορτάζει;

Μια γενική στάση αναμονής.

Αυτή είναι η γενικότερη αίσθηση που νιώθεις ότι επικρατεί φέτος σε όσους ετοιμάζονται ή κατέφτασαν ήδη στο Βερολίνο (με μάσκες ή χωρίς, λόγο κοροναϊού) για το 70ό Φεστιβάλ, το πρώτο με τη νέα διεύθυνση - τον Κάρλο Τσατριάν στην καλλιτεχνική διεύθυνση και της Μάριετ Ρίζενμπικ στην εκτέλεση παραγωγής - και το πρώτο μετά από καιρό που μεταφέρεται στα τέλη του Φεβρουαρίου, μετά την οσκαρική περίοδο, και προς πλατεία Αλεξάντερπλατς μεριά, αφού οι εργασίες στο πάλαι πότε κέντρο του Φεστιβάλ, την πλατεία Ποτσντάμερ Πλατς, έχουν μετατρέψει την περιοχή σε... εργοτάξιο.

Berlinale

Το πρόγραμμα - ενισχυμένο κατά ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα ακόμη - δεν προκαλεί ακριβώς ανυπομονησία, αλλά μένει να φανεί αν η φετινή εορταστική διοργάνωση θα δώσει ήδη το στίγμα της αλλαγής, αφού οι νέοι επικεφαλής της δήλωσαν ήδη πως αυτό εδώ είναι το φεστιβάλ-γέφυρα προς τις μεγάλες αλλαγές του μέλλοντος. Αλλαγές που το Φεστιβάλ του Βερολίνου χρειάζεται περισσότερο από όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του πλανήτη, καθώς, αναζητώντας το χαρακτήρα του τα πολλά τελευταία χρόνια δεν έχει βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στη λάμψη, την καλλιτεχνική αναζήτηση και κυρίως την επιλογή εκείνη των ταινιών που θα φύγουν από το Βερολίνο για να ταξιδέψουν στις αίθουσες του κόσμου και στη διαμόρφωση του νέου κινηματογραφικού τοπίου.

berlinale

Στην γενικότερη «στάση αναμονής» προστίθεται - την τελευταία στιγμή - φυσικά ο τρόμος του κοροναϊού αλλά και τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας που είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ μετά την πολύνεκρη επίθεση που συνέβη στην Φρανκφούρτη, τα ξημερώματα της Πέμπτης με αριθμό θυμάτων που αυξάνεται συνεχώς.

Για τον κοροναϊό, το Φεστιβάλ έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχει εφοδιάσει τους χώρους του Φεστιβάλ με αντισηπτικά και είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και τις αρχές υγείας του Βερολίνου για οτιδήποτε χρειαστεί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», δηλώνουν οι διοργανωτές, οι οποίοι ωστόσο βλέπουν τις ακυρώσεις από επαγγελματίες της Κίνας να αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες - το περίπτερο της Κίνας στην Αγορά δεν θα δεσπόζει φέτος ανάμεσα στα υπόλοιπα, ενώ την άφιξή τους στο Βερολίνο ακυρώνουν και επαγγελματίες από άλλες χώρες με την αιτιολογία του κοροναϊού.

Η επίθεση σε μπαρ στο Χανάου της Φρανκφούρτης, με νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, ήρθε να προσθέσει ακόμη περισσότερο άγχος στη διοργάνωση, η οποία αυξάνει ήδη τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, φιλοδοξώντας να αποδείξει πόσο καλά είναι οχυρωμένη απέναντι στις όποιες απρόβλεπτες ή προβλέψιμες επιθέσεις.

Το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου ως τη 1η Μαρτίου 2020. Το Flix βρίσκεται ήδη εκεί. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Berlin Alexanderplatz 607 Berlin Alexanderplatz (2020)

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, 18 ταινίες διεκδικούν τη φετινή Χρυσή Αρκτο. Παλιοί και καινούριοι, σε κάθε περίπτωση συνήθεις ύποπτοι, επιστρέφουν ή έρχονται για πρώτη φορά στη Berlinale αναδεικνύοντας το σινεμά του κόσμου. Από τον Ρίτι Παν μέχρι τον Φιλίπ Γκαρέλ, τη νεά πολυαναμενόμενη ανάγνωση του «Berlin Alexanderplatz» από τον Μπουρχάν Κουρμπανί, τις νέες ταινίες των Κριστιάν Πέτσολντ, Τσάι Μινγκ - Λιανγκ και Κέλι Ράιχαρντ, το πρόγραμμα μοιάζει συγκρατημένα δυνατό. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ταινίες που διεκδικούν φέτος τη Χρυσή Αρκτο.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι φέτος ο Τζέρεμι Αϊρονς που δημιούργησε ήδη και το δικό του σκάνδαλο. Μαζί του αποφασίζουν για τα μεγάλα βραβεία της 70ής Berlinale η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ανμαρί Τζασίρ από την Παλαιστίνη, η ηθοποιός Μπερενίζ Μπεζό από τη Γαλλία, η παραγωγός Μπετίνα Μπροκέμπερ από την Γερμανία, ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντότσα Φίλο, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κένεθ Λόνεργκαν και ο Ιταλός ηθοποιός Λούκα Μαρτινέλι.

