Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2020: O γερμανικός Τύπος επιτίθεται στον Τζέρεμι Αϊρονς

στα 10

Ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της επερχόμενης 70ής Berlinale βρίσκεται στο στόχαστρο δημοσιευμάτων με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του για τη σεξουαλική παρενόχληση και το γάμο ομοφύλων.

Flix Team
Berlinale 2020: O γερμανικός Τύπος επιτίθεται στον Τζέρεμι Αϊρονς

Λίγες μέρες μόλις μετά την ανακοίνωση του ονόματος του Τζέρεμι Αϊρονς, ως Προέδρου της κριτικής επιτροπής της εορταστικής 70ής Berlinale, ο Βρετανός ηθοποιός είναι το αντικείμενο δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο, με αφορμή παλιότερες δηλώσεις του για τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών αλλά και για το γάμο ομοφύλων.

Οπως αναφέρει η καθημερινή εφημερίδα tageszeitung και η Der Tagesspiegel, ο Τζέρεμι Αϊρονς είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στο βρετανικό περιοδικό Radio Times το 2011 πως «αν ένας άντρας βάλει το χέρι του στον κώλο μιας γυναίκας, κάθε γυναίκα που αξίζει μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί μεταξύ μας;»

Το 2013 επίσης είχε δηλώσει στην Huffington Post πως η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων θα οδηγήσει τους πατεράδες να παντρεύονται τους γιους τους για να αποφύγουν το φόρο κληρονομίας. Γι' αυτήν την δήλωση είχε ευχηθεί να μην είχε ανοίξει το στόμα του και ανασκεύασε την άποψη του μιλώντας στο BBC: «Νομίζω ότι ο γκέι γάμος είναι ένα υπέροχο πράγμα. Κάθε λόγος που ενώνει δύο ανθρώπους σε μια σχέση είναι υπέροχος.»

Ο Αντρέας Μπούσε, συντάκτης στην Der Tagesspiegel έγραψε πως «Το θέμα εδώ δεν είναι αν αυτές οι ανοησίες που λέει ο Αϊρονς στον Τύπο είναι ικανές να κρίνουν την τοποθετησή του ως Προέδρου της κριτικής επιτροπής. Πιο προβληματικό είναι ότι γεγονός πως η νέα διεύθυνση του Φεστιβάλ δεν αναρωτήθηκαν καθόλου».

Ο Μπούσε αναφέρεται στο νέο καλλιτεχνικό διευθυντή Κάρλο Τσατριάν και στην διευθύντρια Μαριέτε Ρίσενμπικ που από φέτος αναλαμβανουν την ανανέωση της Berlinale.

Οπως συμπληρώνει η Καρολίνα Σβάρτζ της tageszeitung, η οποία αναφέρει πως το #MeToo ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα του Φεστιβάλ δύο χρόνια πριν: «Αν η αλλαγή στην βιομηχανία ήταν σημαντική γι' αυτούς, δεν θα είχαν διαλέξει έναν Πρόεδρο που έχει υποβιβάσει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο παρελθόν, αλλά θα διάλεγαν κάποιον που αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για μια βιομηχανία και ένα κόσμο χωρις βία και ίσότητα για όλους.»

Τo Screen International, που έχει και το ρεπορτάζ, απευθύνθηκε στους διευθυντές της Berlinale για να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα. Οπότε αναμένουμε εξελίξεις πάνω στο θέμα...

Το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου διεξάγεται φέτος από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι και την 1η Μαρτίου 2020.