Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Sisters Apart» της Δάφνης Χαριζάνη στην 70ή Berlinale

στα 10

Μαθαίνουμε περισσότερα για την ελληνογερμανική παραγωγή που θα κάνει την πρεμιέρα της στη Berlinale.

Το «Sisters Apart» της Δάφνης Χαριζάνη στην 70ή Berlinale

Η Ρόζντα, γεννημένη Κούρδισσα, είναι στρατιώτης στο γερμανικό στρατό. Οταν η μητέρα της φεύγει από το Ιρακ και οι αδερφή της κηρύσσεται αγνοούμενη, ζητάει να μεταφερθεί στο μέρος όπου γεννήθηκε προκειμένου να την αναζητήσει. Στο Ιράκ, εκπαιδεύει Κούρδους πολεμιστές ενώ γρήγορα θα βρεθεί στο μέσο μιας ένοπλης σύγκρουσης αναγκασμένη να διαλέξει ανάμεσα σε δύο κόσμους...

Αυτή είναι η υπόθεση του «Sisters Apart», της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας της Δάφνης Χαριζάνη που γυρίστηκε στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Ιράκ το 2018 και θα κάνει την πρεμιέρα της στην 70ή Berlinale στο τμήμα του πανοράματος των νέων γερμανικών ταινιών.

Διαβάστε ακόμη: Το «Faraway» του Γιώργου Ζώη επιλέγεται στο Berlinale Co-Production Forum

Η ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο της Δάφνης Χαριζάνη και παραγωγούς τους Θανάση Καραθάνο, Μάρτιν Χάμπελ, Μάικλ Βέμπερ, Βαϊόλα Φούγκεν και Κώστα Λαμπρόπουλο, είναι μια συμπαραγωγή των Pallas Films, Match Factory Productions και View Master Films, σε συμπαραγωγή με το ZDF – Das Kleine Fernsehspiel και την ΕΡΤ, με ενίσχυση του ARTE και με στήριξη των Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Film- und Medienstiftung NRW, DFFF, του Ελληνικού Κέντρου κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και του The Post Republic.

Η Δάφνη Χαριζάνη γεννήθηκε το 1967 στην Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στη Γερμανία το 1971 μαζί με τους μετανάστες γονείς της. Εζησε για λίγο στην Αθήνα και μετά πάλι στη Γερμανία. Σπούδασε στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες σκηνοθεσία, στο Μόναχο και στο Αμβούργο πολιτική επιστήμη. Το 1998 έκανε το πρώτο της φιλμ, ένα ντοκυμαντέρ με τίτλο «Make up» που βραβεύθηκε στη Berlinale, το 2003 γύρισε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, το «Madrid», ενώ το 2008 συνεργάστηκε στο σενάριο της ταινίας «Ο Αρχιτέκτονας» της Ινα Βάισε.

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2020.