Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Last and First Men» είναι η πρώτη και δυστυχώς τελευταία ταινία του Γιόχαν Γιοχάνσον

στα 10

Ο συνθέτης που πέθανε το 2018 σε ηλικία μόλις 48 ετών άφησε ως κληρονομιά εκτός από τη μουσική του κι αυτό εδώ το φιλμ.

To «Last and First Men» είναι η πρώτη και δυστυχώς τελευταία ταινία του Γιόχαν Γιοχάνσον

Υποψήφιος για δύο Οσκαρ στην διάρκεια μιας καριέρας που δεν πρόφτασε να εξελιχθεί με τον τρόπο που ίσως μπορούσε μα που άφησε πίσω ένα αληθινά σπουδαίο έργο, ο ισλανδός Γιόχαν Γιοχάσνον ήταν ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κινηματογραφικής (κι όχι μόνο) μουσικής.

Εκτός από τα μουσικά του έργα όμως, το τελευταίο αντίο του Γιοχάνσον έρχεται φέτος στο φεστιβάλ Βερολίνου, όπου θα προβληθεί η ταινία του «Last and First Men», το απόσταγμα ενός multimedia έργου του με τον ίδιο τίτλο. Η ταινία γυρισμένη σε 16mm αρχικά συνόδευε την μουσική του που έπαιζε ζωντανά με ορχήστρα ο ίδιος σε συναυλίες του ανά τον κόσμο, αλλά τώρα ενσωματώνει τις συνθέσεις του, αλλά και την αφήγηση της Τίλντα Σουίντον σε ένα αυθύπαρκτο έργο.

Δείτε ακόμη: Berlinale 2020: Αυτές είναι οι 18 ταινίες που διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αρκτο

first and last men 607

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ολαφ Στάπλεντον και στο φωτογραφικό βιβλίο του δανού Γιαν κεμπένερς «Spomeniks», το φιλμ κινηματογραφεί πολεμικά μνημεία των Βαλκανίων μέσα από τον φακό του διευθυντή φωτογραφίας του «Rams» Στούρλα Μπραντθ Γκρόβλεν και τα συνθέτει με την βοήθεια της υποβλητικής μουσικής του και της φωνής της Σούντον σε μια φαντασματική ιστορία, στα όρια μια ταινίας μυθοπλασίας κι ενός ντοκιμαντέρ.

first and last men 607

Δείτε το πρώτο τρέιλερ του φιλμ λίγο πριν την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Δείτε ακόμη: Σκηνοθετημένο από τα γκουλάγκ: Τρέιλερ για το «Numbers» του Ολεγκ Σέντσοφ