malmkrog 607 Malmkrog (2020)

Encounters, δηλαδή «συναντήσεις» είναι ο τίτλος του δεύτερου, νέου διαγωνιστικού προγράμματος με πιο «νέους» δημιουργούς και, όπως υποστηρίζουν οι νέοι επικεφαλής της Berlinale με μια διάθεση πειραματισμού στη γλώσσα και την εικόνα. Εδώ ξεχωρίζει η νέα ταινία του Κρίστι Πουίου («Sierranevada») με τίτλο «Malmkrog», ανάμεσα σε ένα σύνολο 15 ταινιών - μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Θα απονεμηθούν βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και θα είναι πλακέτες, όχι Αρκούδες. Την κριτική επιτροπή του νέου αυτού διαγωνιστικού προγράμματος αποτελούν οι Σόζο Ιτσιγιάμα, παραγωγός από την Ιαπωνία, η σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ από τη Χιλή και η σκηνοθέτης Εβα Τρόμπις από την Γερμανία.

Numbers 607 Νumbers

Εκτός διαγωνιστικών προγραμμάτων, διάσπαρτες ταινίες προκαλούν το σινεφίλ αίσθημα, είτε αυτή είναι το «Last and First Men», η πρώτη και τελευταία ταινία του Γιόχαν Γιοχάνσον (με αφηγήτρια την Τίλντα Σουίντον), είτε ο νέος «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε με τον Ρομπέρτο Μπενίνι, είτε το «Numbers» του Ολεγκ Σέντσοφ (η πρώτη του ταινία μετά την πολυετή του φυλάκιση στις ρώσικες φυλακές), είτε το ντοκιμαντέρ του Ζία Ζάνγκε «Swimming Out Till the Sea Turns Blue», για την αλλαγή στην Κίνα μετά την Πολιτιστική Επανάσταση.

digger 607 Digger

Η Ελλάδα είναι παρούσα φυσικά στην 70ή Berlinale, με περισσότερους από έναν τρόπους. Με δύο ταινίες στο Πανόραμα, το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη και το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι, με την ελληνογαλλική και ιταλική συμπαραγωγή «Σπείρε τον Ανεμο» του Ντανίλο Καπούτο επίσης στο Πανόραμα, με τα «Φιλικά Πυρά» της Δάφνης Χαριζάνη στο πανόραμα γερμανικών ταινιών.

Στο κομμάτι της αγοράς βρίσκουμε τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη και την παραγωγό Αντιγόνη Ρώτα, της εταιρείας Squared Square, με το σχέδιο «Faraway».

Στο τμήμα Berlinale Talents, που λειτουργεί ως πλατφόρμα του φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας ταλέντα από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, ή τα μελλοντικά σχέδιά τους, συμμετέχουν: η παραγωγός Αντιγόνη Ρώτα, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Δημήτρης Τσακαλέας - διανομέας και sales agent Βίκυ Αντωνοπούλου και ο stop motion aniimator Τόμας Κούνστλερ.

Στο - ανανεωμένο και αυτό από φέτος - Forum θα προβληθεί και η «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή στο ίδιο πρόγραμμα που τότε έκανε την πρεμιέρα του.

Λίγη Ελλάδα βλέπουμε και στο «The Roads not Taken» της Σάλι Πότερ με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ και την Ελ Φάνινγκ.

trigonometry 607

Στο τμήμα των τηλεοπτικών παραγωγών που - καλό είναι να λέγεται, το Φεστιβάλ Βερολίνου έβαλε πρώτο στο πρόγραμμά του πριν απ' όλα τα Φεστιβάλ του κόσμου - θα δούμε και τα πρώτα επεισόδια του «Trigonometry», της σειράς που συνσκηνοθετεί η Αθηνά Τσαγγάρη, πρωταγωνιστεί η Αριάν Λαμπέντ και θα προβληθεί στο BBC 2. Η σειρά περιγράφεται ως μια κωμωδία-δράμα πάνω στις σύγχρονες σχέσεις και περιστρέφεται γύρω από ένα ζευγάρι το οποίο καλεί ένα τρίτο πρόσωπο για να μείνει μαζί τους στο διαμέρισμά τους προκειμένου να μοιραστούν τα οικονομικά βάρη, αλλά που καταλήγει να αλλάζει την ζωή τους με τρόπο απροσδόκητο. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Trigonometry».

berlinale

Για τα 70 χρόνια, η Berlinale προγραμματίζει πολλά. Μια φωτογραφική έκθεση με την ιστορία της, διάσημους σκηνοθέτες που διέπρεψαν στο πρόγραμμά της να συνομιλούν μεταξύ τους (από τον Πάολο Ταβιάνι μέχρι την Κλερ Ντενί και τον Ρόι Αντερσον) σε πολύτιμα masterclasses για όλους όσους αγαπούν το σινεμά, τιμητική βράβευση στην Ελεν Μίρεν (γιατί της αξίζει), ειδικές προβολές και συζητήσεις, μια συναυλία του Ντάνι Ελφμαν.

Berlinale

Το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου 2020. Το Flix βρίσκεται ήδη εκεί. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.